Όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή μεταξύ των πολλών και λίγων ωρών ύπνου.
Όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή μεταξύ των πολλών και λίγων ωρών ύπνου.
Ενήλικες που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες ή περισσότερο από 8 τη νύχτα, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιολογικά προβλήματα, σύμφωνα με τον Dr. Rohit Arora, του Chicago Medical School.
Ο πολύ λίγος ύπνος θέτει τους ανθρώπους σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Αντίθετα, άνθρωποι που κοιμούνται πολύ έχουν μεγαλύτερη εμφάνιση στηθάγχης και στεφανιαίας νόσου.
Τα ευρήματα παρουσιάζονται την τρέχουσα βδομάδα στο ετήσιο συνέδριο του American College of Cardiology, στο Σικάγο.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων από 3.000 ασθενείς άνω των 45 σχετικά με τη διάρκεια ύπνου και την υγεία της καρδιάς.
Η έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι που κοιμόντουσαν πολύ λίγο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή και 1,6 περισσότερες φορές να έχουν συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Άνθρωποι που κοιμόντουσαν περισσότερο από 8 ώρες τη νύχτα είχαν διπλάσιες πιθανότητες για στηθάγχη και 1,1 φορές για στεφανιαία νόσο.
Τα ευρήματα παρέμειναν σημαντικά ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως ηλικία, επίπεδα χοληστερόλης, κάπνισμα και παχυσαρκία, καθώς και άπνοια και άλλα προβλήματα ύπνου.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με υπερδραστήριο νευρικό σύστημα, αντίσταση γλυκόζης, διαβήτη, φλεγμονή και άνοδο των ορμονών του στρες, της αρτηριακής πίεσης και του παλμού σε χαλάρωση, σημειώνουν οι ερευνητές.
Οι αιτίες που ο πολύς ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα καρδιάς δεν είναι σαφείς ωστόσο, και θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα.
Επί του παρόντος, δήλωσε ο Arora, οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να μιλούν με τους ασθενείς τους για τον ύπνο.
Αν και η νέα έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ θεμάτων ύπνου και προβλημάτων καρδιάς, δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.
Έρευνα που παρουσιάζεται σε συνέδρια θα πρέπει να θεωρείται προκαταρκτική μέχρι να δημοσιευτεί σε ιατρικό περιοδικό.
ΠΗΓΗ:iatronet.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου