Ανακαλύφθηκε βιολογική αιτία για τη φαλάκρα

Ανακαλύφθηκε βιολογική αιτία για την αντρική φαλάκρα, αυξάνοντας την προοπτική αγωγής για το σταμάτημα ή ακόμα και την αναστροφή της τριχόπτωσης.

Ανακαλύφθηκε βιολογική αιτία για την αντρική φαλάκρα, αυξάνοντας την προοπτική αγωγής για το σταμάτημα ή ακόμα και την αναστροφή της τριχόπτωσης.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε φαλακρούς άντρες και ποντίκια στο εργαστήριο, Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν πρωτεΐνη που προκαλεί απώλεια μαλλιών.

Φάρμακα που στοχεύουν την οδό είναι ήδη υπό ανάπτυξη, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Science Transational Medicine’.

Η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη κρέμας για την αντιμετώπιση της φαλάκρας.

Οι περισσότεροι άντρες αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους στη μέση ηλικία με περίπου το 80% να έχουν κάποια απώλεια μέχρι την ηλικία των 70 ετών.

Η τεστοστερόνη παίζει σημαντικό ρόλο, όπως και γενετικοί παράγοντες. Προκαλούν συρρίκνωση των θυλάκων, οι οποίοι γίνονται τελικά τόσο μικροί που είναι αόρατοι, οδηγώντας στην εμφάνιση της φαλάκρας.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, ανέλυσαν ποια γονίδια ανάβουν όταν άντρες αρχίζουν να εμφανίζουν φαλάκρα. Ανακάλυψαν ότι επίπεδα σημαντικής πρωτεΐνης, της συνθάσης της προσταγλανδίνης D, είναι αυξημένα στα κύτταρα των θυλάκων που βρίσκονται σε φαλακρά σημεία αλλά όχι σε περιοχές με τριχοφυΐα.

Ποντίκια με υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης ήταν τελείως φαλακρά, ενώ ανθρώπινες τρίχες που είχαν εμφυτευτεί σταμάτησαν να αναπτύσσονται όταν τους χορηγήθηκε η πρωτεΐνη.

Ο ερευνητής, Καθηγητής George Cotsarelis, δήλωσε ότι βασικά έδειξε πως η συγκεκριμένη πρωτεΐνη είναι αυξημένη στο φαλακρό κεφάλι των αντρών και καταστέλλει την ανάπτυξη των μαλλιών. Έτσι εντοπίστηκε στόχος για την αντιμετώπιση της αντρικής φαλάκρας. Το επόμενο βήμα είναι να ερευνηθούν ουσίες που επηρεάζουν αυτόν τον υποδοχέα και επίσης να ανακαλυφτεί αν το μπλοκάρισμα του υποδοχέα θα μπορούσε να αναστρέψει τη φαλάκρα ή απλώς να την εμποδίσει-ερώτηση που θα χρειαστεί χρόνος για να απαντηθεί.

Η καταστολή της ανάπτυξης μαλλιών προκαλείται όταν η πρωτεΐνη επικολλάται σε υποδοχέα στα κύτταρα των θυλάκων, δήλωσε ο Καθηγητής Cotsarelis. Αρκετά γνωστά φάρμακα που στοχεύουν αυτή την οδό έχουν ήδη εντοπιστεί, πρόσθεσε, περιλαμβανομένων ορισμένων που βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι υπάρχει δυνατότητα για ανάπτυξη αγωγής που θα εφαρμόζεται στο κεφάλι, για να εμποδίσει τη φαλάκρα και πιθανόν την αναγέννηση των μαλλιών.

Πηγές: ‘Science Transational Medicine’, iatronet.gr