Περισσότερα χρήματα και αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβάνουν τα προεκλογικά προγράμματα όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την Υγεία.
Περισσότερα χρήματα και αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβάνουν τα προεκλογικά προγράμματα όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την Υγεία.
Δίνοντας μικρή ή μεγαλύτερη έμφαση στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, τα επτά κόμματα της Βουλής κάνουν κοινές παραδοχές των προβλημάτων και μοιράζουν απλόχερα λύσεις προς όλα τα επίπεδα.
Οι θέσεις των κομμάτων που εισήλθαν στη Βουλή με τις εκλογές της 6ης Μαΐου, είναι οι εξής:
ΝΔ
'Θα τα αλλάξουμε όλα', υποσχέθηκε πρόσφατα ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας ότι 'αποσπασματικές μεταρρυθμίσεις, ακόμα κι αν είναι σωστές, πολύ συχνά οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα'.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ:
Το πρώτο πράγμα που δίνουμε έμφαση είναι η ηλεκτρονική κάρτα υγείας κάθε πολίτη, ώστε να υπάρχει πρόσβαση στο πλήρες ιστορικό του, που θα διαβάζεται ηλεκτρονικά από τον γιατρό που τον εξετάζει κάθε φορά.
Δεύτερο, η λειτουργία δικτύου πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα 'φιλτράρει' τα περιστατικά, θα αντιμετωπίζει επί τόπου αυτά που μπορούν να αντιμετωπιστούν και θα στέλνει στα νοσοκομεία, μόνο αυτά που πραγματικά το χρειάζονται.
Έτσι θα μπορέσουν και τα δημόσια νοσοκομεία να συγχωνευτούν - αλλά με σύγχρονα κριτήρια - και να αποσυμφορηθούν,ώστε να επικεντρώνουν την προσοχή τους σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη.
Προσφέροντας πολύ καλύτερες υπηρεσίες στο κοινό με πολύ μικρότερο κόστος.
Αυτά όμως είναι πιο μακροπρόθεσμοι στόχοι, που αφορούν στο πώς θα στηθεί η δημόσια υγεία από σήμερα για τα επόμενα χρόνια
Σε ό,τι αφορά τα άμεσα προβλήματα με τις τομές που έμειναν μισές και με τις δυσλειτουργίες που παρουσιάστηκαν, η ΝΔ θα προχωρήσει με τα εξής άμεσα βήματα:
Θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, αμείβοντας τους γιατρούς κατά πράξη και περίπτωση, διαφυλάσσοντας την ιδιοκτησία των γιατρών στα ιατρεία τους, δίνοντάς τους τον τελευταίο λόγο στην επιλογή της θεραπείας, ενισχύοντας τους χειμαζόμενους φαρμακοποιούς, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του μικρού φαρμακείου και διατηρώντας το φαρμακοποιό στο χωριό και τη συνοικία.
Και δημιουργώντας ασφαλές περιβάλλον για την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, εξασφαλίζοντας στον πολίτη ελεγχόμενα φάρμακα ποιότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, όταν μιλάμε για τον Έλληνα πολίτη εννοούμε προφανώςόλουςτους Έλληνες πολίτες. Ακόμα και παραμελημένες ειδικές ομάδες συμπολιτώνμας, όπως οι Έλληνες Τσιγγάνοι, για τους οποίους πρέπει να φροντίσουμε την πρόσβασή τους στηνεργασία, αλλά και τηνπρόσβασή των παιδιών τους στα σχολεία.
ΣΥΡΙΖΑ
Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, είναι συνοπτικά οι εξής:
Να μη συγχωνευθεί και να μην καταργηθεί καμιά δημόσια μονάδα υγείας.
Να έχουν όλοι, όσοι ζουν και εργάζονται στη χώρα, δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση για εξετάσεις και νοσήλια.
Να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων και όχι να δημιουργηθούν περισσότερα με τις σχεδιαζόμενες απολύσεις.
Να καταργηθεί η συμμετοχή στα φάρμακα και τις εξετάσεις αμέσως για χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους, φοιτητές και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα και σταδιακά για όλους.
Να υπάρχει πρόσβαση σε επαρκώς ελεγμένα φάρμακα με βάση την καταλληλότητα τους για τις ανάγκες της υγείας των πολιτών και όχι με βάση τη λογιστική αντίληψη του χαμηλότερου κόστους.
Να στηριχτούν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΑμεΑ, ψυχικά πάσχοντες, ηλικιωμένοι, άποροι, τοξικοεξαρτημένοι κ.ά) με χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών και αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών φροντίδας.
Κύρια στοιχεία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι:
Να αυξηθούν βαθμιαία και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι δαπάνες για την Υγεία σε ποσοστό 6% του ΑΕΠ.
Η συγκρότηση ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και μετανοσηλευτικής αποκατάστασης, που θα αποτελεί τον βασικό πυλώνα του νέου πραγματικά δημόσιου συστήματος Υγείας.
Η αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης με τεχνολογικό εξοπλισμό και επαρκές μόνιμο υγειονομικό προσωπικό.
Η ολόπλευρη αναβάθμιση του ΕΟΦ, η οργάνωση εθνικής φαρμακοβιομηχανίας παραγωγής βασικών φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, η σύσταση δημόσιου φορέα προμήθειας – αποθήκευσης και διανομής τους.
ΠΑΣΟΚ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βελιζέλος, έχει επισημάνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανείς Έλληνας και ιδίως κανένας άνεργος ή φτωχός πολίτης, πολίτης με χαμηλό εισόδημα που να μην έχει πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην υγειονομική κάλυψη.
Δέσμευσή μας - είπε - είναι η καθολική υγειονομική προστασία. Χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με ένσημα που πρέπει να έχουν κολληθεί, με μεροκάματα που πρέπει να έχουν γίνει ή με διάρκεια κάλυψης της ασφάλισης της ανεργίας για τον άνεργο.
Άρα, κάθε πολίτης άνεργος ή με χαμηλό εισόδημα, χωρίς χρονικούς περιορισμούς και άλλους όρους, έχει πλήρη πρόσβαση στο γιατρό, στο φάρμακο, στο νοσοκομείο.
Το υπουργείο Εργασίας μπορεί να έχει την εποπτεία όλης αυτής της διαδικασίας, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία φυσικά μπορούν να υλοποιήσουν αυτή τη δέσμευση.
Η δαπάνη καλύπτεται από τους ασφαλιστικούς φορείς και από τον ΟΑΕΔ, ενώ η εκτίμηση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι θ' απαιτηθούν πολύ λίγοι πρόσθετοι πόροι, εφόσον γίνει ορθολογική αξιοποίηση των υφισταμένων πόρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Ανεξάρτητοι Έλληνες
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν έχουν περιλάβει στο πρόγραμμά τους αναλυτικές θέσεις για την Υγεία. Αναφερόμενος, ωστόσο, στις θέσεις του κόμματος για τον ΕΟΠΥΥ, ο βουλευτής του κ. Παναγιώτης Μελάς ανέφερε τα εξής:
Η ίδρυση του ΕΟΠΥΥ θα έπρεπε να εξασφαλίσει την παροχή καλύτερων υπηρεσιών Υγείας. Δυστυχώς, όμως, η υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στους ασφαλισμένους. Αυτό οφείλεται στη μη στήριξή του οικονομικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η χρηματοδότησή του, αρχικά υπολογίστηκε στο 0,6% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε 2,75 δισ. ευρώ, στη συνέχεια όμως μειώθηκε στο 0,4% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 2,25 δισ. ευρώ, λόγω υλοποίησης των μνημονιακών επιταγών. Να σημειωθεί ότι, παλαιότερα η χρηματοδότηση προς τα Ασφαλιστικά αυτά Ταμεία ανερχόταν στα 4 δισ. ευρώ.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι, ο ΕΟΠΥΥ να οφείλει στους φαρμακοποιούς 272.000 ευρώ και, από παλαιότερα χρέη των Ταμείων, η οφειλή να φτάνει στο ποσό των 540.000 ευρώ.
Γι' αυτό, απολύτως δικαιολογημένα, οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν από τις 23 Μαΐου την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων, αφού δεν αντέχουν άλλο το οικονομικό βάρος και τα φαρμακεία θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.
Σύμφωνα με τον κ. Μελά, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, τονίζουμε ότι η Υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό.
Γι' αυτό, επιβάλλεται το κράτος να παραμερίσει τις έξωθεν εντολές και να χρηματοδοτήσει τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να πληρωθούν οι φαρμακοποιοί για να μπορέσουν να χορηγήσουν και πάλι φάρμακα στους ασφαλισμένους μέσω του Ταμείου τους.
ΚΚΕ
Κριτήριο των θέσεων του ΚΚΕ για την Υγεία - Πρόνοια, αποτελεί το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είναι οι αποκλειστικοί παραγωγοί όλου του τεράστιου πλούτου που υπάρχει και που μπορεί να καλύψει πλήρως και δωρεάν τις ανάγκες όλου του πληθυσμού χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε υπηρεσίες υγείας για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα και τις κατακτήσεις της επιστήμης.
Αυτό απαιτεί την ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος με κεντρικό σχεδιασμό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με κοινωνικοποίηση όλων των επιχειρηματικών μονάδων υγείας που πληρούν τις προϋποθέσεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ έχει ένα συνολικό πλαίσιο στόχων πάλης και διεκδικήσεων.
Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση νοσοκομείων, κλινικών και τμημάτων. Κάλυψη των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων και των απωλειών τους από το 'κούρεμα' από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία-Πρόνοια. Κοινωνικοποίηση όλων των επιχειρηματικών μονάδων που πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για σύγχρονη και ποιοτική λειτουργία τους.
Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό σε όλους χωρίς προϋποθέσεις (σχέση εργασίας, χρόνος εργασίας, αριθμός ενσήμων). Κατάργηση όλων των πληρωμών-άμεσων ή έμμεσων- και κάθε μορφής συμμετοχής από τους ασθενείς για εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, περίθαλψη. Κατάργηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, στο υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό και σε όλα τα είδη που σχετίζονται με ιατρικές, εργαστηριακές, φαρμακευτικές και προνοιακές παροχές.
Χορήγηση βιβλιαρίου ασθενείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους άνεργους, ανασφάλιστους, μετανάστες και τις οικογένειές τους.
Να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο υγείας των ασφαλιστικώνταμείων, των εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών. Για όσο χρονικό διάστημα τα ασφαλιστικά ταμεία παρέχουν υπηρεσίες υγείας στους ασφαλισμένους να αναλάβει το κράτος την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση τους, ώστε να μην υπάρχει καμιά συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλισμένων για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, νοσηλεία, κλπ.
Ανάπτυξη πανελλαδικά Δημόσιων και Δωρεάν Κέντρων Υγείας στις πόλεις και στους δήμους, που θα λειτουργούν όλο το 24ωρο. Θα παρέχουν δωρεάν Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε όλους με προσανατολισμό την πρόληψη, θα καλύπτουν πλήρως και δωρεάν τις ανάγκες του οικογενειακού προγραμματισμού, της σχολιατρικής φροντίδας, υπηρεσίες ιατρικής της εργασίας, υπηρεσίες ενημέρωσης του πληθυσμού για την αγωγή υγείας, υπηρεσίες στήριξης του ζευγαριού που έχει είτε ανάπηρο μέλος είτε ανάπηρο παιδί, κέντρα ψυχικής υγείας, παιδιατρικά ιατρεία, γυναικολογικά ιατρεία.
Θα είναι στελεχωμένα με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με οικογενειακούς γιατρούς που θα έχουν μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, για την κάλυψη όλων των αναγκών. Τα Πολυϊατρεία του ΙΚΑ να μετατραπούν σε κρατικά Κέντρα Υγείας.
Ενιαίος, κρατικός φορέας έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης φαρμάκων, υγειονομικού και αναλώσιμου υλικού, βιοιατρικής τεχνολογίας, τεχνολογικών βοηθημάτων και τεχνητών μελών για τους αναπήρους δωρεάν στα πλαίσια του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τα φάρμακα να διατίθενται μέσω των φαρμακείων των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των κρατικών φαρμακείων στις συνοικίες που θα είναι συνδεδεμένα με τα Κέντρα Υγείας.
Η συνταγογράφηση των φαρμάκων να γίνεται με κριτήριο την αποτελεσματικότητα τους με βάση την επιστημονική γνώση του γιατρού.
Ανάπτυξη πανελλαδικά αποκλειστικά δημοσίου και δωρεάν συστήματος για διακομιδή έκτακτων περιστατικών (ΕΚΑΒ).
Ανάπτυξη δημοσίων και δωρεάν κέντρων προγεννητικού ελέγχου, πρώιμης διάγνωσης αναπηρίας και έγκαιρης παρέμβασης. Δημόσια και δωρεάν κέντρα ανοιχτής ή κλειστής μορφής, μόνιμης ή προσωρινής περίθαλψης των βαριά αναπήρων. Δημόσια και δωρεάν Κέντρα αποκατάστασης. Δωρεάν παροχή όλων των τεχνικών βοηθημάτων και του υγειονομικού υλικού που είναι απαραίτητα για την καθημερινή ζωή του αναπήρου και την προστασία της υγείας του.
Ανάπτυξη προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής και μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας μέσα από το Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας.
Μέτρα πρόληψης της αναπηρίας μέσα από την ολόπλευρη προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στους χώρους εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας, γενικότερα στο δομημένο περιβάλλον, στους δρόμους, στις δημόσιες εγκαταστάσεις, στα μέσα μεταφοράς.
Δημιουργία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών κατ΄ οίκον νοσηλείας σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας με κρατική χρηματοδότηση.
Κρατική χρηματοδότηση για την παροχή των υπηρεσιών (καθαριότητα, μαγείρεμα κλπ), του «Βοήθεια στο σπίτι» σε όλους όσους έχουν ανάγκη, δωρεάν, χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων. Μονιμοποίηση στο δήμο των εργαζομένων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Πρόσληψη και άλλων απαραίτητων ειδικοτήτων (οδηγοί, διοικητικοί κλπ), αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της αναγκαίας υποδομής.
Μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας -πρόνοιας και του ΕΟΠΥΥ, με μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για την επαρκή κάλυψη όλων των αναγκών. Καμία απόλυση εργαζομένων. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί και συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Εξασφάλιση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας με συγκρότηση κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και λειτουργίας τους στα δημόσια κέντρα υγείας.
Σχεδιασμός της εκπαίδευσης του αριθμού των υγειονομικών όλων των κλάδων και ειδικοτήτων με κριτήριο τις ανάγκες πανελλαδικά και την ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων υγειονομικών στο κρατικό σύστημα υγείας - πρόνοιας.
Συγκρότηση και στελέχωση δημόσιων και δωρεάν μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσα στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών, οι οποίες θα αναλαμβάνουν προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς, την άμεση περίθαλψή τους, όπου απαιτείται, κατά την εισαγωγή τους στη χώρα και τη χορήγηση πιστοποιητικού υγείας. Στους χώρους αυτούς να παρέχεται και ψυχολογική υποστήριξη,
Συγκρότηση κινητών μονάδων που θα επισκέπτονται συστηματικά τους μετανάστες στους τόπους συνάθροισής τους (πλατείες, εγκαταλελειμμένες οικίες, παραπήγματα) μιας και ο φόβος τους εμποδίζει να επισκεφτούν το νοσοκομείο. Παροχή ΠΦΥ, ενημέρωσης, έλεγχο των συνθηκών διαβίωσης.
Αξιοπρεπείς, υγιεινοί κρατικοί χώροι φιλοξενίας και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Υγιεινή, ποιοτική και δωρεάν σίτιση.
Χρυσή Αυγή
Τις θέσεις του κόμματος για την Υγεία παρουσίασε ο βουλευτής του κ. Ηλίας Κασσιδιάρης σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη:
Περιλαμβάνει έξοδο των μεταναστών από τα νοσοκομεία, ακόμη κι αν διαθέτουν τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα.
Η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίζει 'τεράστια κατάντια για τον ελληνικό λαό όταν είναι να εξετασθεί σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, να πρέπει να περιμένει στην ουρά με τους Πακιστανούς που έχουν διαλύσει τα δημόσια Ταμεία και το δημόσιο σύστημα υγείας οι οποίοι δεν πληρώνουν ξέρετε, νοσηλεύονται δωρεάν'.
ΔΗΜΑΡ
Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι σε περίοδο κρίσης το σύστημα υγείας έχει καίριο ρόλο. Οι θέσεις του κόμματος είναι:
Η μέριμνα για τον ασθενή, η εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών του και ο σεβασμός στην ατομικότητά του πρέπει να γίνει ο άξονας που διαπερνά όλες τις λειτουργίες του συστήματος υγείας.
Τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δραστικής ουσίας, ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, ο εξοπλισμός των δημόσιων νοσοκομείων με υψηλή τεχνολογία σύγχρονων προδιαγραφών και η διασφάλιση της ολοήμερης λειτουργίας της, η γεωγραφική ανακατανομή των υπηρεσιών υγείας και η περιφερειακή τους διαχείριση είναι ορισμένα από τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν – μαζί με τη λειτουργία θεσμών για την υλοποίησή τους.
Η αξιοκρατική επιλογή των στελεχών υγείας με διαφανή κριτήρια, η περιοδική αξιολόγηση τους, η λογοδοσία, η αδιαπραγμάτευτη εφαρμογή κανόνων λειτουργίας, ο ποιοτικός έλεγχος των παρεχομένων υπηρεσιών, η στοχευμένη αντιμετώπιση της παραοικονομίας, της συναλλαγής και του εκμαυλισμού συνειδήσεων, η ρήξη με ομάδες συμφερόντων, πελατειακές σχέσεις, γραφειοκρατικές αδράνειες και συντεχνιακές λογικές αποτελούν όρο για την επιβίωση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Η ΔΗΜΑΡ διεκδικεί την αλλαγή του βασικού προσανατολισμού των πολιτικών υγείας που ασκούνται στη χώρα μας στην κατεύθυνση της πρόληψης και προαγωγής υγείας, της ανάπτυξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας, της ενίσχυσης της ψυχικής υγείας, της αναβάθμισης της υποστηρικτικής και προνοιακής φροντίδας.
Υποστηρίζει σταθερά και θεωρεί ως μείζον πολιτικό ζήτημα τη συνέχιση και ολοκλήρωση των προγραμμάτων ψυχικής υγείας με τη χάραξη μιας επείγουσας στρατηγικής για το σχεδιασμό και τις προτεραιότητες.
Στρατηγικός στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Υγείας για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών πρόσβασης όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και την πιο αποδοτική διαχείριση των πόρων υγείας. Η ενοποίηση των κλάδων υγείας των μεγάλων ασφαλιστικών οργανισμών αποτελεί θεσμική κατάκτηση μεγάλης εμβέλειας.
Πρέπει, επίσης, να οργανωθεί η κάλυψη των αναγκών οδοντιατρικής φροντίδας του πληθυσμού από το δημόσιο σύστημα υγείας.
Τα τελευταία 30 χρόνια, ο ιδιωτικός τομέας υγείας αναπτύχθηκε αλματωδώς στην Ελλάδα εξαιτίας της ανεπάρκειας των δομών και της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Η ανάπτυξη αυτή συχνά έγινε εις βάρος του ασφαλιστικού συστήματος και του δημόσιου τομέα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Ούτε η ανεξέλεγκτη και υπερκαταναλωτική ιατρική που πολλές φορές ασκεί.
Ωστόσο, ο ιδιωτικός τομέας έχει να επιδείξει και υψηλό επίπεδο άσκησης ιατρικής καθώς και έντιμη και αξιοπρεπή στάση, ιδίως στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Για το λόγο αυτό, η δαιμονοποίησή του είναι επιζήμια καθώς εμποδίζει την αναγκαία αποσαφήνιση του ακριβούς ρόλου του – συμπληρωματικού προς αυτόν του δημόσιου τομέα – μέσα στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής για την ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας.
Είναι απαραίτητο να διατυπωθούν σαφείς και εφαρμόσιμοι κανόνες για τη λειτουργία όλων των επιμέρους πλευρών του ιδιωτικού τομέα και να ενισχυθούν αποφασιστικά οι θεσμοί ελέγχου της εφαρμογής τους.
Οι τομές που απαιτούνται στο όλο σύστημα υγείας της χώρας μας για τον εξορθολογισμό του και την ανταπόκριση στις σημερινές ανάγκες είναι μεγάλες και δύσκολες.
Υπάρχει ανάγκη να εξευρεθεί μια 'νέα ισορροπία' στη σχέση ανάμεσα στην κοινωνία και το ιατρικό σώμα καθώς και το σώμα άλλων επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας.
ΠΗΓΗ: iatronet.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου