Μπορεί να καταστεί ενδεχομένως δυνατό να αναπτυχθεί νέο αντισυλληπτικό χάπι για τον άνδρα, καθώς ερευνητές στο Εδιμβούργο εντόπισαν γονίδιο ζωτικής σημασίας για την παραγωγή υγιούς σπέρματος.
Μπορεί να καταστεί ενδεχομένως δυνατό να αναπτυχθεί νέο αντισυλληπτικό χάπι για τον άνδρα, καθώς ερευνητές στο Εδιμβούργο εντόπισαν γονίδιο ζωτικής σημασίας για την παραγωγή υγιούς σπέρματος.
Ερευνητές, με πειράματα σε ποντίκια, ανακάλυψαν ότι το γονίδιο Katnal1, ήταν ζωτικής σημασίας για τα τελικά στάδια παραγωγής σπέρματος.
Οι ερευνητές σημειώνουν στο περιοδικό ‘Plos genetics’ ότι φάρμακο που διακόπτει το Katnal1 θα μπορούσε να αποτελέσει αναστρέψιμο αντισυλληπτικό.
Ειδικός δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για τέτοιο φάρμακο.
Ερευνητές του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ερευνούσαν τις αιτίες τις ανδρικής υπογονιμότητας.
Άλλαξαν τυχαία τον γενετικό κώδικα των ποντικών για να δουν ποιο έγινε υπογόνιμο. Στη συνέχεια ακολούθησαν τις μεταλλάξεις που οδήγησαν σε υπογονιμότητα και οδηγήθηκαν στο Katnal1. Περιέχει τα σχεδιαγράμματα για μια πρωτεΐνη που είναι σημαντική στα κύτταρα που στηρίζουν την ανάπτυξη του σπέρματος. Χωρίς την πρωτεΐνη το σπέρμα δεν αναπτύσσεται πλήρως με αποτέλεσμα την αποβολή από τον οργανισμό.
Επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν παρόμοια παρέμβαση σε ανθρώπους για να σταματήσουν την παραγωγή σπέρματος χωρίς να προκαλέσουν διαρκή βλάβη.
Ο ερευνητής Dr Lee Smith, δήλωσε ότι αν μπορέσουν να βρούν τρόπο για να στοχεύσουν το συγκεκριμένο γονίδιο στους όρχεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανακαλύψουν ένα μη ορμονικό αντισυλληπτικό.
Πρόσθεσε ότι το σημαντικό είναι ότι η επίδραση ενός τέτοιου φαρμάκου θα ήταν αναστρέψιμη, επειδή το Katnal1 επηρεάζει μόνο σπερματικά κύτταρα στα κατοπινά στάδια ανάπτυξης, επομένως δεν θα εμπόδιζε τα αρχικά στάδια ανάπτυξης σπέρματος και τη γενική ικανότητα παραγωγής του. Δήλωσε ότι θα ήταν σχετικά δύσκολο να γίνει, καθώς η πρωτεΐνη ζει μέσα στα κύτταρα, ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχει προοπτική να βρεθεί κάτι άλλο που η πρωτεΐνη να δρα μαζί, που θα μπορούσε να αποτελέσει πιο εύκολο στόχο.
ΠΗΓΗ: iatronet.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου