Νέα έρευνα περιγράφει αποτελεσματικό τρόπο επιδιόρθωσης της καρδιάς που έχει υποστεί βλάβη. Τα βλαστικά κύτταρα.
Νέα έρευνα περιγράφει αποτελεσματικό τρόπο επιδιόρθωσης της καρδιάς που έχει υποστεί βλάβη. Τα βλαστικά κύτταρα.
Η έρευνα εξέτασε ασθενείς με βλάβη στην καρδιά που προκλήθηκε από έμφραγμα και ανακάλυψε ότι τα βλαστικά κύτταρα μείωσαν την ποσότητα βλάβης και βοήθησαν να αναγεννηθεί υγιής μυς.
Ο ερευνητής Dr. Eduardo Marban, διευθυντής του Cedars-Sinai Heart Institute και εμπνευστής της τεχνικής, δήλωσε ότι η ανακάλυψη προκαλεί τη συμβατική πεποίθηση ότι όταν υπάρξει βλάβη είναι μόνιμη και όταν χαθεί δεν μπορεί να αποκατασταθεί υγιής καρδιακός μυς.
Ερευνητές εξέτασαν 25 ασθενείς, μέσης ηλικίας 53 ετών, που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή και παρέμειναν με βλάβη στον καρδιακό μυ. 8 ασθενείς αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου και αντιμετωπίστηκαν με συμβατική αγωγή περιλαμβανομένης της φαρμακευτικής και συστάσεων για διατροφή και άσκηση. Οι υπόλοιποι 17 ασθενείς έλαβαν βλαστικά κύτταρα τα οποία οι ερευνητές αφαίρεσαν από μέρη καρδιακού ιστού του ίδιου του ασθενούς.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν με βλαστικά κύτταρα είχαν σχεδόν 50% μείωση της βλάβης από καρδιακή προσβολή σε 12 μήνες αγωγής, ενώ οι 8 ασθενείς που έλαβαν συμβατικές αγωγές δεν είχαν μείωση στη βλάβη.
Ο Marban δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί ποτέ νωρίτερα παρά τις κυτταρικές δοκιμές δεκαετίας για ασθενείς με καρδιακή προσβολή. Τα αποτελέσματα είναι ουσιαστικά και μεγαλύτερα στους ανθρώπους σε σχέση με τις έρευνες σε ζώα.
Η Dr. Sonia Skarlatos, του National Heart, Lung, and Blood Institute, δήλωσε ότι η διαδικασία πρέπει να δοκιμαστεί σε περισσότερους ασθενείς αλλά παραμένει ελπιδοφόρα, ότι μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής για ασθενείς με καρδιακή προσβολή. Δήλωσε ότι εμποδίζοντας τις συνέπειες της καρδιακής προσβολής μπορεί ενδεχομένως να εμποδιστεί η επιδείνωση σε καρδιακή ανεπάρκεια που συμβαίνει σε πολλούς από αυτούς τους ασθενείς.
Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Lancet’.
ΠΗΓΗ: "Lancet", iatronet.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου