Πάνω από 1.200 κρούσματα ιού του δυτικού Νείλου

Περισσότερα από 1.200 είναι φέτος τα κρούσματα λοιμώξεων με τον ιό του δυτικού Νείλου.

Περισσότερα από 1.200 είναι φέτος τα κρούσματα λοιμώξεων με τον ιό του δυτικού Νείλου.

Αν και επίσημα έχουν απομονωθεί 11 και από αυτά το εννέα είχαν συμπτώματα από το νευρικό σύστημα, η κατάσταση είναι διαφορετική.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), 'σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό, με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί'.

Από την αρχή της περιόδου 2012 μέχρι και τις 19 Ιουλίου, έχουν διαγνωστεί 11 κρούσματα λοίμωξης και έχει καταγραφεί ένας θάνατος.

Από τα 11 κρούσματα, τα 9 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και δύο κρούσματα ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).

Έως την Παρασκευή, 5 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο, ένας δεν νοσηλεύτηκε καν, ένας κατέληξε, δύο εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται σε κλινικές πλην Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και δύο ασθενείς σε ΜΕΘ.

Η περαιτέρω ανάλυση αφορά στα 9 περιστατικά με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, για τα οποία έχουν γίνει οι απαραίτητες επαληθεύσεις και διασταυρώσεις στοιχείων και δεν αναφέρεται ιστορικό ταξιδιού σε άλλη χώρα κατά την περίοδο επώασης.

Οι ηλικίες των ασθενών κυμαίνονται από 43 - 87 (διάμεση ηλικία: 67 έτη).

Παρατηρήσεις

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους του ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά το καλοκαίρι του 2010, που εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (κυρίως στη Κεντρική Μακεδονία), αλλά και την εμφάνιση περιστατικών το 2011, αναμενόταν η συνέχιση της εμφάνισης περιστατικών στην Ελλάδα κατά το τρέχον έτος, τόσο στις ίδιες περιοχές, όσο και σε περιοχές που δεν είχαν προσβληθεί κατά το 2010 και 2011.

Μέχρι τις 19 Ιουλίου, έχουν εμφανιστεί κρούσματα στην Αττική και στην Εύβοια, όπου είχαν καταγραφεί κρούσματα και το 2011.

Στην Ευρώπη, κατά την περίοδο 2012, κρούσματα της νόσου έχουν εμφανιστεί στη Ρωσία, το Ισραήλ και στη Παλαιστίνη (πηγή:ECDC).

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η συστηματική και έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών και η εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr