Ερευνα: Τα υπνωτικά χάπια συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου

Τα υπνωτικά χάπια συνδέονται με περισσότερο από τετραπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'BMJ Open'.

Τα υπνωτικά χάπια συνδέονται με περισσότερο από τετραπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'BMJ Open'.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα συνδέθηκαν επίσης σε υψηλότερες δόσεις με 35% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με τους μη χρήστες, αλλά η αιτία ήταν ασαφής.

Γιατροί με επικεφαλής τον Daniel Kripke του Scripps Clinic Viterbi Family Sleep Center στο La Jolla, εξέτασαν ιατρικούς φακέλους περισσότερων από 10.500 ενηλίκων που ζούσαν στην Πενσυλβανία που λάμβαναν συνταγογραφούμενα υπνωτικά χάπια.

Τους συνέκριναν με περισσότερους από 23.600 ανθρώπους με ταιριαστή ηλικία, υγεία και υπόστρωμα, που δεν λάμβαναν τα φάρμακα.

Η έρευνα διήρκεσε 2,5 χρόνια και εξέτασε τα ευρέως συνταγογραφούμενα υπνωτικά χάπια, περιλαμβανομένων των βενζοδιαζεπινών, των μη βενζοδιαζεπινών, των βαρβιτουρικών και των κατασταλτικών.

Ο συνολικός αριθμός θανάτων που συνέβησαν σε αυτή την περίοδο ήταν μικρός στις δυο ομάδες, λιγότερος από χίλιους.

Ωστόσο οι ερευνητές ανακάλυψαν σημαντική διαφορά στη θνησιμότητα.

Όσοι έλαβαν μεταξύ 18 και 132 δόσεων από τα χάπια τον χρόνο είχαν 4,6 περισσότερες φορές να πεθάνουν σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Ακόμα και όσοι έλαβαν λιγότερες από 18 ετήσιες δόσεις είχαν περισσότερες από 3,5 φορές πιθανότητες θνησιμότητας.

Η έρευνα αναφέρει ότι πρόχειροι υπολογισμοί υποδεικνύουν οι τα υπνωτικά μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με 320.000 έως 507.000 επιπλέον θανάτους στις ΗΠΑ το 2010.

Δεν αποκαλύφθηκαν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο θανάτου και οι ερευνητές τονίζουν ότι ανακάλυψαν στατιστική σχέση αλλά όχι αιτία.

Ωστόσο κρούουν τον κώδωνα, δεδομένου του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που λαμβάνον τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Η μέση ηλικία των ανθρώπων στην έρευνα ήταν τα 54 έτη. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι έλαβαν υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν να συσκοτίσουν τη σύγκριση μεταξύ των 2 ομάδων, όπως αν κάποιος κάπνιζε ή είχε προϋπάρχουσα νόσο.

Ωστόσο, δεν μπόρεσαν να λάβουν υπόψη την κατάθλιψη, το άγχος και άλλους παράγοντες συναισθήματος καθώς οι συγκεκριμένες διαγνώσεις είναι μυστικές σύμφωνα με τον νόμο στην Πενσυλβάνια.

Προηγούμενες έρευνες στα υπνωτικά χάπια ανακάλυψαν σχέση με τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και τις επικίνδυνες πτώσεις, το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας, την παλινδρόμηση στον οισοφάγο και το πεπτικό έλκος.

Πηγές: 'BMJ Open', iatronet.gr