Ίχνη μολύβδου σε 400 κραγιόν εντόπισε πρόσφατη ανάλυση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), πυροδοτώντας εκ νέου τη διαμάχη των ρυθμιστικών Αρχών και των καταναλωτικών οργανώσεων για το πόσος μόλυβδος είναι ασφαλής στα καλλυντικά.
Ίχνη μολύβδου σε 400 κραγιόν εντόπισε πρόσφατη ανάλυση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), πυροδοτώντας εκ νέου τη διαμάχη των ρυθμιστικών Αρχών και των καταναλωτικών οργανώσεων για το πόσος μόλυβδος είναι ασφαλής στα καλλυντικά.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, η καταναλωτική ένωση Campaign for Safe Cosmetics πιέζει εδώ και χρόνια την αμερικανική κυβέρνηση να θέσει όρια για τον μόλυβδο στα κραγιόν.
Η FDA προς το παρόν δεν το έχει κάνει, υποστηρίζοντας πως οι ποσότητες που ανιχνεύονται σε διάφορους ελέγχους που πραγματοποιεί, δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία.
Όμως η καταναλωτική ένωση, σε επιστολή που απέστειλε στην FDA στις αρχές του μήνα, κατηγορεί την Υπηρεσία ότι οι ισχυρισμοί της δεν έχουν επιστημονική βάση και πρέπει να λάβει μέτρα.
Οι πρώτες αναφορές για μόλυβδο στα κραγιόν χρονολογούνται από τη δεκαετία του ΄90, ενώ έκτοτε κατά διαστήματα δημοσιεύονται νέες. Το 2007, η Campaign for Safe Cosmetics έλεγξε 33 κόκκινα κραγιόν, διαπιστώνοντας ότι τα δύο τρίτα περιείχαν μόλυβδο, με ένα από αυτά να υπερβαίνει το όριο που έχει θέσει η FDA για τον μόλυβδο στις καραμέλες.
Η FDA ακολούθησε το 2008 με τη δημοσίευση ελέγχου που η ίδια πραγματοποίησε σε 20 κραγιόν, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της νέα ανάλυση σε 400 μάρκες και αποχρώσεις κραγιόν.
Η Υπηρεσία γράφει στην ιστοσελίδα της πως είναι άδικο να συγκρίνονται τα κραγιόν με τις καραμέλες.
«Δεν είναι επιστημονικώς αξιόπιστο να εξισώνεται ο κίνδυνος για τους καταναλωτές που θέτουν τα επίπεδα μολύβδου στις καραμέλες, ένα προϊόν το οποίο προορίζεται για κατανάλωση, με τα επίπεδα μολύβδου στα κραγιόν, ένα προϊόν το οποίο προορίζεται για τοπική χρήση και καταναλώνεται σε πολύ μικρότερες ποσότητες απ’ ό,τι οι καραμέλες», σημειώνει στα online σχόλιά της.
Το Συμβούλιο Προϊόντων Προσωπικής Φροντίδας (Personal Care Products Council), μία εμπορική ομάδα που αντιπροσωπεύει την βιομηχανία καλλυντικών, συμφωνεί με την άποψη της FDA.
Η Χαλάινα Μπρέσλαβεκ, επιστημονική διευθύντρια του PCPC, λέει πως ο μόλυβδος δεν εισάγεται επίτηδες στα κραγιόν, αλλά πολλές χρωστικές που είναι εγκεκριμένες για χρήση από την FDA βασίζονται σε μέταλλα και γι' αυτό περιέχουν ίχνη μολύβδου, ο οποίος εκ φύσεως υπάρχει στο χώμα, στο νερό και στον αέρα.
Παρ’ όλα αυτά, προσθέτει, το Συμβούλιο έχει κάνει αίτηση στην FDA να μπει όριο στην περιεκτικότητα των καλλυντικών σε μόλυβδο – αίτημα που εξετάζει η FDA, κατά την κυρία Μπρέσλαβεκ.
Το αιτούμενο όριο προσδιορίζεται στα 10 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), σε συμφωνία με ανάλογα αιτήματα σε Καναδά και Γερμανία.
Το όριο αυτό είναι υψηλότερο από τα επίπεδα που ανίχνευσε η FDA στους ελέγχους της, καθώς το κραγιόν με την υψηλότερη περιεκτικότητα είχε 7,19 ppm, ενώ ο μέσος όρος της περιεκτικότητας μολύβδου και των 400 κραγιόν ήταν 1,1 ppm.
Πηγή : Web Only, ygeia.tanea.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου