Μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού μας έχω μελαγχολήσει, νιώθω ενοχές ότι είμαι κακός πατέρας και έχω χάσει το ενδιαφέρον για τη δουλειά και για τους φίλους μου.
Μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού μας έχω μελαγχολήσει, νιώθω ενοχές ότι είμαι κακός πατέρας και έχω χάσει το ενδιαφέρον για τη δουλειά και για τους φίλους μου.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA), η επιλόχειος κατάθλιψη δεν αποτελεί «προνόμιο» μόνο του γυναικείου ψυχισμού, αλλά αγγίζει 1 στους 10 νέους πατέρες.
Εμφανίζεται πριν ή μετά τη γέννηση του μωρού με συμπτώματα όπως θλίψη, εκνευρισμό, άγχος, ενοχές, δυσκολία ικανοποίησης από τον πατρικό ρόλο, φόβοι για την υγεία του μωρού, διαταραχές στον ύπνο και την όρεξη, καταχρήσεις και τάσεις απομόνωσης από την σύντροφο και τον ευρύτερο περίγυρο.
Τα συμπτώματα επιδεινώνονται συνήθως 3-6 μήνες μετά την γέννηση του μωρού, ενώ αν η μητέρα του μωρού πάσχει και η ίδια από επιλόχειο κατάθλιψη τότε είναι δύο φορές πιθανότερο να νοσήσει και ο πατέρας.
Το ότι η σύντροφός σας μπορεί να αφοσιώνεται αποκλειστικά στην φροντίδα του μωρού, μπορεί να σας κάνει να νιώθετε μόνος και παραμελημένος. Αν το μωρό σας επιπλέον είναι πολύ απαιτητικό και ανήσυχο, αυτό μπορεί να σας κουράζει και να μην ξέρετε πώς να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του. Άλλωστε, η προσδοκία της κοινωνίας στον άνδρα να ανταποκριθεί «από ένστικτο» στονρόλο του πατέρα δεν είναι ρεαλιστική.
Μιλήστε με έναν ψυχολόγο για το πώς νιώθετε προκειμένου να επεξεργαστείτε και να ξεπεράσετε τις μαύρες σκέψεις που συντηρούν την παγίδα της κατάθλιψης.
Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend, ygeia.tanea.gr