Ασθενείς με καρκίνο του εντέρου που λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο κατά περίπου ένα τρίτο, εκτιμούν ειδικοί.
Ασθενείς με καρκίνο του εντέρου που λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο κατά περίπου ένα τρίτο, εκτιμούν ειδικοί.
Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘British Journal of Cancer’, εστίασε σε 4.500 ασθενείς με καρκίνο του εντέρου, που ζούσαν στην Ολλανδία.
Όλοι λάμβαναν χαμηλή δόση-80 mg ή λιγότερο, ημερησίως.
Ενδείξεις ήδη υποδεικνύουν ότι η ασπιρίνη θα μπορούσε να εμποδίσει ορισμένα είδη καρκίνου. Πιο πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι θα μπορούσε επίσης να δράσει ως θεραπεία κατά του καρκίνου-επιβραδύνοτνας ή εμποδίζοντας την εξάπλωσή του.
Ωστόσο το φάρμακο μπορεί επίσης να έχει δυσάρεστες και επικίνδυνες παρενέργειες προκαλώντας ερεθισμό των τοιχωμάτων του στομάχου και εσωτερική αιμορραγία σε πολύ μικρή μειοψηφία ασθενών.
Στην έρευνα, που διήρκεσε περίπου μια δεκαετία, το ένα τέταρτο των ασθενών δεν χρησιμοποίησε ασπιρίνη, το ένα τέταρτο έλαβε ασπιρίνη μόνο μετά τη διάγνωση καρκίνου των εντέρων και το υπόλοιπο μισό έλαβε την ασπιρίνη πριν και μετά τη διάγνωση.
Οι περισσότεροι ασθενείς που λάμβαναν ασπιρίνη τη χρησιμοποιούσαν για την πρόληψη προβλημάτων σχετικών με καρδιαγγειακές νόσους.
Η λήψη ασπιρίνης για οποιασδήποτε διάρκειας διάστημα μετά τη διάγνωση μείωσε την πιθανότητα θανάτου από καρκίνο των εντέρων κατά 23%.
Οι ασθενείς που λάμβαναν καθημερινή δόση ασπιρίνης για τουλάχιστον 9 μήνες μετά τη διάγνωση, μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο κατά 30%.
Η λήψη ασπιρίνης μόνο μετά τον εντοπισμό καρκίνου στα έντερα είχε μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση της θνησιμότητας σε σύγκριση με τη λήψη της ασπιρίνης πριν και μετά τη διάγνωση-μειώνοντας τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 12%.
Αυτό μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται στο ότι όσοι έλαβαν ασπιρίνη και εμφάνισαν καρκίνο στο έντερο είχαν ιδιαίτερα επιθετική μορφή όγκου που δεν ανταποκρίθηκε το ίδιο καλά στην ασπιρίνη, δήλωσαν οι ερευνητές.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Gerrit-Jan Liefers, από το Leiden University Medical Centre, δήλωσε ότι η έρευνα ενισχύει τις ενδείξεις ότι η ασπιρίνη όχι μόνο μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση του καρκίνου αλλά -και αν υπάρχει -μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσής του. Δήλωσε ότι η ασπιρίνη δεν θα πρέπει να θεωρείται ως εναλλακτική σε άλλες αγωγές όπως η χημειοθεραπεία, αλλά θα μπορούσε να είναι χρήσιμη επιπλέον αγωγή. Πρόσθεσε ότι είναι πιθανό ορισμένοι ηλικιωμένοι άνθρωποι να έχουν άλλα προβλήματα υγείας, που σημαίνει ότι δεν είναι αρκετά καλά για να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία.
Ο καρκίνος του εντέρου είναι πιο συχνός σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, έτσι τα νέα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μεγάλη εξέλιξη στην αγωγή της νόσου, ιδιαίτερα σε αυτή την ομάδα. Ωστόσο χρειάζεται νέα έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.
Ειδικοί δηλώνουν ότι είναι πρόωρο να αρχίσουν να συστήνουν την τακτική λήψη ασπιρίνης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Πηγές: ‘British Journal of Cancer’, iatronet.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου