Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι ο γυναικείος οργασμός είναι απαραίτητος και αποτελεί βασικό κίνητρο των γυναικών για να εμπλακούν σε σεξουαλική επαφή. Τα ερευνητικά δεδομένα όμως δείχνουν μια διαφορετική εικόνα.
Είναι απαραίτητος ο οργασμός για τις γυναίκες;
Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι ο γυναικείος οργασμός είναι απαραίτητος και αποτελεί βασικό κίνητρο των γυναικών για να εμπλακούν σε σεξουαλική επαφή. Τα ερευνητικά δεδομένα όμως δείχνουν μια διαφορετική εικόνα.
Μελέτη σε γυναίκες που είχαν τη δυνατότητα να επιτυγχάνουν οργασμό κατά την επαφή θέλησε να διαπιστώσει ποιες είναι οι πιο ευχάριστες σεξουαλικές επαφές (Bridges, 2004). Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους, οι πιο ευχάριστες επαφές ήταν εκείνες στις οποίες νιώθουν να συνδέονται με τον σύντροφό τους και όχι απαραίτητα εκείνες στις οποίες έχουν οργασμό.
Επίσης, πλήθος μελετών επιβεβαιώνει ότι το 85% των γυναικών που δεν έχουν οργασμό κατά την επαφή δηλώνει πως είναι ικανοποιημένο από τη σεξουαλική του ζωή (Frank, 1978).
Φαίνεται δηλαδή πως η πλειονότητα των γυναικών δεν θεωρεί τον οργασμό αναγκαίο για την ευχαρίστηση και ξέρουμε πια ότι τα κίνητρα των γυναικών για σεξ είναι πάρα πολλά (μια μελέτη κατέγραψε 235 διαφορετικούς λόγους για τους οποίους οι γυναίκες κάνουν σεξ), ένα μόνο εκ των οποίων είναι η σωματική εκτόνωση (Meston, 2007).
Ο οργασμός προέρχεται από το μυαλό ή το σώμα;
Οι περιγραφές του γυναικείου οργασμού για πολλά χρόνια περιορίζονταν στις σωματικές αντιδράσεις στην περιοχή της πυέλου (συσπάσεις του κόλπου, συσπάσεις στη περιοχή της λεκάνης κ.λπ). Ωστόσο, οι περιγραφές των γυναικών δείχνουν μια διάσταση του οργασμού περισσότερο ενδιαφέρουσα.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη, οι γυναίκες συνδέουν την ευχαρίστηση του οργασμού με α) σκέψεις και συναισθήματα που νιώθουν, β) τη συνολική σωματική και ψυχική ένταση, όχι την ένταση σε συγκεκριμένα ανατομικά σημεία και γ) την ικανοποίηση από τη σχέση. Φαίνεται δηλαδή πως για τις περισσότερες γυναίκες ο οργασμός είναι μια εμπειρία με πολλές διαστάσεις, όχι μόνο σωματικές αλλά και συναισθηματικές (Mah 2005).
Η Εύη Κυράνα (http://www.kirana.gr) είναι ψυχολόγος υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, επιστημονική συνεργάτρια του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου