'Ξεφουσκώνουν' οι δαπάνες περίθαλψης

Πλήρης αντιστροφή της τάσης χρηματοδότησης των συστημάτων Υγείας, καταγράφει ο ΟΟΣΑ.

Πλήρης αντιστροφή της τάσης χρηματοδότησης των συστημάτων Υγείας, καταγράφει ο ΟΟΣΑ.

Από ετήσιες αυξήσεις 6% και πάνω, οι 34 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης μείωσαν ή κράτησαν σταθερές τις δαπάνες το 2010.

Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι η πτώση της δαπάνης θα φτάσει στο 6,5%, έπειτα από μία δεκαετία αυξήσεων κοντά στο 6% ετησίως.

'Η αυξητική τάση των δαπανών Υγείας επιβραδύνεται ή αντιστρέφεται, σε πραγματικούς όρους', σημειώνουν οι ειδικοί του ΟΟΣΑ.

Πρόκειται για μία κατάσταση, η οποία σηματοδοτεί μία σημαντική διαφοροποίηση, σε σχέση με τις γενναίες αυξήσεις που σημειώνονταν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Την περίοδο 2000 - 2009 στις χώρες - μέλη του Οργανισμού καταγράφονταν ετήσιες αυξήσεις των δαπανών Υγείας πάνω από 5%.

Το ποσοστό αυτό μηδενίστηκε ή μειώθηκε από το 2010, ενώ παρόμοια τάση δείχνουν και τα πρώιμα στοιχεία του 2011.

Η κάμψη αποδίδεται στην κρατική χρηματοδότηση των συστημάτων Υγείας, η οποία μειώθηκε κατά 0,5% το 2010.

Εκτιμάται ότι τα μέτρα περικοπών ξεκίνησαν νωρίτερα - λόγω κρίσης - αλλά άρχισαν να αποδίδουν από πρόπερσι. Εντυπωσιακή ήταν η μείωση στην Ιρλανδία, όπου η δημόσια δαπάνη ήταν κατά 7,6% χαμηλότερη.

Το ποσοστό αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία, αν υπολογιστεί ότι έως το 2009, η μέση ετήσια αύξηση των δαπανών Υγείας στη συγκεκριμένη χώρα ξεπερνούσε το 8,4%!

Ομοίως, η Εσθονία έφτασε σε μείωση κατά 7,3%, από αυξήσεις περίπου 7% τα προηγούμενα χρόνια. Η μείωση συντελέστηκε και στη δημόσια και την ιδιωτική δαπάνη.

Μέτρα

Οι μειώσεις έχουν σημειωθεί έπειτα από τα κυβερνητικά μέτρα. Στην Ιρλανδία, συντελέστηκε με μειώσεις στους μισθούς ή τις αμοιβές των επαγγελματιών της Υγείας και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ενώ υπήρξε και μείωση στον αριθμό του υγειονομικού προσωπικού.

Η Εσθονία μείωσε τα διοικητικά κόστη, καθώς και τις επιστροφές των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.

Οικονομικούς στόχους έχουν θέσει ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Ισλανδία και η Τσεχία. Οι υπεύθυνοι των χωρών αυτών προσδοκούν ή έχουν κέρδη από συγχωνεύσεις νοσοκομείων ή υπουργείων.

Προωθούν, επίσης, σχέδια μετατόπισης από το νοσοκομειακό μοντέλο στο εξωνοσοκομειακό ή στη λειτουργία μονάδων ημερήσιας νοσηλείας.

Η επέκταση χρήσης γενοσήμων φαρμάκων, επιλέγεται από πολλές χώρες ως μέτρο συγκράτησης των δαπανών.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr