H κρίση κόβει το τσιγάρο, «φουντώνει» όμως το ηλεκτρονικό

Αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο εισηγείται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) για την κυκλοφορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην χώρα μας.

Αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο εισηγείται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) για την κυκλοφορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην χώρα μας. Ενστάσεις εκφράζουν και οι ειδικοί, επιμένοντας ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν ότι η νέα συνήθεια των καπνιστών είναι ασφαλής για την υγεία αλλά και για τους παθητικούς καπνιστές.

Τόσο η τοξική δράση της νικοτίνης, όσο και τα αρωματικά έλαια και ορισμένα άλλα έκδοχα που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αποτελούν απειλή για την υγεία σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων σχετικών μελετών, δήλωσεο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Γιάννης Τούντας, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη λήψης μέτρων που θα εξασφαλίζουν τον έλεγχο παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων αυτών.

Για το λόγο αυτό ο ΕΟΦ εισηγείται στην ηγεσία και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο τα ακόλουθα :

* Το ηλεκτρονικό τσιγάρο (νικοτινούχο ή μη), με προτεινόμενη ένδειξη «για τη διακοπή ή μείωση του καπνίσματος» να χαρακτηρισθεί ως φαρμακευτικό προϊόν, για την κυκλοφορία του οποίου απαιτείται χορήγηση άδειας κυκλοφορίας από τον Ε.Ο.Φ., μετά την υποβολή στοιχείων τεκμηρίωσης της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας από τη χρήση του.

* Το νικοτινούχο ηλεκτρονικό τσιγάρο (χωρίς την προαναφερόμενη ένδειξη) να συμπεριληφθεί στην ισχύουσα νομοθεσία περί καπνίσματος, δηλαδή στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής - Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής) (Προϊόντα Καπνού).

* Το μη νικοτινούχο ηλεκτρονικό τσιγάρο (χωρίς την προαναφερόμενη ένδειξη) να υπαχθεί στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

* Να συσταθεί Επιτροπή με εκπροσώπους από τους εμπλεκόμενους φορείς: Ε.Ο.Φ., Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Γενικό Χημείο του Κράτους και Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να εξετασθεί το νομικό καθεστώς για την κυκλοφορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων, να καθορισθούν οι προδιαγραφές για την κυκλοφορία τους, καθώς και των αναγκαίων υποδομών για τον εργαστηριακό έλεγχο τους (είτε στο Γενικό Χημείο του Κράτους είτε στο Καπνολογικό Ινστιτούτο Δράμας).

Αραιώνει ο καπνός από το τσιγάρο

Η κρίση κάνει καλό στους καπνιστές: αν και το παραπάνω συμπέρασμα είναι ομολογουμένως παράδοξο οι ειδικοί επιμένουν ότι τα οικονομικά προβλήματα έχουν οδηγήσει τους Έλληνες σε – έστω και αναγκαστική – διακοπή του καπνίσματος. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι καπνιστές μειώνονται χρόνο με το χρόνο, όπως και οι πωλήσεις τσιγάρων.

Τα δεδομένα αυτά παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος Παναγιώτης Μπεχράκης, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος.

Η κατανάλωση τσιγάρων μειώθηκε κατά 800 εκατομμύρια τσιγάρα. Αντίστοιχα, ψαλιδισμένη είναι και η μέση ημερήσια κατανάλωση τσιγάρων: από το 2006 έως το 2011, υποδιπλασιάστηκε το ποσοστό εκείνων που κάπνιζαν ένα πακέτο την ημέρα (από 32% σε 16%).

Με ιδιαίτερα θετικό μάτι βλέπουν οι ειδικοί και την μείωση του καπνίσματος στους νέους. Όπως προκύπτει από τα ίδια δεδομένα, διαπιστώνεται μείωση της τάξης του 15,5% στους άνδρες ηλικίας 18 έως 30 χρόνων, ενώ παράλληλα έχει μπει φρένο και στις νέες καπνίστριες.

Παρόλα αυτά, ο κ. Μπεχράκης εξέφρασε την δυσαρέσκεια του σε ότι αφορά την εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων. «Με διάτρητες δικαιολογίες μια πολιτεία που δεν είχε καμία δυσκολία να εφαρμόσει τα σκληρότερα οικονομικά μέτρα προφασίζεται ανικανότητα εφαρμογής του νόμου για το κάπνισμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το κόβουν «μαχαίρι» στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος

Αισιόδοξα είναι και τα ευρήματα μελέτης της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ). Σύμφωνα με νέα έρευνα το 45% των καπνιστών δηλώνουν αποφασισμένοι να σταματήσουν το κάπνισμα μέσα στο επόμενο εξάμηνο, εκ των οποίων οι δύο στους δέκα επικαλούνται οικονομικά προβλήματα.

Παράλληλα, διπλασιάστηκε το ποσοστό των καπνιστών που επιχείρησαν να σβήσουν οριστικά το τσιγάρο τα τελευταία δύο χρόνια. Παρόλα αυτά, αρκετοί απέτυχαν δεδομένου ότι όταν η διακοπή του καπνίσματος γίνεται με ατομική και μόνον προσπάθεια τότε το ποσοστό επιτυχίας είναι ιδιαίτερα χαμηλό, αφού δεν ξεπερνά το 5%.

Τα καλά νέα είναι ότι τα ποσοστά επιτυχίας πολλαπλασιάζονται στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος και αγγίζουν το 65%.

Όμως, παρόλο που μεγάλο ποσοστό (54%) των καπνιστών δήλωσε ότι γνωρίζει πως υπάρχουν Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, λιγότεροι από τους μισούς γνώριζαν που βρίσκονται αυτά. Δηλαδή ότι τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος λειτουργούν στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και απαρτίζονται από ομάδα γιατρών ειδικών στη διακοπή καπνίσματος (μεγάλη μερίδα νομίζει ότι είναι ιδιωτικά κέντρα που πληρώνεις για εναλλακτικές μεθόδους).

 

Ακόμη κι αυτοί που είχαν καλύτερη εικόνα για τα ΙΔΚ δεν ήξεραν πώς μπορούν να κλείσουν ραντεβού (71%), δηλαδή ότι πρέπει να καλέσουν το 1535 (γραμμή ΙΑΣΙΣ), όπως γίνεται για όλα τα ραντεβού στα νοσοκομεία.

Επίσης, μόλις το 34% γνωρίζει ότι πλέον υπάρχει και ασφαλές φάρμακο ειδικό για τη διακοπή του καπνίσματος.

 

Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr