Χαμηλότερες επιδόσεις στα μαθηματικά έχουν τα παχύσαρκα παιδιά

Παχύσαρκα παιδιά έχουν χαμηλότερες επιδόσεις σε εξετάσεις μαθηματικών σε σχέση με παιδιά φυσιολογικού βάρους, αναφέρει νέα αμερικανική έρευνα.

Παχύσαρκα παιδιά έχουν χαμηλότερες επιδόσεις σε εξετάσεις μαθηματικών σε σχέση με παιδιά φυσιολογικού βάρους, αναφέρει νέα αμερικανική έρευνα.

Ερευνητές παρακολούθησαν 6.250 παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι την πέμπτη τάξη και ανακάλυψαν ότι όσα ήταν παχύσαρκα είχαν χαμηλότερη επίδοση σε εξετάσεις μαθηματικών σε σχέση με παιδιά που δεν ήταν παχύσαρκα.

Σε 5 χρονικές περιόδους, γονείς έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τις οικογένειές τους, όπως εισόδημα, δάσκαλοι ανέφεραν τις διαπροσωπικές ικανότητες των παιδιών και τη συναισθηματική τους ευεξία, ενώ τα παιδιά ζυγίστηκαν, μετρήθηκαν και έλαβαν μέρος σε εξετάσεις μαθημάτων.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο περιοδικό 'Child Development’ ότι σε παιδιά που εμφάνισαν στο νηπιαγωγείο προβλήματα βάρους, οι διαφορές στις επιδόσεις στα μαθηματικά άρχισαν στην πρώτη τάξη και διήρκεσαν μέχρι την πέμπτη.

Η Sara Gable, του University of Missouri-Columbia, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι η παιδική παχυσαρκία, ιδιαίτερα η παχυσαρκία που επιμένει σε όλες τις τάξεις του δημοτικού μπορεί να βλάψει την κοινωνική και συναισθηματική υπόσταση του παιδιού, καθώς και την ακαδημαϊκή επίδοση.

Η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και επιδόσεων στα τεστ ήταν πιο ασθενής-ή ανύπαρκτη στην περίπτωση των αγοριών-αν τα παιδιά έγιναν παχύσαρκα στην τρίτη ή πέμπτη τάξη παρά στο νηπιαγωγείο.

Γενικά, τα ευρήματα ταιριάζουν με άλλες έρευνες που υποδεικνύουν σχέση μεταξύ παχυσαρκίας των μαθητών και ακαδημαϊκών επιδόσεων.

Οι παχύσαρκοι μαθητές γενικά έδειξαν περισσότερες συναισθηματικές δυσκολίες και τα παχύσαρκα κορίτσια φτωχότερες κοινωνικές δεξιότητες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι πιθανό παιδιά με προβλήματα βάρους να έχουν φτωχότερες επιδόσεις στο σχολείο λόγω των κοινωνικών δεξιοτήτων τους και οι σχέσεις με τους συμμαθητές μπαίνουν σε κίνδυνο, αναφέρουν οι ερευνητές.

Προσθέτουν ότι ο καθορισμός του τρόπου με τον οποίο δάσκαλοι και ενήλικες φροντιστές, περιλαμβανομένων των γονέων, ανταποκρίνονται στα προβλήματα βάρους των παιδιών σχετίζεται με την πρόληψη της παχυσαρκίας και τις προσπάθειες παρέμβασης.

Καθώς οι ερευνητές παρακολούθησαν τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 11 ετών δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν αν η ακαδημαϊκή επίδοση πλήττεται σε μεγαλύτερες τάξεις. Υποδεικνύουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αξιολογηθεί τι ακόμα θα μπορούσε να επηρεάζει το βάρος και την ακαδημαϊκή επίδοση, όπως ο ελλιπής ύπνος, το άσθμα και ο διαβήτης, που σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία με το να εμπλέκονται με τη μάθηση στην τάξη.

Πηγές: Child Development, iatronet