Έρευνα του UCLA σε ποντίκια, υποδεικνύει ότι η φρουκτόζη επιβραδύνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και της μνήμης.
Έρευνα του UCLA σε ποντίκια, υποδεικνύει ότι η φρουκτόζη επιβραδύνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και της μνήμης. Η μεγάλη κατανάλωση επίσης μπορεί να εμποδίσει τη μάθηση. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Journal of Physiology’ και επίσης δείχνουν ότι τα ομέγα-3 λιπαρά βοηθούν να εξισορροπούν την επίδραση.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η φρουκτόζη εμπλέκεται στην πρόκληση διαβήτη, παχυσαρκίας και λιπώδους ήπατος, αλλά η συγκεκριμένη είναι η πρώτη έρευνα που ανακαλύπτει πως η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο. Η έρευνα εστίασε στη φρουκτόζη.
Ο Fernando Gomez-Pinilla, του UCLA, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι αυτό που τρώμε επηρεάζει αυτό που σκεφτόμαστε. Η κατανάλωση διατροφής υψηλής σε φρουκτόζη μακροπρόθεσμα αλλάζει την ικανότητα μάθησης και διατήρησης των πληροφοριών. Ωστόσο η πρόσθεση ομέγα-3 λιπαρών οξέων στα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της βλάβης.
Τα αυξημένα επίπεδα διαβήτη, παχυσαρκίας, ακόμα και καρκίνου έχουν συνδεθεί με διατροφή πλούσια σε σάκχαρα. Μέρος του προβλήματος αποτελεί η μεγάλη παρουσία τους σε πολλά προϊόντα. Η αποφυγή της ζάχαρης δεν είναι τόσο απλή όσο το να μην καταναλώνουμε αναψυκτικά και γλυκά.
Ο Gomez-Pinilla, εξηγεί ότι ανησυχεί λιγότερο για τη φυσική ύπαρξη της φρουκτόζης στα φρούτα που επίσης περιέχουν σημαντικά αντιοξειδωτικά. Ανησυχεί περισσότερο για τη φρουκτόζη σε σιρόπι από καλαμπόκι που προστίθεται σε τρόφιμα ωε γλυκαντικό και συντηρητικό.
Οι ερευνητές Gomez-Pinilla και Rahul Agrawal,εξέτασαν 2 ομάδες ποντικών. Και στις 2 δόθηκε νερό με διάλυμα φρουκτόζης αλλά η δεύτερη ομάδα έλαβε επίσης σπόρους λιναριού και DHA που περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.
Στην ομάδα ελέγχου τα ζώα έλαβαν τη συνήθη τροφή για 5 μέρες πριν αρχίσει η διατροφή με φρουκτόζη. Εκπαιδεύτηκαν επίσης σε λαβύρινθο 2 φορές την ημέρα και εξετάστηκαν για να διαπιστωθεί πόσο καλό ήταν το αποτέλεσμα. Επίσης τοποθέτησαν οπτικούς δείκτες στο λαβύρινθο για να βοηθήσει τα ποντίκια να θυμούνται το δρόμο της επιστροφής.
Ο Gomez-Pinilla εξηγεί την εμπειρία του πειράματος σε ποντίκια μετά από διατροφή υψηλή σε σάκχαρα για 6 εβδομάδες.
Η δεύτερη ομάδα των ποντικών περιπλανήθηκε στο λαβύρινθο πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τα ποντίκια που δεν κατανάλωσαν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Τα ζώα που στερήθηκαν το DHA ήταν πιο αργά και ο εγκέφαλός τους έδειξε πτώση στη δραστηριότητα των συνάψεων. Τα εγκεφαλικά τους κύτταρα είχαν πρόβλημα να στέλνουν σήματα το ένα στο άλλο διακόπτοντας την ικανότητα των ποντικών να σκέφτονται καθαρά και να θυμούνται τον δρόμο που έμαθαν 6 εβδομάδες νωρίτερα.
Τα ποντίκια που δεν κατανάλωσαν λιπαρά οξέα επίσης άρχισαν να εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη.
Ο Gomez-Pinilla σημειώνει ότι αυτή είναι η πιο πιθανή αιτία της απώλειας μνήμης επειδή η ινσουλίνη εμπλέκεται στη ρύθμιση του πώς μπορούν τα εγκεφαλικά κύτταρα να χρησιμοποιήσουν και να αποθηκεύσουν σάκχαρα για την ενέργεια που χρειάζεται η επεξεργασία σκέψεων και συναισθημάτων.
Μια διατροφή υψηλή σε σάκχαρα προκαλεί περισσότερη έκκριση ινσουλίνης και ενδεχομένως καθιστά τα κύτταρα ανθεκτικά στην ορμόνη όπως κάνουν με άλλες ορμόνες και φάρμακα που εισάγονται με τεχνητό τρόπο.
Ο Gomez-Pinilla συνιστά τη λήψη ενός γραμμαρίου την ημέρα από DHA και κατανάλωση τροφών όπως σπόρους λιναριού, σολομό, καρύδια και που είναι πλούσια σε DHA. Καταλήγει ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η τακτική κατανάλωση DHA προστατεύει τον εγκέφαλο από τις βλαβερές συνέπειες της φρουκτόζης.
Πηγές: ‘Journal of Physiology’, iatronet.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου