Η ποιότητα του σπέρματος δεν επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής

Οι συμβουλές για αλλαγές στον τρόπο ζωής που δίνουν οι ειδικοί στους άνδρες με σκοπό την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας μπορεί τελικά να είναι ανώφελες, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.

Οι συμβουλές για αλλαγές στον τρόπο ζωής που δίνουν οι ειδικοί στους άνδρες με σκοπό την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας μπορεί τελικά να είναι ανώφελες, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Σέφιλντ και του Μάντσεστερ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία δεν επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος. Προειδοποιούν ωστόσο ότι η αποφυγή των παραπάνω συμπεριφορών είναι μια καλή τακτική προστασίας της γενικότερης υγείας του άνδρα.

Πιο αναλυτικά, οι επιστήμονες συνέκριναν τον τρόπο ζωής 939 ανδρών με κακή ποιότητα σπέρματος με αυτόν 1.310 ανδρών με φυσιολογικό σπέρμα.

Η ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε ότι υπήρχε μικρή διαφοροποίηση ως προς την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων μεταξύ των ασθενών που δεν είχαν καπνίσει ποτέ και αυτών που έκαναν 20 τσιγάρα ημερησίως. Επίσης ελάχιστα στοιχεία πιστοποίησαν ότι ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος, η υπερκατανάλωση αλκοόλ ή η «ψυχαγωγική» χρήση ουσιών επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος.

Ο Δρ Άντριου Ποβεϊ από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ εξηγεί ότι υπάρχουν επιλογές ως προς τον τρόπο ζωής που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην γενικότερη κατάστασης της υγείας του άνδρα, αλλά έχουν «μικρή επιρροή» στην ανδρική γονιμότητα.

«Αυτό πρακτικά ακυρώνει την σημασία των οδηγιών που δίνουν συχνά οι γιατροί στους άνδρες για την βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής. Τελικά, πολλές συχνά επικίνδυνες επιλογές ζωής δεν παίζουν και τόσο καθοριστικό ρόλο, όπως πιστεύαμε μέχρι πρότινος», σημειώνει ο ερευνητής.

«Η καθυστέρηση της θεραπείας γονιμότητας σε ένα ζευγάρι όπου ο άνδρας έχει προβληματικό σπέρμα, με συμβουλές για την βελτίωση της ποιότητας ζωής, μπορεί να παίζει καθοριστικό ρόλο στις πιθανότητες απόκτησης απογόνων», καταλήγει.

Ο Δρ Άλλαν Πάσεϊ από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ συμπληρώνει ότι «παρά τα αποτελέσματά μας, είναι σημαντικό οι άνδρες να συνεχίσουν να ακολουθούν τις συμβουλές του θεράποντος ιατρού τους, να προσέχουν το βάρος τους, να σταματήσουν το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ ή να την περιορίσουν στα λογικά όρια. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται να ‘μονάσουν’ προκειμένου να γίνουν γονείς. Αξίζει να σημειώσουμε ωστόσο ότι αν τους αρέσουν τα στενά μοδάτα εσώρουχα θα πρέπει να τα αποφεύγουν και να προτιμούν πιο άνετα, σε περίπτωση που θέλουν να διατηρήσουν καλή ποιότητα σπέρματος.»

ΠΗΓΗ:health.in.gr