H γρίπη θα διαρκέσει έως τον Απρίλιο

Καθησυχαστικοί είναι οι αρμόδιοι για την εξέλιξη και τις επιπτώσεις της εποχικής γρίπης στη χώρας μας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μέχρι στιγμής η εποχική γρίπη έχει κοστίσει τη ζωή 17 ανθρώπων.

Καθησυχαστικοί είναι οι αρμόδιοι για την εξέλιξη και τις επιπτώσεις της εποχικής γρίπης στη χώρας μας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μέχρι στιγμής η εποχική γρίπη έχει κοστίσει τη ζωή 17 ανθρώπων.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι πέρσι οι θάνατοι λόγω σοβαρών επιπλοκών της γρίπης είχανφτάσει τους 149, στοιχείο που σύμφωνα με τους ειδικούς αποδεικνύει ότι η έξαρση της γρίπης ήταν ιδιαίτερα ήπια σε σχέση με τα τελευταία δύο χρόνια.

Αντίστοιχα, σε ότι αφορά τις νοσηλείες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας φέτος δεν έχουν ξεπεράσει τις 72 όταν πέρσι την αντίστοιχη περίοδο οι ειδικοί μετρούσαν 355 σοβαρά περιστατικά.

Πάντως και φέτος, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Τζένη Κουρέα – Κρεμασινου, επιβεβαιώθηκε ο κανόνας ότι οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα είναι πιο επιρρεπείς στις επιπλοκές της γρίπης.

Όπως ωστόσο προκύπτει από τα στοιχεία το…μάθημα δεν φαίνεται να μας έγινε πάθημα. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη δεν ξεπέρασε το 24%.

Επιπλέον, και όπως ανέφεραν οι ειδικοί, τα στελέχη του ιού της γρίπής που κυκλοφορούν εξακολουθούν να είναι το Α(Η3Ν2) και Β με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι το κύμα της εποχικής γρίπης θα διαρκέσει έως τον Απρίλιο.

Πότε πρέπει να μας ανησυχούν τα συμπτώματα

«Σημάδι» για να κλείσει κανείς άμεσα ραντεβού με τον γιατρό του είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά από ένα σύντομο διάστημα ανάρρωσης – για παράδειγμα μετά από δύο 24ωρα βελτίωσης της κατάστασης.

Όπως επεσήμανε ο λοιμωξιολόγος και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτήρης Τσιόδρας, «το ανησυχητικό σενάριο που πρέπει όλοι να το ξέρουν είναι μετά από μία αρχική βελτίωση να σημειώνεται επιδείνωση. Αυτό συμβαίνει τόσο στην γρίπη τύπου Α’ αλλά και στην γρίπη τύπου Β’ και συνήθως σημαίνει προσβολή του οργανισμού από ένα μικρόβιο».

Στην περίπτωση αυτή, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας πρέπει να αναζητήσει κανείς ιατρική βοήθεια «για διάγνωση μικροβίου και αντιβιοτική θεραπεία, αντιμικροβιακή θεραπεία».

«Ύποπτος» όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι και ο επίμονος βήχας. «Μπορεί να σημαίνει επιδείνωση ενός υποκείμενου άσματος ήέναρξη μιας ασθματικής κατάστασης η οποία μπορεί να ταλαιπωρήσει τους ασθενείς για αρκετές εβδομάδες. », πρόσθεσε ο κ. Τσίοδρας, συμπληρώνοντας ότι «καλό είναι να επισκέπτονται τον γιατρό τους, να αξιολογούνται, γιατί μπορεί να χρειαστούν μια ειδικού τύπου θεραπεία, συνήθως με εισπνεόμενα φάρμακα ώστε να μειωθεί ο βήχας σταδιακά και να σταθεροποιηθεί αυτή η τάση για άσθμα».

Η μετάλλαξη

Στο παρελθόν φαίνεται να ανήκει, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1), αφού φέτος τα στελέχη του ιού της γρίπης που «πρωταγωνιστούν» είναι το Α(Η3Ν2) και Β.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ πέρυσι το 92% των κρουσμάτων οφείλονταν σε γρίπη του τύπου Η1Ν1, φέτος δεν ξεπέρασαν τα δύο.

Αυτό που ωστόσο, φαίνεται να κεντρίζει το ενδιαφέρον των επιστημόνων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μια μικρομετάλλαξη (αντιγονική μετακίνηση) στον τύπο Α (Η3Ν2). Στο…μικροσκόπιο όμως βρίσκεται και το στέλεχος «Γιαμαγκάτα» το οποίο έχει μεν εντοπιστεί σε χαμηλό ποσοστό στις ΗΠΑ παρόλα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται στο πανδημικό εμβόλιο.

Η αναμενόμενη οδηγία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα στελέχη που θα περιέχει το επόμενο εμβόλιο, θα αποτελέσει μία προσπάθεια προφύλαξης του πληθυσμού από τα νέα «πρόσωπα» της γρίπης.



Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr