Πεθαίνουν από καρκίνο επειδή φοβούνται να πάνε στον γιατρό

Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο αναίτια τη ζωή τους, επειδή αδυνατούν να δεχτούν ότι ίσως έχουν καρκίνο - και έτσι καθυστερούν όσο περισσότερο μπορούν να πάνε στον γιατρό, σύμφωνα με βρετανούς ειδικούς.

Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο αναίτια τη ζωή τους, επειδή αδυνατούν να δεχτούν ότι ίσως έχουν καρκίνο - και έτσι καθυστερούν όσο περισσότερο μπορούν να πάνε στον γιατρό, σύμφωνα με βρετανούς ειδικούς.

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν με 2.000 εθελοντές, ανακάλυψαν ότι το 40% από αυτούς θα «τρενάριζαν» να πάνε στον γιατρό, επειδή θα φοβόντουσαν πάρα πολύ μη τους πει ότι έχουν καρκίνο.

Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για την ίαση στις περισσότερες μορφές καρκίνου, καθώς όταν εξαπλωθεί η νόσος οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται δραματικά.

Τα υπάρχοντα στοιχεία υποδηλώνουν πως μόνο στη Βρετανία, θα σώζονταν ετησίως 11.500 ζωές, εάν οι ασθενείς που είχαν ένα επίμονο σύμπτωμα πήγαιναν δίχως καθυστέρηση στον γιατρό.

«Η έκθεσή μας αποδεικνύει πόσο πολλά ακόμα πρέπει να κάνουμε για να ενημερώσουμε καλύτερα για τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου και το πόσο σημαντικό είναι να ελέγχονται όσο το δυνατόν νωρίτερα από έναν γιατρό», δήλωσε ο καθηγητής Πίτερ Τζόνσον, αρχίατρος του βρετανικού οργανισμού CancerResearchUK που πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση.

«Εάν οι ασθενείς διαγνωσθούν όταν ο καρκίνος τους βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια, οι πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας αυξάνονται σημαντικά. Γι’ αυτό και πρέπει να αντιδρούν γρήγορα οι ασθενείς».

Η δημοσκόπηση αποκάλυψε επίσης ότι το 25% των ερωτηθέντων δεν θα πήγαιναν εύκολα στον γιατρό για να μην σπαταλήσουν αδίκως τον χρόνο του (!).

Όπως εξάλλου απεδείχθη, οι περισσότεροι δεν ήξεραν ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα για καρκίνο, καθώς περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις δεν ανέφεραν ότι ο επίμονος βήχας, η αναίτια βραχνάδα της φωνής και προβλήματα με την εντερική λειτουργία ή την ούρηση ανήκουν σε αυτά.

Επιπλέον, περισσότεροι από δύο στους τρεις δεν ήξεραν καν πως το αίμα στα κόπρανα ή στα ούρα πρέπει να ελέγχεται.

«Προφανώς όλοι φοβόμαστε στην ιδέα ότι μπορεί να έχουμε καρκίνο», παραδέχθηκε ο δρ Τζόνσον. «Εντούτοις, η διάγνωση δεν ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη. Ανοκαρκίνοςγίνειαντιληπτόςεγκαίρως, μπορείνααντιμετωπιστεί».

Τι πρέπει να έχουμε κατά νου; «Οποιαδήποτε αλλαγή στο σώμα μας που μας είναι πρωτόγνωρη, πρέπει να ελέγχεται», είπε ο δρ Τζόνσον. «Στις περισσότερες περιπτώσεις θα αποδειχθεί πως είναι κάτι ασήμαντο, αλλά δεν πρέπει να ρισκάρει κανείς με αυτά τα πράγματα».

Ένας άλλος αδρής, γενικός κανόνας είναι πως οποιοδήποτε σύμπτωμα επιμένει επί περισσότερο από δύο εβδομάδες, πρέπει να ελέγχεται αμέσως από έναν γιατρό.



Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr