Άνεμος συγχωνεύσεων πνέει στα νοσοκομεία

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για συγχώνευση και αλλαγής χρήσης δημόσιων νοσοκομείων.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για συγχώνευση και αλλαγής χρήσης δημόσιων νοσοκομείων.

Το θέμα απασχολεί τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα το θέμα.

Υποψήφιες για συγχώνευση, αλλαγή χρήσης ή ενοικίαση στον ιδιωτικό τομέα, είναι μικρές και μεσαίες μονάδες του κέντρου και της περιφέρειας, με χαμηλή κάλυψη κλινών και ανεπαρκή αξιολόγηση από την επιτροπή του καθηγητή κ. Λυκούργου Λιαρόπουλου.

Η περίπτωση του 'Αγία Βαρβάρα' κατέδειξε την αποφασιστικότητα του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου να προχωρήσει στις αλλαγές.

Οικονομικά και λειτουργικά οφέλη φέρνει η συγχώνευση κοντινών μονάδων, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη του προϊσταμένου τμήματος προσωπικού του νοσοκομείου Άργους.

Η μελέτη κατέδειξε ότι η συγχώνευση των νοσοκομείων Άργους και Ναυπλίου, τα οποία απέχουν 10 μόλις χιλιόμετρα, μπορεί να μειώσει έως και κατά 50% το λειτουργικό κόστος και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους κατοίκους.

Στουρνάρας

Στο θέμα έχει αναφερθεί και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, κάνοντας λόγο για πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ενοικίαση τμημάτων του ΕΣΥ, κυρίως στην περιφέρεια.

Ανάλογες αναφορές κάνει και ο καθηγητής κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος, πρόεδρος της επιτροπής συγχωνεύσεων επί υπουργίας του κ. Λοβέρδου.

Ο κ. Λιαρόπουλος είναι απολύτως σύμφωνος με τις κυβερνητικές προθέσεις και τις συμπράξεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Υπάρχουν σήμερα - εξηγεί - νοσοκομεία κι άλλες μονάδες υγείας που υπολειτουργούν και θεωρητικά θα μπορούσαν να είναι υποψήφιες προς ενοικίαση.

ΠΟΕΔΗΝ

Η διαδικασία αποτελεί 'κόκκινο πανί' για τους εργαζόμενους. Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) εγκαλεί το υπουργείο Υγείας ότι επιχειρεί - στα μέσα του καλοκαιριού - να κλείσει ένα μείζον ζήτημα για το μέλλον και την ποιότητα της Δημόσιας Υγείας στη χώρα.

Η βιασύνη της κυβέρνησης - σημειώνει το προεδρείο της Ομοσπονδίας - δείχνει την πρόθεσή της με γοργά βήματα να εφαρμόσει τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου, κουτσουρεύοντας το δημόσιο σύστημα Υγείας απόαπαραίτητες κλίνες και κλινικές, συγχωνεύοντας και καταργώντας νοσοκομεία, μετατάσσοντας και μετακινώντας προσωπικό.

Η εφαρμογή αυτών των πολιτικών χαρακτηρίζεται ως 'αιτία πολέμου' από την ΠΟΕΔΗΝ, η οποία ζητεί την ανάκληση των παράτυπων δημοσιευθέντων οργανισμών των νοσοκομείων και να ξεκινήσει εκ νέου ουσιαστικός διάλογοςυπουργείου – ΠΟΕΔΗΝ – διοικήσεων νοσοκομείων.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ είναι επιτακτική ανάγκη η διαδικασία αυτή να παραταθεί έως τέλους Σεπτεμβρίου.

Ευρώπη

Σε πρόσφατη εργασία του, ο κ. Λιαρόπουλος επισημαίνει ότι οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων εφαρμόζονται στην Ευρώπη στο πλαίσιο της συνολικής αναμόρφωσης των υπηρεσιών Υγείας.

Στόχος είναι η αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων, η αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών και ο εξoρθoλογισμός της κατανομής των υπηρεσιών υγείας.

Τα κίνητρα για τις ενοποιήσεις κλινικών των νοσοκομείων ή ολόκληρων νοσοκομειακών μονάδων είναι η μείωση του κόστους, η επίτευξη οικονομιών κλίμακας και η αύξηση της παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο σύγχρονος νοσοκομειακός τομέας στην Ευρώπη παρουσιάζει μείωση του αριθμού των νοσοκομείων και των κλινών.

Ωστόσο, στην Ελλάδα τα γενικά νοσοκομεία και οι κλίνες οξείας νοσηλείας αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Με βάση τη βιβλιογραφική ανασκόπηση, σε μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε χώρες όπως η Αγγλία, η Νορβηγία, η Δανία, η Σουηδία, από το 1992 έως σήμερα, τα αποτελέσματα των συγχωνεύσεων συγκεντρώνουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά σημεία.

Στα θετικά συγκαταλέγεται η εξοικονόμηση πόρων, όπου στην περίπτωση της Δανίας οι ενοποιήσεις εξοικονόμησαν πόρους σε ποσοστό 19,5% − 22,5%.

τον αντίποδα, σε πολλά νοσοκομεία, η αποδοτικότητα φαίνεται ότι μειώθηκε (Αγγλία, Νορβηγία) ενώ οι διαμάχες του προσωπικού αυξήθηκαν εξ αιτίας των αλλαγών.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr