«Πρόλαβε. Προστάτευσε. Εμβολίασε». Με αυτό το σύνθημα θα εορταστεί στην γηραιά Ήπειρο η εφετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, η οποία ορίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως το χρονικό διάστημα από 21 έως 27 Απριλίου 2012.
«Πρόλαβε. Προστάτευσε. Εμβολίασε». Με αυτό το σύνθημα θα εορταστεί στην γηραιά Ήπειρο η εφετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, η οποία ορίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως το χρονικό διάστημα από 21 έως 27 Απριλίου 2012.
Όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, η εβδομάδα διοργανώνεται για να θυμηθούμε όλοι πως τα εμβόλια έχουν ζωτική σημασία για την πρόληψη των νοσημάτων και την προστασία της ζωής. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΟΥ δημοσίευσε έναν δεκάλογο με τους συνηθέστερους μύθους για τα εμβόλια:
1. Η καλύτερη υγιεινή και η αποστείρωση αρκούν για να προστατευθούμε από τα λοιμώδη νοσήματα. Αλήθεια: Αν σταματήσουν οι εμβολιασμοί, τα νοσήματα από τα οποία μας προστατεύουν τα εμβόλια θα επανεμφανιστούν, διότι τα περισσότερα λοιμώδη νοσήματα δεν έχουν σχέση με την υγιεινή.
2. Ακόμα κι αν είναι κανείς εμβολιασμένος, μπορεί να κολλήσει το αντίστοιχο νόσημα. Αλήθεια: Οι περισσότεροι (έως 90%) απ’ όσους μολύνονται από νοσήματα που μπορούν να αποτραπούν με εμβόλια, είτε δεν είναι εμβολιασμένοι είτε δεν έχουν κάνει όλες τις δόσεις των εμβολίων.
3. Τα εμβόλια προκαλούν άγνωστες παρενέργειες και μπορεί να κοστίσουν τη ζωή. Αλήθεια:Αν και τα εμβόλια όντως έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, καμία από αυτές δεν είναι τόσο σοβαρή όσο τα νοσήματα από τα οποία προστατεύουν τα εμβόλια. Η πολιομυελίτιδα λ.χ. οδηγεί στην παράλυση, η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα και τύφλωση, ενώ πολλά άλλα νοσήματα συχνά αποβαίνουν μοιραία.
4. Το τριπλό εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη και το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας προκαλούν σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών. Αλήθεια: Δεν έχει τεκμηριωθεί συσχέτιση μεταξύ των εμβολίων και του συνδρόμου.
5. Αφού έχουν σχεδόν εκριζωθεί από την δυτική Ευρώπη τα περισσότερα νοσήματα που προλαμβάνονται με τα εμβόλια, δεν υπάρχει λόγος να εμβολιαστεί κανείς. Αλήθεια. Τανοσήματααυτάδενέχουνεκριζωθεί. Αντιθέτως, για πολλά από αυτά η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι κάτω από 95% σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και έτσι συχνά υπάρχουν επιδημίες – όπως λ.χ. ιλαράς η οποία από το 2005 έχει προκαλέσει εκατοντάδες κρούσματα στη Δυτική Ευρώπη.
6. Τα παιδικά νοσήματα που προλαμβάνονται με τα εμβόλια δεν είναι σοβαρά. Αλήθεια: Όχι μόνο είναι σοβαρά, αλλά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές σε παιδιά και ενήλικες. Η ιλαρά και η ερυθρά, λ.χ., ναι μεν αποκαλούνται «νοσήματα της παιδικής ηλικίας» αλλά προσβάλλουν και ενήλικες – και σε αυτούς μπορεί να κοστίσουν μέχρι και τη ζωή.
7. Τα εμβόλια πρέπει να γίνονται ένα-ένα, ειδάλλως υπερφορτώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού. Αλήθεια: Το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού αντιμετωπίζει καθημερινά δεκάδες ξένους εισβολείς και μπορεί εύκολα να χειριστεί ένα τριπλό ή τετραπλό εμβολιασμό.
8. Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν χρειάζεται, γιατί η γρίπη δεν είναι σοβαρή. Αλήθεια: Η γρίπη είναι σοβαρή ασθένεια και σκοτώνει ετησίως αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη για μικρά παιδιά, ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας και οποιονδήποτε αντιμετωπίζει καρδιολογικά ή/και πνευμονολογικά προβλήματα.
9. Το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι αποτελεσματικό. Αλήθεια: Το αντιγριπικό εμβόλιο προστατεύει το 70% όσων το κάνουν, ενώ κι αν ακόμα μολυνθεί κανείς από τον ιό της γρίπης εναντίον του οποίου έχει εμβολιαστεί, αναπτύσσει λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.
10. Καλύτερο είναι να αποκτάς ανοσία αρρωσταίνοντας, παρά κάνοντας ένα εμβόλιο. Αλήθεια: Αν και οι ασθένειες καθ’ εαυτές παρέχουν στο ανοσοποιητικό σύστημα λεπτομερέστερες γνώσεις για έναν εισβολέα, το ανοσοποιητικό δεν τις χρειάζεται όλες για να μάθει να τον αναγνωρίζει - και τα εμβόλια του παρέχουν όσες ακριβώς χρειάζεται.
Οι ενήλικες δεν έχουν ανοσία
Αν και οι περισσότεροι ενήλικες δεν το ξέρουν, εμβολιασμοί δεν συνιστώνται μόνο στα παιδιά.
Ακολουθώντας τις διεθνείς πρακτικές και οδηγίες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας, προχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κατάρτιση Προγράμματος Εμβολιασμών των Ενηλίκων, το οποίο συμπεριλαμβάνει δώδεκα εμβόλια.
Όπως σημειώνεται στην σχετική εγκύκλιο που έχουν λάβει όλοι οι αρμόδιοι υγειονομικοί οργανισμοί της χώρας. «ο εμβολιασμός των ενηλίκων θεωρείται διεθνώς επιβεβλημένος ώστε να προληφθεί η εμφάνιση νοσημάτων για τα οποία υπάρχουν εμβόλια».
Τα εμβόλια αυτά είναι της γρίπης, το τριπλούν τετάνου-διφθερίτιδας-κοκκύτη, το τριπλούν ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς, της ανεμευλογιάς, του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), το συζευγμένο 13δύναμο του πνευμονιοκόκκου, το πολυσακχαριδικό του πνευμονιοκόκκου, του μηνιγγιτιδόκοκκου, της ηπατίτιδας Α, της ηπατίτιδας Β, του έρπητα ζωστήρα και της γρίπης.
Κάθε ένα από αυτά συνιστάται για ορισμένες ηλικιακές ομάδες και σε ορισμένες δόσεις (λ.χ. το 13δυναμο του πνευμονιοκόκκου συνιστάται να γίνεται μία φορά μετά την ηλικία των 50 ετών, ενώ το πολυσακχαριδικό του πνευμονιοκόκκου πρέπει να γίνεται 1 ή 2 φορές μέχρι την ηλικία των 50 ετών) και υπό ορισμένες προϋποθέσεις (ορισμένα λ.χ. συνιστώνται σε όσους δεν έχουν εμβολιασθεί ή αρρωστήσει κατά το παρελθόν) και δόσεις.
Η παράλειψη μίας ή περισσότερων δόσεων σημαίνει ανεπαρκή προστασία έναντι των νοσημάτων.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ειδική έκδοση ΥΓΕΙΑ, ygeia.tanea.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου