Το Πάσχα είναι μια ξεχωριστή γιορτή, καθώς μετά τη θλίψη της Μεγάλης Εβδομάδας οδηγούμαστε στο χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.
Το Πάσχα είναι μια ξεχωριστή γιορτή, καθώς μετά τη θλίψη της Μεγάλης Εβδομάδας οδηγούμαστε στο χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Άλλωστε, και η ίδια η φύση αναγεννιέται, αφήνοντας πίσω της τα μουντά χρώματα και τον παγωμένο αέρα και φορώντας το χαρούμενο, γεμάτο αισιοδοξία και φως λουλουδάτο φόρεμά της!
Συνήθως, οι μέρες αυτές αποτελούν μια ιδανική ευκαιρία για απόδραση μακριά από τη ρουτίνα της καθημερινότητας του αστικού τρόπου ζωής. Έτσι, οι τόποι καταγωγής και οι εξοχικές κατοικίες γίνονται πόλος έλξης για κάθε οικογένεια και ειδικά για αυτές με παιδιά. Τελικά, όμως, κατά πόσο ένα τέτοιο ταξίδι οδηγεί στην ξεκούραση και τη χαλάρωση;
Αναρίθμητες δουλειές. Το σπίτι στο χωριό μπορεί να πλαισιώνεται από καθαρό αέρα, κήπο και ευκαιρίες για αθλητικές δραστηριότητες που φέρνουν κοντά όλη την οικογένεια και αναζωογονούν (π.χ. ποδήλατο, πεζοπορία, αποδράσεις στο βουνό/θάλασσα), αλλά θέλει καθάρισμα, ξεχορτάριασμα, αέρισμα, για να μην αναφέρουμε τις μικροεπισκευές που όλο προκύπτουν.
Αυξημένες υποχρεώσεις. ‘Παραγγείλαμε το αρνί;’, ‘Ψωνίσαμε αρκετά ποτά και αναψυκτικά για την Κυριακή του Πάσχα;’, ‘Αγοράσαμε δώρα και λαμπάδα για τα βαφτιστήρια μας’, είναι μερικές μόνο από τις έγνοιες που χαρακτηρίζουν τις μέρες του Πάσχα. Αν και αφορούν σε ευχάριστες δραστηριότητες, δεν παύουν να προκαλούν στρες και πίεση. Επιπρόσθετα, ειδικά στις μέρες μας που η οικονομία παρουσιάζει ύφεση και πολλές οικογένειες είναι πιεσμένες οικονομικά, οι ετοιμασίες αυτές προσθέτουν ένα επιπλέον βάρος στον προϋπολογισμό του νοικοκυριού.
Τι θα πουν οι άλλοι! Η μικρή κοινωνία του χωριού, αν και προσφέρει την αίσθηση του οικείου και του ασφαλούς, ταυτόχρονα έχει τους ‘δικούς της κανόνες’. Πρέπει να προσέχεις τι θα πεις, πώς θα ντυθείς, ποιους θα επισκεφτείς και ποιους όχι για να μην παρεξηγηθούν οι υπόλοιποι. Ο κίνδυνος του κουτσομπολιού κρύβεται πίσω από κάθε σου κίνηση και η δημόσια εικόνα χρειάζεται προσοχή.
Παρεξηγήσεις μέσα στην οικογένεια. Είναι αρκετά σύνηθες αυτή την περίοδο να αναδύονται ποικίλες συγκρούσεις, διαμάχες και εντάσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας. Υπάρχει, λοιπόν, η τάση οι συγγενείς να περνούν μαζί τις ημέρες του Πάσχα. Ωστόσο, συγκρούσεις είναι δυνατόν να προκύψουν, καθώς κάποιοι επιθυμούν να περάσουν τις μέρες αυτές με διαφορετικό τρόπο ή ακόμα νιώθουν ότι αναγκάζονται να συναντήσουν πρόσωπα τα οποία δεν επιθυμούν, απλά γιατί ‘πρέπει’. Επιπρόσθετα, δεν είναι λίγες οι φορές που τα σχόλια όσων σε ξέρουν χρόνια μπορεί να αποβούν ενοχλητικά, καθώς αναπαράγουν λανθασμένες ‘ταμπέλες’ όπως ‘ο μικρός’, ‘ο σπασίκλας’, ‘ο κατεργάρης’.
Ο συνωστισμός! Τις περισσότερες φορές δύο και τρεις οικογένειες μοιράζονται το ίδιο σπίτι, καθώς φιλοξενούνται από ‘τον παππού και τη γιαγιά’. Επομένως, δεν είναι λίγες οι φορές που δημιουργούνται εντάσεις και δυσαρέσκειες λόγω του περιορισμένου χώρου, της κοινής χρήσης του μπάνιου και της κουζίνας, της συνύπαρξης πάνω από μιας νοικοκυράς στο ίδιο σπίτι. Συνήθειες ετών, κανόνες και διαφορετικοί τρόποι διαβίωσης, καλούνται να συνυπάρξουν!
‘Εγώ ξέρω καλύτερα!’. Όλο τον χειμώνα πασχίζεις να βάλεις όρια στα παιδιά και έρχεται αυτή η μία εβδομάδα στο χωριό που όλα γύρω σου καταρρέουν! Οι παππούδες ξέρουν καλύτερα: τι θα φάει, πώς θα ντυθεί, πότε θα κοιμηθεί!
Η γκρίνια των παιδιών. Όσο ένας ενήλικας μπορεί να αποζητά την ησυχία και την απομόνωση, τόσο ένα παιδί μπορεί να θυμώσει που απομακρύνεται από τους φίλους και τα παιχνίδια του. Ας μην ξεχνάμε και τους ομηρικούς καβγάδες κατά τη διάρκεια των πολύωρων ταξιδιών λόγω της κούρασης και της ανυπομονησίας που βιώνουν. Θυμηθείτε, πως τα ταξίδια με παιδί έχουν τους δικούς τους κανόνες: συχνές στάσεις, μέρη όπου θα μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά και τα ίδια ή να συναντήσουν κι άλλα παιδάκια και σίγουρα ένα-δυο αγαπημένα τους παιχνίδια για να τους κρατούν συντροφιά σε κάθε περίπτωση.
Μερικές χρήσιμες συμβουλές
Οπλιστείτε, λοιπόν, με θετική διάθεση και ενέργεια και μην αφήσετε τίποτα και κανέναν να σας χαλάσει τις διακοπές του Πάσχα! ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!
ΠΗΓΗ: iatronet.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου