Ένα βιονικό μάτι που δουλεύει με φως, αναπτύχθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου Stanford στην Καλιφόρνια.
Ένα βιονικό μάτι που δουλεύει με φως, αναπτύχθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου Stanford στην Καλιφόρνια.
Συσκευές που χρησιμοποιούνται σε ασθενείς χρειάζεται να δουλέψουν με μπαταρίες.
Η νέα συσκευή, εμφυτεύσιμη στον αμφιβληστροειδή, που περιγράφεται στο περιοδικό ‘Nature Photonics’, χρησιμοποιεί ειδικό ζευγάρι γυαλιών για να ακτινοβολεί εγγύς υπέρυθρο φως στο μάτι.
Αυτό δίνει ισχύ στη συσκευή και στέλνει πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν έναν ασθενή να δει.
Νόσοι όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η μελαγχρωστική αμφιβληστροπάθεια οδηγούν στο θάνατο των κυττάρων που μπορούν να εντοπίσουν φως στο μάτι με αποτέλεσμα την τύφλωση.
Οι εμφυτεύσιμες συσκευές στον αμφιβληστροειδή ενεργοποιούν τα νεύρα στο πίσω μέρος του οφθαλμού και βοήθησαν ορισμένους ασθενείς να δουν.
Αρχικά αποτελέσματα δοκιμής στη Βρετανία αναφέρουν ότι 2 άντρες από την ολική τυφλότητα κατάφεραν να δουν φως και μερικά σχήματα.
Ωστόσο χρειάζεται να τοποθετηθούν, ένα τσιπ πίσω από τον αμφιβληστροειδή, μια μπαταρία πίσω από το αυτί και ένα καλώδιο που να ενώνει τα δυο. Οι ερευνητές του Stanford δήλωσαν ότι η μέθοδός τους μπορεί να αποτελεί ένα βήμα μπροστά εξουδετερώνοντας την ανάγκη για πολύπλοκα ηλεκτρονικά και καλώδια.
Μια ενσωματωμένη συσκευή που δρά με παρόμοιο τρόπο με ηλιακή μονάδα τοποθετείται στο πίσω μέρος του οφθαλμού.
Ένα ζευγάρι γυαλιά εξοπλισμένα με βιντεοκάμερα καταγράφει αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια του ασθενούς και εκπέμπει δέσμη από εγγύς υπέρυθρο φως στο μικροτσίπ του αμφιβληστροειδούς.
Αυτό δημιουργεί ηλεκτρικό σινιάλο που μεταφέρεται στα νεύρα.
Το φυσικό φως είναι 1.000 φορές πιο ασθενές για να δώσει ισχύ στη συσκευή.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι επειδή η φωτοβολταϊκή συσκευή είναι λεπτή και ασύρματη η χειρουργική διαδικασία είναι πολύ πιο απλή σε σχέση με άλλες προσθετικές μεθόδους για τον αμφιβληστροειδή.
Τέτοια πλήρως ενσωματωμένη ασύρματη εμφυτεύσιμη συσκευή υπόσχεται την αποκατάσταση της χρήσιμης όρασης σε ασθενείς που τυφλώθηκαν από εκφυλιστικές νόσους του αμφιβληστροειδή.
Η συσκευή δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους αλλά φάνηκε πως δρα σε ποντίκια.
Πηγές: ‘Nature Photonics’, iatronet.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου