Πειραματική εξέταση αίματος για τη νόσο του Πάρκινσον είναι περισσότερο από 90% ακριβής στη διάγνωση της νόσου, σύμφωνα με τους εμπνευστές της.
Πειραματική εξέταση αίματος για τη νόσο του Πάρκινσον είναι περισσότερο από 90% ακριβής στη διάγνωση της νόσου, σύμφωνα με τους εμπνευστές της.
Η εξέταση απαιτεί μια σταγόνα αίμα, δήλωσε ο Robert Nagele, του New Jersey School of Osteopathic Medicine. Ερευνά για συγκεκριμένες πρωτεΐνες που παράγονται από τον οργανισμό ως αντίδραση στη νόσο.
Δεν υπάρχει κανένα εμπορικά διαθέσιμο τεστ αίματος για τη νόσο, που επηρεάζει 5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Εξέταση αίματος θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσουν και να αντιμετωπίσουν τη νόσο νωρίτερα.
Όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν εκρήγνυνται σαν μπαλόνι με νερό που σπάει και τα περιεχόμενα των κυττάρων διαχέονται μερικώς στο αίμα. Τα υπολείμματα απελευθερώνονται και ο οργανισμός εμφανίζει αυτοαντισώματα για να τα καθαρίσει. Το νέο τεστ ερευνά για τα αυτοαντισώματα στο αίμα που συνδέονται με τη νόσο. Οι ερευνητές μείωσαν μια λίστα 100 τέτοιων αυτοαντισωμάτων σε 10. Όταν αυξάνονται σε συγκεκριμένο επίπεδο σηματοδοτούν νόσο, εξηγεί ο Nagele.
Για την αξιολόγηση του τεστ, η ομάδα του Nagele εξέτασε περισσότερα από 150 δείγματα αίματος, περιλαμβανομένων
Συνολικά, η εξέταση εντόπισε το 93% όσων είχαν Parkinson. Εντόπισε σωστά το 100% όσων δεν είχαν. Και τα 2 αποτελέσματα θεωρούνται σημαντικά.
Μπορούσε να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ δειγμάτων αίματος ασθενών με Πάρκινσον, όσων είχαν άλλες νόσους και όσων ήταν υγιείς.
Ο Nagele υπολογίζει ότι η εξέταση θα στοιχίζει περίπου 200 δολάρια.
Ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Ο Michael Okun, του National Parkinson Foundation, θεωρεί ενδιαφέρουσα την έρευνα αλλά δήλωσε ότι περιέλαβε 29 μόνο άτομα. Παραμένει αισιόδοξος ότι η έρευνα θα οδηγήσει σε αξιοποιήσιμη εξέταση αίματος.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘PLoS One’.
Πηγές: ‘PLoS One’, iatronet.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου