Η συνεχής έκθεση στον θόρυβο των οχημάτων αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που έδειξε πως κάθε αύξηση του θορύβου κατά 10 ντεσιμπέλ (dB) συνοδεύεται από αύξηση του κινδύνου αυτού κατά 12%.
Η συνεχής έκθεση στον θόρυβο των οχημάτων αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που έδειξε πως κάθε αύξηση του θορύβου κατά 10 ντεσιμπέλ (dB) συνοδεύεται από αύξηση του κινδύνου αυτού κατά 12%.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους και κατέδειξε «σαφή συσχέτιση» μεταξύ του θορύβου και των εμφραγμάτων, αναφέρει η επιθεώρηση «PLoS One».
Οι επιστήμονες από την Εταιρεία Καρκίνου της Δανίας (DCS), στην Κοπεγχάγη, που πραγματοποίησαν τη σχετική μελέτη, λένε πως οι αιτίες της συσχέτισης παραμένουν άγνωστες, αλλά ενδέχεται να παίζουν ρόλο το αυξημένο στρες από τον συνεχή θόρυβο και η διαταραχή του ύπνου εξαιτίας του.
«Είναι καλά τεκμηριωμένο πως οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να συμβάλλουν στον καρδιαγγειακό κίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μέτε Σόρενσεν.
«Η έκθεση σε δυνατούς θορύβους στη διάρκεια της νύχτας μπορεί να είναι πιο επιβλαβής απ’ ό,τι η ίδια έκθεση στην διάρκεια της ημέρας – και οι άνθρωποι που ζουν δίπλα σε μεγάλες οδικές αρτηρίες, εκτίθενται μονίμως στους δυνατούς ήχους των οχημάτων».
Επιπλέον, «η δομή του ύπνου γενικώς εκφυλίζεται με την ηλικία και όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο ευάλωτοι είμαστε στις διαταραχές του ύπνου. Όταν, όμως, κάποιος δεν βρίσκει στιγμή ησυχίας, ο ύπνος του ταράζεται ακόμα περισσότερο και η υγεία του κινδυνεύει».
Ο δρ Σόρενσεν και οι συνεργάτες του εξέτασαν στοιχεία από 50.614 κατοίκους της Κοπεγχάγης, οι οποίοι είχαν ηλικία 50 έως 64 ετών όταν δήλωσαν συμμετοχή σε αυτήν και δεν είχαν ιστορικό καρκίνου ή καρδιοπάθειας.
Οι ερευνητές υπολόγισαν την έκθεσή τους στους θορύβους των οχημάτων βάσει της διεύθυνσης κατοικίας τους, ενώ για να αξιολογήσουν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξέτασαν τα επίπεδα του οξειδίου του αζώτου.
Στη διάρκεια μιας δεκαετίας παρακολούθησης, καταγράφηκαν 1.600 πρώτα εμφράγματα, ενώ ο θόρυβος από τα οχήματα είχε ένταση 42 έως 84 dB.
Τα εμφράγματα ήταν πιο πιθανά σε όσους ζούσαν σε περιοχές με μεγάλη έκθεση σε θορύβους οχημάτων – και η πιθανότητα εκδήλωσής τους ήταν δοσοεξαρτώμενη, δηλαδή όσο πιο μεγάλος ήταν ο θόρυβος, τόσο περισσότερο κινδύνευαν.
Η συσχέτιση αυτή παρέμεινε ισχυρή και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα, όπως η ηλικία, η ατμοσφαιρική ρύπανση, το φύλο, το κάπνισμα, η διατροφή, η χρήση αλκοόλ, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας κ.ά.
Στην πραγματικότητα, κάθε αύξηση του θορύβου από τα οχήματα κατά 10 ντεσιμπέλ, οδηγούσε σε αύξηση κατά 12% του κινδύνου εμφράγματος και κατά 17% του κινδύνου θανάτου από έμφραγμα.
Πηγή : Web Only
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου