Εμπόριο οργάνων

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, ανακοινώνει σχετικά με αναρτήσεις σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλες ιστοσελίδες, για υποτιθέμενες απαγωγές και εγκληματικές ενέργειες με σκοπό την «εμπορία ανθρωπίνων οργάνων»...

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, ανακοινώνει σχετικά με αναρτήσεις σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλες ιστοσελίδες, για υποτιθέμενες απαγωγές και εγκληματικές ενέργειες με σκοπό την «εμπορία ανθρωπίνων οργάνων», ο Εθνικός οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η λήψη οργάνων, με σκοπό την «εμπορία», όπως αυτή περιγράφεται στις συγκεκριμένες αναρτήσεις, ύστερα από απαγωγή ή εγκληματική ενέργεια, είναι πρακτικά και επιστημονικά αδύνατη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί, υπό τις συνθήκες αυτές, να πραγματοποιηθεί μεταμόσχευση.

Διευκρινιστικά αναφέρουμε ότι ως «εμπόριο οργάνων» νοείται η αγοραπωλησία οργάνων, με την οικειοθελή παραχώρηση οργάνου από ζωντανό δότη, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος. Η ενέργεια αυτή λαμβάνει χώρα σε κράτη, όπου το νομικό τους πλαίσιο δεν την απαγορεύει ρητά.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει ποτέ κρούσμα μεταμόσχευσης οργάνου προερχόμενου από εμπόριο οργάνων σώματος. Και αυτό διότι στη χώρα μας, οι μεταμοσχεύσεις είτε από ζώντα είτε από πτωματικό δότη πραγματοποιούνται μόνο σε μονάδες μεταμόσχευσης δημοσίων νοσοκομείων, υπό τον αυστηρό έλεγχο και την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι μεταμοσχεύσεις πραγματοποιούνται μέσα από την συνεχή συνεργασία ενός δικτύου φορέων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπου τα νοσοκομεία των δοτών, οι μονάδες μεταμόσχευσης των ληπτών, τα εργαστήρια που ελέγχουν την ιστοσυμβατότητα, η κατανομή με βάση την Εθνική Λίστα, και η μεταφορά των μοσχευμάτων με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ, γίνονται υπό το συνεχή έλεγχο και συντονισμό του ΕΟΜ, που λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως.

Στην Ελλάδα, όπως και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εμπορία οργάνων είναι παράνομη.

Όπως και στο προηγούμενο νομικό καθεστώς (ν.2737/99) απαγορευόταν κάθε συναλλαγή που αφορούσε στη δωρεά οργάνων και τη μεταμόσχευση και προβλέπονταν σχετικές ποινικές κυρώσεις, έτσι και στο νόμο 3984/11 (Α 150) προβλέπεται ρητά (άρθρο 5) όχι μόνον η απαγόρευση κάθε είδους οικονομικού ή άλλου ανταλλάγματος στο δότη ή στην οικογένειά του ή στο ιατρικό και λοιπό προσωπικό που συμμετέχει αλλά ακόμη και η γνωστοποίηση της ανάγκης ή της διαθεσιμότητας με σκοπό την ανταλλαγή.

Όλες αυτές οι νομικές ασφαλιστικές δικλείδες καθώς και οι απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες που απαιτούνται για την αφαίρεση και μια επιτυχή μεταμόσχευση, μετά βεβαιότητας αποκλείουν την εμπορία οργάνων ή οποιοδήποτε άλλο «σενάριο». Επιπλέον, η μεταμόσχευση αποτελεί μια ιδιαίτερα πολύπλοκη ιατρική πράξη, όπου απαιτείται άρτια επιστημονική γνώση πολλών ειδικοτήτων, χειρουργική εξειδίκευση και υψηλής ασφάλειας υλικοτεχνικές υποδομές για να πραγματοποιηθεί.

Τέλος, παραπέμπουμε στην από 30-05-2012 ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, σύμφωνα με την οποία «οι αναρτήσεις για απαγωγές παιδιών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων κ. Αναστάσιος Χατζής καλεί τους πολίτες «να μη λαμβάνουν υπόψη ανυπόστατες πληροφορίες, καθώς μοναδικό σκοπό έχουν τη δημιουργία εντυπώσεων και τον εκφοβισμό, χωρίς ωστόσο να έχουν κανένα βάσιμο υπόβαθρο».

Η Δωρεά Οργάνων μετά το τέλος της ζωής αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, με μοναδικό κίνητρο την ανιδιοτέλεια, τον ανθρωπισμό και την αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr