Άνθρωποι που ακολουθούν έντονα καθιστική ζωή αυξάνουν τον παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο, υποδεικνύει νέα έρευνα.
Άνθρωποι που ακολουθούν έντονα καθιστική ζωή αυξάνουν τον παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο, υποδεικνύει νέα έρευνα.
Η έρευνα περιέλαβε 222.497 ανθρώπους, ηλικίας 45 και άνω στην Αυστραλία και υπέδειξε ότι άσχετα από τα επίπεδα σωματικής άσκησης η παρατεταμένη καθιστική ζωή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει μόνο να κινούνται αλλά να σηκώνονται πιο συχνά από το κάθισμά τους.
Οι ερευνητές σημειώνουν στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine’ ότι ο μικρότερος χρόνος καθιστικής ζωής και η επαρκής σωματική δραστηριότητα είναι ανεξάρτητοι προστατευτικοί παράγοντες έναντι της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες όχι μόνο για τους υγιείς ανθρώπους αλλά και για όσους εμφανίζουν καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Ο Π.Ο.Υ συνιστά οι ενήλικες να ασκούνται με μέτριας έντασης αεροβική τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, όπως 30 λεπτά έντονο βάδισμα τις περισσότερες φορές της εβδομάδας.
Αυτό αφήνει ακόμα περίπου 6.500 λεπτά χρόνου για βάδισμα, που είναι σημαντικά για την υγεία όταν οι άνθρωποι τείνουν να κάθονται είτε στην εργασία, είτε παρακολουθώντας τηλεόραση, είτε χρησιμοποιώντας τηλέφωνο ή υπολογιστή.
Ο Hidde van der Ploeg, από το Sydney School of Public Health, ανέλυσε στοιχεία συμμετεχόντων και αρχεία θανάτων μεταξύ 2006 και 2010.
Στο συγκεκριμένο διάστημα καταγράφηκαν 5.405 θάνατοι.
Ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν 1,15 φορές υψηλότερος για όσους κάθονταν 8 έως 11 ώρες την ημέρα και 1,40 φορές υψηλότερος για όσους κάθονταν 11 ή περισσότερες ώρες την ημέρα σε σύγκριση με όσους κάθονταν λιγότερες από 4 ώρες την ημέρα, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Το παρατεταμένο κάθισμα θεωρείται ότι βλάπτει τη μεταβολική και αγγειακή υγεία αλλάζοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη, δήλωσαν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα προστίθενται στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι προγράμματα δημόσιας υγείας θα πρέπει να εστιάζουν όχι μόνο στα αυξημένα επίπεδα δραστηριότητας αλλά και στη μείωση του χρόνου καθιστικής ζωής, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που δεν ανταποκρίνονται στις συστάσεις σωματικής δραστηριότητας, σημειώνουν οι ερευνητές.
Σωματική δραστηριότητα 30 λεπτών είναι το ίδιο προστατευτική όσο βλαπτικές είναι 10 ώρες καθιστικής ζωής, σημειώνει ο David Dunstan Baker I από το 30 DI Heart and Diabetes Institute στη Μελβούρνη.
Ενώ οι Αυστραλοί ερευνητές βασίστηκαν σε περιγραφές των συμμετεχόντων για το χρόνο που κάθονταν, νέες πιο αντικειμενικές μετρήσεις από τις ΗΠΑ επίσης δείχνουν ότι οι άνθρωποι περνούν τον περισσότερο χρόνο που είναι ξύπνιοι είτε με καθιστική συμπεριφορά είτε με δραστηριότητες ελαφριάς έντασης, όπως βόλτα, πλύσιμο πιάτων και κηπουρική.
Πηγές: ‘Archives of Internal Medicine’, iatronet.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου