Γιατί αρνούνται την ψυχοθεραπεία πολλοί άντρες με κατάθλιψη

Είμαι άνδρας 45 ετών και πάσχω από κατάθλιψη. Μετά από χρόνια φαρμακευτικής αγωγής με αντικαταθλιπτικά, συνεχίζω να βυθίζομαι στα ίδια αδιέξοδα και συχνά μου μπαίνει η σκέψη να τελειώνω πια με όλα.

Είμαι άνδρας 45 ετών και πάσχω από κατάθλιψη. Μετά από χρόνια φαρμακευτικής αγωγής με αντικαταθλιπτικά, συνεχίζω να βυθίζομαι στα ίδια αδιέξοδα και συχνά μου μπαίνει η σκέψη να τελειώνω πια με όλα. Αρνούμαι να επισκεφτώ ψυχολόγο, για μένα είναι αδυναμία.

Δυστυχώς η κατάθλιψη έχει πάψει να αποτελεί αποκλειστικό «προνόμιο» του γυναικείου φύλου. Ένας στους 10 άνδρες πάσχει σήμερα από κατάθλιψη, ένα υποδιαγνωσμένο και επικίνδυνο φαινόμενο, βυθισμένο μέσα στην σιωπή που το περιβάλλει. 

Η εποχή μας δυστυχώς ευνοεί τις καταθλιπτικές εκδηλώσεις στους άνδρες, οι οποίοι «οφείλουν» κοινωνικά να κρατούν πάντα τα ηνία και την παντοδυναμία της ζωής τους. Οι άνδρες όμως δύσκολα παραδέχονται ότι είναι δυστυχείς, ταυτίζουν τη μελαγχολία με μια προσωπική αδυναμία ή αποτυχία. 

Η άρνηση να επισκεφτείτε ψυχολόγο συντηρεί τα προσωπικά και υπαρξιακά σας αδιέξοδα, διότι κανένα ψυχοφάρμακο δεν μπορεί δώσει μαγικές λύσεις σε αυτά. 

Οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν, ιδιαίτερα όταν είναι μεταξύ 20 και 50 ετών, άνεργοι, απομονωμένοι, ασθενείς και δίχως ολοκληρωμένη φαρμακευτική και ψυχολογική υποστήριξη. 

Η κατάθλιψη είναι μια νόσος που μπορεί να καλυτερεύσει με την κατάλληλη ψυχοθεραπεία, παράλληλη φυσικά με την φαρμακευτική σας αγωγή, η οποία θα σας δώσει τη δυνατότητα να δείτε μια «άλλη όψη» της πραγματικότητας, έξω από την επώδυνη πλευρά της που η κατάθλιψη σάς επιτάσσει. 

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend