Υγεία: Τα κόμματα ανοίγουν τα χαρτιά τους

Την ανάγκη χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, ακόμη και με εξωτερικό δανεισμό, αναδεικνύουν οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Την ανάγκη χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, ακόμη και με εξωτερικό δανεισμό, αναδεικνύουν οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Κατά τη διάρκεια ημερίδας του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), οι εκπρόσωποι τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων (απουσίασε το ΠΑΣΟΚ) παρουσίασαν τις θέσεις των κομμάτων που εκπροσωπούν, λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές.

Το Iatronet.gr τις παρουσιάζει συνοπτικά:

Μανώλης Αγγελάκας, αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας ΝΔ

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα χρηματοδότησης, ενώ τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν δραματικές ελλείψεις προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού.

Υπάρχουν ελλείψεις σε υλικό, ενώ οι λειτουργοί της Υγείας είναι απλήρωτοι. Η συγχώνευση των νοσοκομείων έγινε με τρόπο που δεν βελτίωσε τη λειτουργικότητά τους και δεν μείωσε τα λειτουργικά τους κόστη.

Ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε να έχει χρηματοδοτηθεί με 500 εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ. Υπάρχει σήμερα Ταμείο, το οποίο συμμετέχει στον ΕΟΠΥΥ και έπρεπε να έχει καταβάλει από την αρχή του έτους 200 εκατομμύρια ευρώ στον Οργανισμό και έχει αποδώσει μόλις 17 εκατομμύρια.

Το πρόγραμμα της ΝΔ τάσσεται υπέρ του δημόσιου συστήματος Υγείας, το οποίο χρειάζεται χρηματοδότηση. Πρέπει να στηριχθεί με έσοδα μόνο από χρήματα από τη δανειακή στήριξη της χώρας.

Για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, προτείνουμε ελεύθερη επιλογή γιατρού.

Για τη δευτεροβάθμια, προτείνουμε νέο χωροταξικό σχεδιασμό νοσοκομείων, με δημιουργία κέντρων αποκατάστασης και μονάδων χρονίων παθήσεων, με πιθανή σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα.

Για την τριτοβάθμια, θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσουν τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ). Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε λάθη και δεν ρώτησε επαρκώς την επιστημονική κοινότητα.

Η ΝΔ ζητεί, επίσης, να αξιολογούνται οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς. Υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες που δεν έχουν δώσει ποτέ λόγο για το τι κάνουν. Οι διευθυντές θα είναι υπόλογοι και για το οικονομικό σκέλος.

Επιδιώκουμε την άνοδο του ιατρικού τουρισμού και της παραγωγής γενοσήμων φαρμάκων και τασσόμαστε υπέρ της πρόληψης.

Νίκος Μανιός, υπεύθυνος τομέα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ

Η κατάσταση στη δημόσια Υγεία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και η καταστροφή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των δύο επόμενων μηνών.

Τα Ταμεία που είναι αιμοδότης του συστήματος περίθαλψης, λεηλατούνται συστηματικά από το κράτος. Γίνεται, επίσης, κατασπατάληση των πόρων στο ΕΣΥ και στη φαρμακευτική πολιτική.

Αυτή η διαφθορά δεν γεννήθηκε από μόνη της, αλλά από τη δράση δύο παραγόντων: Τον τρόπο διορισμού διοικήσεων Ταμείων και νοσοκομείων και τη δράση ξένων κυρίως μονοπωλιακών επιχειρήσεων και προμηθευτών.

Η μνημονιακή πολιτική περιόρισε τη χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας. Ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε να λάβει κρατική επιχορήγηση 9 δισ. ευρώ και πήρε τελικά 6,5 δισ., ενώ τα αποθεματικά των Ταμείων που συμμετέχουν υπέστησαν 'κούρεμα'.

Ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί σήμερα μία συλλογή χρεοκοπημένων Ταμείων.

Μείωσαν την κρατική συμμετοχή από 0,6% στο ΑΕΠ στο 0,4% και αυτά δεν τα έχουν δώσει.

Ό,τι ήταν να εισπράξει το δημόσιο έως την Άνοιξη, το πήγαν μετά το φθινόπωρο και τα ταμεία του κράτους δεν έχουν χρηματοδοτηθεί.

Το 1988, βρέθηκα στη Χιλή ως πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ) και ρώτησα τους συναδέλφους πώς πέρασαν το ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα.

Μου απάντησαν ότι ο Πινοσέτ δεν είχε δηλώσει ποτέ ότι θα ιδιωτικοποιήσει το σύστημα. Μείωσε, όμως, τη χρηματοδότησή του κατά 25% τον πρώτο χρόνο και ακόμη περισσότερο τα επόμενα.

Τα τηλεοπτικά κανάλια άρχισαν να σχολιάζουν αρνητικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ενώ άρχισαν να ακούγονται και προτάσεις ότι έπρεπε να δοθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Η λύση είναι να απαλλαγούμε από το μνημόνιο.

Να λυθούν τα προβλήματα χορήγησης των φαρμάκων, όχι μόνο σε ειδικές παθήσεις, όπως ο καρκίνος. Υπάρχουν παθήσεις, όπως ο διαβήτης, που μπορεί να οδηγήσουν σε μία σειρά επιπλοκών στους πάσχοντες.

Να καταργηθεί το πεντάευρο ως εισιτήριο στα νοσοκομεία. Έρχεται στο νοσοκομείο η μαμά κλαίγοντας και μας λέει: 'Έχω δύο παιδάκια. Να πληρώσω για το ένα';

Αξιολόγηση χρειάζεται και η συγχώνευση τμημάτων των νοσοκομείων.

Αφροδίτη Ρέντζιου, εκπρόσωπος ΚΚΕ

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων που κυβέρνησαν, μιλούσαν για περιστολή σπατάλης και ορθολογική ανάπτυξη στην Υγεία. Είχαν υπολογίσει ότι ο ΕΟΠΥΥ χρειαζόταν για να λειτουργήσει το 1,4% του ΑΕΠ, ποσοστό που περιορίστηκε στο 0,4%.

Τα ταμειακά του διαθέσιμα είναι σήμερα μόλις 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Η κατάσταση είναι ζοφερή στον ΕΟΠΥΥ και στο χώρο του φαρμάκου και αποδεικνύει την πολιτική διείσδυσης των μονοπωλίων και τις τραγικές συνέπειες για το λαό.

Όσα κόμματα δεν έχουν πολιτική αντίθεσης στο κέρδος, δεν θα μπορέσουν να δώσουν απάντηση στα προβλήματα των ασφαλισμένων.

Διεκδικούμε άμεσα επαρκή χρηματοδότηση ΕΟΠΥΥ από το κράτος. Να επιστραφούν τα χρήματα στα Ταμεία που κουρεύτηκαν. Να καλυφθούν υγειονομικά όσοι έχουν χάσει την ασφάλισή τους.

Το κράτος να πληρώσει το χρέος των Ταμείων και να αναλάβει η κυβέρνηση τη διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές. Όχι τα νοσοκομεία.

Να διασφαλιστεί έγκαιρη και επαρκής διάθεση φαρμάκων για καρκινοπαθείς και χρονίως πάσχοντες.

Οι φαρμακοποιοί να εξοφλούν τους προμηθευτές τους αμέσως μετά την εξόφλησή τους από τον ΕΟΠΥΥ και να γίνει συμψηφισμός των χρεών τους.

Να εξασφαλιστεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων και να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.

Γιώργος Μπουλμπασάκος, Δημοκρατική Αριστερά

Επισκέφθηκα χθες τα Κέντρα Υγείας της Κερατέας, του Μαρκόπουλου και των Καλυβίων. Είναι υπέροχα κτίρια, χωρίς γιατρούς.

Δίπλα, ήταν οι γιατροί του ΙΚΑ. Έγινε πρόταση να μεταφερθούν οι γιατροί του ΙΚΑ στο Κέντρο Υγείας στα Καλύβια και η απάντηση ήταν όχι, αν και το ΙΚΑ πληρώνει ενοίκιο 8.000 ευρώ.

Οι ιδιωτικές με τις δημόσιες δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα είναι 50 - 50. Αυτό υπάρχει μόνο στις ΗΠΑ.

Προτείνουμε να διαμορφωθεί υγειονομικός χάρτης. Πρώτα αποτυπώνεις τις ανάγκες του πληθυσμού και στη συνέχεια παρεμβαίνεις.

Το μέγα πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ είναι η χρηματοδότηση. Πόροι μπορούν να εξοικονομηθούν και από τα νοσοκομεία, όπου υπάρχει σπατάλη. Η Ελλάδα αγοράζει υλικό σε τιμές διπλάσιες και τριπλάσιες απ΄ ό,τι στην Ευρώπη.

Στρατηγικός στόχος να προστατεύσουμε δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά να μπουν και κανόνες για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr