Η βία ενάντια στη γυναίκα

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, αξίζει να ξεδιπλώσουμε τη σκληρή πραγματικότητα που περιβάλλει το φαινόμενο της βίας ενάντια στη γυναίκα. Ενα φαινόμενο διαταξικό και διαπολιτισμικό. Μια βία που παραμένει αθέατη και σιωπηλή.

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, αξίζει να ξεδιπλώσουμε τη σκληρή πραγματικότητα που περιβάλλει το φαινόμενο της βίας ενάντια στη γυναίκα. Ενα φαινόμενο διαταξικό και διαπολιτισμικό. Μια βία που παραμένει αθέατη και σιωπηλή.

* Μία στις πέντε γυναίκες σήμερα κακοποιείται από τον σύντροφό της

* Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 15%-71% των γυναικών έχουν βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή τους σωματική ή σεξουαλική βία από τον ερωτικό τους σύντροφο.

* Η βία έχει στόχο την επιβολή του ελέγχου επάνω της και περιλαμβάνει τη σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική κακοποίηση.

* Η σωματική βία μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Μία στις δύο γυναίκες που δολοφονείται κάθε χρόνο είναι θύμα του πρώην ή του νυν συντρόφου της.

* Η ψυχολογική βία όμως είναι γκρίζα και ύπουλη και εξίσου επικίνδυνη για τον ψυχισμό της γυναίκας ο οποίος συχνά βυθίζεται στα πλοκάμια της κατάθλιψης.

* Το 70% των ανδρών που κακοποιούν τις γυναίκες τους, κακοποιούν και τα παιδιά τους.

* Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν από συζυγική βία παρά από καρκίνο!

Ο βίαιος άνδρας:

* Δεν πρόκειται για περιθωριακό άτομο, αντίθετα είναι ο «τύπος της διπλανής πόρτας».

* Ανήκει σε όλες τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις.

* Βίαια βιώματα στην παιδική ηλικία μπορεί αργότερα να οδηγήσουν τον άνδρα στη χρήση της βίας απέναντι στη σύντροφο ή τα παιδιά του.

* Δεν πάσχει από κάποια ψυχική νόσο, όπως πολύς κόσμος λανθασμένα πιστεύει. Αντίθετα, πρόκειται συνήθως για άτομα ευυπόληπτα που ζουν μια φυσιολογική ζωή.

* Θεωρεί απόλυτο κεκτημένο του το δίχως όρια, τύψεις και μετάνοια δικαίωμα να εξουσιάζει τη γυναίκα, επειδή πιστεύει στην ανωτερότητα του φύλου του.

Φαύλος κύκλος

Παρά τις προσπάθειές της να σταματήσει τη βία που υφίσταται, η γυναίκα αδυνατεί να προβλέψει την επόμενη στιγμή που θα την κακοποιήσει ο σύντροφός της, αφού η αφορμή είναι διαφορετική και τυχαία κάθε φορά. Μαθαίνει ότι είναι αβοήθητη (ψυχολογικός μηχανισμός «μαθημένης αβοηθησίας»), δίχως τον έλεγχο πάνω σε αυτό που της συμβαίνει, αρχίζει να νιώθει απόγνωση, θλίψη, αποδέχεται την κατάστασή της και παύει να αντιδρά.

Η συμβουλευτική στήριξη κρίνεται απαραίτητη όταν μια γυναίκα είναι θύμα βίας. Μια τέτοια διαδικασία θα την εμψυχώσει, θα την απενοχοποιήσει και θα τη βοηθήσει να διεκδικήσει το βασικότερο ανθρώπινο δικαίωμά της: το δικαίωμα στη ζωή.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια (Ph.D.), myrsi@hol.gr


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία