Λιγότερο φαγητό, περισσότερες δεκαετίες ζωής

Η κατανάλωση 40% λιγότερων θερμίδων μπορεί να παρατείνει τη ζωή κατά δύο δεκαετίες, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν να επινοήσουν μία αγωγή που θα καταπολεμά την «ασθένεια» του γήρατος.

Η κατανάλωση 40% λιγότερων θερμίδων μπορεί να παρατείνει τη ζωή κατά δύο δεκαετίες, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν να επινοήσουν μία αγωγή που θα καταπολεμά την «ασθένεια» του γήρατος.

Το όλο εγχείρημα πραγματοποιούν ερευνητές από το Ίδρυμα Υγιούς Γήρατος του University College στο Λονδίνο, οι οποίοι διερευνούν πως επηρεάζουν τα γονίδια και ο τρόπος ζωής το γήρας, ούτως ώστε να βρουν τρόπο να προσθέσουν χρόνια, ίσως και δεκαετίες, στη ζωή μας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι σχετιζόμενες με την ηλικία ασθένειες, όπως η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος και τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, μπορούν να καταπολεμηθούν.

Μία από τις έρευνες που πραγματοποιούν επικεντρώνεται στην αύξηση της επιβίωσης με τη μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων.

«Εάν μειωθούν οι θερμίδες ενός αρουραίου κατά 40%, θα ζήσει κατά 20-30% περισσότερο. Συνεπώς στους ανθρώπους μιλάμε για παράταση της ζωής κατά 20 χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάθιου Πάιπερ στην βρετανική εφημερίδα «The Independent».

«Αυτό έχει αποδειχθεί σε όλα τα είδη ζώντων οργανισμών, ακόμα και στα λαμπραντόρ», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες μελετούν επίσης τις δροσόφιλες (μυγάκια των φρούτων), οι οποίες έχουν ίδια γονίδια με τους ανθρώπους σε ποσοστό 60% και γερνούν με εκπληκτικά όμοιο τρόπο με εμάς.

Ήδη έχουν παρατείνει το προσδόκιμο επιβίωσης των εντόμων αλλά και ποντικιών, χρησιμοποιώντας φαρμακευτικές θεραπείες και τροποποιήσεις της διατροφής – και ευελπιστούν ότι κάποια στιγμή θα μπορέσουν να κάνουν το ίδιο και για τους ανθρώπους.

Σε κάποια άλλα πειράματα, εξάλλου, κατόρθωσαν να παρατείνουν τη ζωή οργανισμών μεταλλάσσοντας μεμονωμένα γονίδια, καθώς και να περιορίσουν τις βλάβες μίας μεταλλαγής που προκαλεί νόσο Αλτσχάιμερ.

Η όλη έρευνα έχει αρχίσει εδώ και μόλις μια δεκαετία, γι’ αυτό και «προς το παρόν είναι θεωρητική και δεν ξέρουμε πότε θα μπορέσει να αρχίσει η εφαρμογή της σε ανθρώπους», κατά τον δρα Πάιπερ.

Οι ερευνητές του University College παρουσιάζουν τα ευρήματά τους στην εφετινή θερινή επιστημονική έκθεση της Βασιλικής Εταίρείας (Royal Society) επιστημόνων, που άρχισε χθες στο Λονδίνο.

 

Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr