Κίνδυνος θρόμβωσης από το φαγητό στο γραφείο

Το φαγητό στο γραφείο μπορεί να διπλασιάζει τις πιθανότητες αναπτύξεως επικίνδυνων θρόμβων αίματος στα πόδια, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Νέα Ζηλανδία.

Το φαγητό στο γραφείο μπορεί να διπλασιάζει τις πιθανότητες αναπτύξεως επικίνδυνων θρόμβων αίματος στα πόδια, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Νέα Ζηλανδία.

Η συνήθεια αυτή μόνο σπάνια δεν είναι. Μία νέα βρετανική δημοσκόπηση έδειξε ότι οι τρεις στους τέσσερις νεαρούς εργαζόμενους δεν κάνουν διάλειμμα το μεσημέρι για φαγητό, αλλά παίρνουν ένα σάντουιτς και το τρώνε καθισμένοι στο γραφείο.

Έπειτα από 90 λεπτά ακινησίας, όμως, η ροή του αίματος στην φλέβα πίσω από το γόνατα επιβραδύνεται κατά 50%.

Την δημοσκόπηση πραγματοποίησε η εταιρεία ComRes σε 1.000 εργαζόμενους ηλικίας 21 έως 30 ετών και βίντεο γκέιμερς ηλικίας 16 έως 21 ετών.

Όπως διαπίστωσε, τα τρία τέταρτα των εργαζομένων (το 73%) έτρωγαν καθισμένοι στο γραφείο τους.

Επιπλέον, οι εννέα στους δέκα λάτρεις των βιντεοπαιχνιδιών είπαν ότι έπαιζαν επί περισσότερο από 90 λεπτά χωρίς διακοπή.

Ωστόσο, ο δρ Ρίτσαρντ Μπίσλυ, διευθυντής του Ιατρικού Ερευνητικού Ιδρύματος της Νέας Ζηλανδίας, σε ξεχωριστή μελέτη ανακάλυψε ότι όσοι συνηθίζουν να τρώνε στο γραφείο τους έχουν 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν θρόμβωση στα πόδια σε σύγκριση με όσους κάνουν κανονικό διάλειμμα για φαγητό εκτός γραφείου.

Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 400 εθελοντές.

«Ο κόσμος ξέρει ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιαγγειακών προβλημάτων αργότερα στη ζωή», δήλωσε ο δρ Μπίσλυ.

«Εκείνο, όμως, που οι περισσότεροι αγνοούν είναι ότι η ακινησία επί πολλή ώρα, κρύβει κινδύνους. Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, τα 90 λεπτά είναι το όριο της ακινησίας για τους εργαζόμενους στα γραφεία. Μετά από αυτά, πρέπει οπωσδήποτε να σηκώνονται από τη θέση τους και να περπατάνε για λίγα λεπτά».

Η δημιουργία θρόμβων στις φλέβες των ποδιών αποκαλείται επιστημονικά εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και είναι μία κατάσταση που μπορεί να απειλήσει τη ζωή, εάν ο θρόμβος αποκολληθεί από τη θέση του και φτάσει, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, έως τους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική εμβολή.

 

Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr