Η γυμναστική βελτιώνει τη ζωή των ασθένων με νεφρική ανεπάρκεια

Έναν οδηγό άσκησης στα ελληνικά έχουν στη διάθεσή τους οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς κι αυτοί με νεφρική ανεπάρκεια.

Έναν οδηγό άσκησης στα ελληνικά έχουν στη διάθεσή τους οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς κι αυτοί με νεφρική ανεπάρκεια. Τον οδηγό συνέγραψε η Πατρίσια Πέιντερ, κλινικός εργοφυσιολόγος, με εμπειρία 20 και πλέον χρόνων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και μετέφρασε ο Γεώργιος Σακκάς, επίσης κλινικός εργοφυσιολόγος στο Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του ΚΕΤΕΑΘ, εκλεγμένο μέλος ΔΕΠ του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας.

«Ο οδηγός αυτός είναι δημιούργημα μιας ομάδας ειδικών επιστημόνων της Αμερικής που εργάζεται, με σκοπό να βοηθήσει όλους όσοι πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια να απολαμβάνουν και πάλι τη ζωή μέσω της θεραπευτικής άσκησης», αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο κ.Σακκάς. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς που ασκούνται συστηματικά βλέπουν πραγματικά αποτελέσματα. «Μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα στην καθημερινότητά τους και υποστηρίζουν ότι αισθάνονται καλύτερα. Έχουν περισσότερη ενέργεια, και νιώθουν λιγότερο στρες και μελαγχολία, ίσως γιατί 'ελέγχουν' τη ζωή τους περισσότερο», εξηγεί.

Ορισμένοι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς, μπόρεσαν να μειώσουν τη δοσολογία των φαρμάκων για την αρτηριακή τους πίεση, όταν έκαναν συστηματική άσκηση, ενώ μερικοί τα σταμάτησαν εντελώς με την καθοδήγηση των γιατρών τους. Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για την υγεία και μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθούν σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα στο μέλλον, σημειώνει ο Έλληνας κλινικός εργοφυσιολόγος. 

Η συστηματική άσκηση μπορεί να κάνει τους μύες πιο δυνατούς και τις αρθρώσεις πιο εύκαμπτες. Αυτό σημαίνει ότι οι ασκούμενοι ασθενείς είναι ευκολότερο να κάνουν όλες τις καθημερινές δραστηριότητες. Η καλή ευλυγισία του σώματος μπορεί επίσης να βελτιώσει και την ισορροπία, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να κινούνται με μεγαλύτερη σιγουριά και μικρότερο κίνδυνο για πτώσεις. 

Η άσκηση, σε συνδυασμό με σωστή διατροφή, μπορεί επίσης να συνδράμει στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης στο αίμα και έτσι να ελαττώσει την πιθανότητα καρδιαγγειακών προβλημάτων. 

«Με λίγα λόγια, η άσκηση είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούν να κάνουν και πρέπει να κάνουν για το εαυτό τους οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς. Θα τους βοηθήσει να νιώσουν καλύτερα, πιο δυνατοί και με έλεγχο στην υγείας τους, παρόλο που χρειάζεται να κάνουν αιμοκάθαρση»,σημειώνει ο κ.Σακκάς. 

Όλες οι παραπάνω πληροφορίες παρουσιάζονται εικονογραφημένα και με απλές οδηγίες στο μεταφρασμένο οδηγό «Άσκηση για τους Αιμοκαθαιρόμενους Ασθενείς». Στόχος αυτού του οδηγού άσκησης είναι πώς οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς μπορούν να απολαμβάνουν μια καλή ποιότητα ζωής, παρά τη νεφρική τους ανεπάρκεια. 

«Πρόκειται για μια σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά η οποία μπορεί να ενημερώσει και πληροφορήσει ασθενείς και τις οικογένειές τους. Εκείνο που απομένει είναι να βρεθεί ένας φορέας να χρηματοδοτήσει αυτή την προσπάθεια ώστε να διανέμεται ο οδηγός δωρεάν» επισημαίνει ο κ. Σακκάς. 

Ο οδηγός εμπεριέχει πληροφορίες για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την θεραπευτική άσκηση και απαντά σε όλα τα πιθανά θέματα που μπορούν να απασχολούν τους ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Επισημαίνεται ποιος ασθενής επιτρέπετε να ασκηθεί, τι είδους άσκηση πρέπει να κάνει, πώς να ξεκινήσει για πρώτη φορά, πώς να αξιολογήσει την πρόοδό του, ακόμα και τι ρούχα και παπούτσια πρέπει να φοράει ώστε να μην διατρέχει κάποιον κίνδυνο τραυματισμού. 

Ο οδηγός είναι πλήρως εικονογραφημένος, με ευανάγνωστες και απλές συμβουλές που σχετίζονται με ασκήσεις ευλυγισίας, αντοχής και αύξησης της μυϊκής δύναμης. Κάθε εικόνα περιέχει οδηγίες για την σωστή εκτέλεση της άσκησης στο σπίτι καθώς επίσης και την μυϊκή ομάδα που γυμνάζει. Προς το τέλος του οδηγού υπάρχουν έτοιμα προγράμματα άσκησης για όλα τα επίπεδα σωματικής επάρκειας, καθώς και πληροφορίες για όργανα γυμναστικής και αναζήτηση του σωστού γυμναστή και γυμναστηρίου για περαιτέρω ενασχόληση με τον αθλητισμό. 

Ο οδηγός άσκησης δεν είναι μόνο για τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς αλλά και για όλους τους ασθενείς με κάποιο είδος νεφρικής ανεπάρκειας. Ακόμα, οι πληροφορίες που παρέχονται στον οδηγό μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από άλλες κατηγορίες χρόνιων πασχόντων καθώς και από άτομα της τρίτης ηλικίας, ενώ αποτελούν και μια πολύ καλή βάση γνώσεων για τους επιστήμονες υγείας και το προσωπικό που φροντίζει αυτούς τους ασθενείς.

ΠΗΓΗ:health.in.gr, ΑΠΕ