Ο γονιός και το παιδί από «παράνομη» σχέση

Είχα μια παράνομη σχέση πριν από δύο χρόνια όπου απέκτησα ένα κοριτσάκι. Ο πατέρας έχει την δική του οικογένεια και βλέπει κρυφά την κόρη μας καθότι μας απαγορεύεται και από τις δύο οικογένειες να συναντιούνται.

Είχα μια παράνομη σχέση πριν από δύο χρόνια όπου απέκτησα ένα κοριτσάκι. Ο πατέρας έχει την δική του οικογένεια και βλέπει κρυφά την κόρη μας καθότι μας απαγορεύεται και από τις δύο οικογένειες να συναντιούνται. Πώς μπορεί να χτιστεί μια υγιής σχέση ανάμεσα στους δύο τους χωρίς να τραυματιστεί το παιδί;

Η σχέση σας μπορεί να ήταν παράνομη, αλλά το παιδί δεν πρέπει να νιώθει εφόρου ζωής ότι ζει μία παράνομη ζωή, ότι η σχέση του με τον πατέρα του είναι παράνομη όπως και η ίδια του η ύπαρξη.

Ο πατέρας θα πρέπει πρωτίστως να αποδεχθεί και να αναγνωρίσει την ύπαρξη του παιδιού σας και στην συνέχεια να ανακοινώσει και να υπερασπιστεί με όποιο κόστος την αλήθεια αυτή στον οικογενειακό περίγυρο.

Ως γονείς οφείλετε να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να της παρέχετε άνευ όρων σταθερότητα, συνέπεια και ασφάλεια. Το κάθε παιδί δικαιούται να γνωρίζει τί να περιμένει από την καθημερινότητά του και να μπορεί να το προβλέπει.

Είναι καλύτερα να βλέπει ο πατέρας το παιδί αραιά αλλά με μεγαλύτερη συνέπεια. Θα πρέπει να χτίσει νέα όρια και να εξηγήσει τι σημαίνει η αλλαγή αυτή μέσα από το νέο του ρόλο.

Όταν το παιδί μεγαλώσει είναι ψυχικά δόκιμο να της μιλήσετε για την αλήθεια αναφορικά με την γέννησή της και τη σχέση σας με τον πατέρα της. Η αλήθεια πάντα είναι λυτρωτική για ένα παιδί, όσο οδυνηρή και να είναι.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend, ygeia.tanea.gr