Μας γερνάει πρόωρα το άγχος

Η είδηση είναι απίθανο να ηρεμήσει όποιον βασανίζεται από το άγχος, αλλά μία νέα μελέτη υποδηλώνει πως ίσως πρέπει να το κάνει διότι το άγχος μπορεί να μας κάνει να γεράσουμε πριν την ώρα μας.

Η είδηση είναι απίθανο να ηρεμήσει όποιον βασανίζεται από το άγχος, αλλά μία νέα μελέτη υποδηλώνει πως ίσως πρέπει να το κάνει διότι το άγχος μπορεί να μας κάνει να γεράσουμε πριν την ώρα μας.

Επιστήμονες από τη Βοστώνη διαπίστωσαν ότι μία συνηθισμένη μορφή αγχώδους διαταραχής, το φοβικό άγχος, μπορεί να προκαλέσει κυτταρικές βλάβες, οι οποίες οδηγούν σε πρόωρο γήρας.

Το εύρημα προέρχεται από μελέτη σε περισσότερες από 5.000 εθελόντριες ηλικίας 42 έως 69 ετών. Όσες από αυτές ένιωθαν έντονο άγχος και φόβο για καθημερινές καταστάσεις, όπως η πολυκοσμία και τα ύψη, είχαν βραχύτερα τελομερή απ’ ό,τι οι πιο ήρεμες συνομήλικές τους.

Τα τελομερή είναι τα ακριανά τμήματα των χρωμοσωμάτων, τα οποία συχνά περιγράφονται από τους ειδικούς σαν τις πλαστικές «άκρες» στα κορδόνια των παπουτσιών, που εμποδίζουν τα κορδόνια να ξεφτίσουν, επειδή προστατεύουν τα χρωμοσώματα από τις βλάβες.

Όσο πιο μικρό είναι το μήκος των τελομερών, τόσο πιο γρήγορη πιστεύεται ότι είναι η γήρανση, ενώ τα βραχύ μήκος τους έχει σχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου, καρδιοπάθειας και άνοιας, καθώς και με την αυξημένη θνησιμότητα.

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Νοσοκομείο Brigham & Women’s, με επικεφαλής την δρα Ολίβια Οκερέκε, λέκτορα Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από τις εθελόντριές τους και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια αξιολόγησης του άγχους και των φοβιών τους.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, όσες είχαν υψηλά επίπεδα αγχώδους διαταραχής, είχαν πολύ πιο κοντά τελομερή.

Στην πραγματικότητα, ήταν τόσο κοντά σαν κι αυτά που θα περίμενε κανείς σε γυναίκες ηλικίας τουλάχιστον 6 ετών μεγαλύτερης.

«Πολλοί αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να μας γερνάει πρόωρα το άγχος και η μελέτη μας παρέχει έναν πιθανό βιολογικό μηχανισμό, ο οποίος βεβαίως πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω», δήλωσε η δρ Οκερέκε.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην διαδικτυακή πύλη της επιθεώρησης «PLoS One».

 

Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr