Όρους στην παροχή συσσιτίων σε απόρους, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας.
Όρους στην παροχή συσσιτίων σε απόρους, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας.
Με επιχείρημα ότι πρέπει να προστατευτεί η δημόσια υγεία, δεν επιτρέπεται η παροχή συσσιτίου σε μη οργανωμένους φορείς.
Οι φορείς πρέπει προηγουμένως να ενημερώνουν εγγράφως την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία της περιφέρειας, σχετικά με τον προμηθευτή – παρασκευαστή, τον τρόπο, το χώρο και το χρόνο διάθεσης των συσσιτίων.
Τα παραπάνω προκύπτουν από εγκύκλιο που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος.
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι για την παροχή συσσιτίου από δήμους, ενορίες εκκλησιών και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, για φιλανθρωπικό σκοπό, δεν προβλέπεται η έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Επειδή, ωστόσο, όλο και αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που προσφεύγουν σε ανάλογα κέντρα, το συσσίτιο πρέπει να διενεργείται οργανωμένα και από επίσημους φορείς (δήμους, ενορίες εκκλησιών και μη κυβερνητικές οργανώσεις).
Απαγορεύεται η παροχή μη οργανωμένου συσσιτίου και από μη αρμόδιους φορείς.
Το υπουργείο Υγείας καλεί τις υγειονομικές υπηρεσίες να μεριμνούν για τον υγειονομικό έλεγχο, έτσι ώστε σε όλα τα στάδια, από την προμήθεια των πρώτων υλών μέχρι και την προσφορά των γευμάτων, να μπορεί να υπάρχει επίβλεψη της εφαρμογής όλων των υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων, προκειμένου να διασφαλίζεται η υγιεινή των προσφερόμενων γευμάτων.
Στην περίπτωση που η προμήθεια των έτοιμων γευμάτων γίνεται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης (catering), ή από καταστήματα – επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος ή άλλους φορείς, οι οποίοι παρασκευάζουν και προσφέρουν έτοιμα γεύματα σε συσσίτια (εκπαιδευτικά ιδρύματα) θα πρέπει αυτά να κατέχουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, σύμφωνα με τα παραπάνω σχετικά.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, όσοι ασχολούνται με την παρασκευή και την παροχή των συσσιτίων, θα πρέπει να ακολουθούν βασικούς κανόνες υγιεινής, ώστε να διασφαλίζεται όσο το δυνατόν καλύτερα η υγιεινή των γευμάτων και κατά συνέπεια η προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Ατομική Υγιεινή
- Πλένουμε καλά τα χέρια μας: Μετά τη χρήση τουαλέτας, πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα, μετά από χειρισμό ωμών τροφίμων (κρέας, κοτόπουλο, αυγά κ.α.), μετά από φύσημα της μύτης, φτάρνισμα, βήχα, μετά από χειρισμό σκουπιδιών, μετά από χειρισμό χημικών ουσιών (προϊόντα καθαρισμού). Έχουμε πάντα καθαρά και κομμένα νύχια.
- Όταν μαγειρεύουμε έχουμε τα μαλλιά μας μαζεμένα, εάν είναι μακριά, και ακόμη καλύτερα τα έχουμε καλυμμένα με σκούφο ή μαντήλι.
- Όταν μαγειρεύουμε φοράμε πάντα καθαρή ποδιά.
- Δεν καπνίζουμε ποτέ την ώρα που μαγειρεύουμε.
- Δεν βήχουμε και δεν φταρνιζόμαστε πάνω από τα τρόφιμα.
- Δεν μαγειρεύουμε όταν έχουμε τραύματα ή πληγές στα χέρια μας.
- Δεν μαγειρεύουμε όταν είμαστε άρρωστοι (όταν έχουμε πυρετό, διάρροια, εμετούς, ναυτία).
Υγιεινή παρασκευαστηρίου
- Διατηρούμε το χώρο του μαγειρείου πάντα καθαρό.
- Προστατεύουμε το μαγειρείο από μύγες, κατσαρίδες, ποντίκια, βάζοντας σίτες όπου υπάρχουν ανοίγματα.
- Χρησιμοποιούμε ξεχωριστά σκεύη και εργαλεία (μαχαίρια) για τα ωμά τρόφιμα και διαφορετικά για τα μαγειρεμένα. Επίσης διαφορετικά για τα κρέατα, κοτόπουλα και διαφορετικά για τα λαχανικά.
- Καθαρίζουμε καλά και πλένουμε με ζεστό νερό και απορρυπαντικό - απολυμαντικό τους πάγκους εργασίας, τα τραπέζια, τα σκεύη (κατσαρόλες, ταψιά), τα εργαλεία και τα μηχανήματα μετά το τέλος του μαγειρέματος.
- Τα απορρίμματα να συλλέγονται σε σακούλες, οι οποίες θα πρέπει να κλείνουν καλά και να απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα.
- Οι κάδοι απορριμμάτων (σκουπιδιών) που υπάρχουν στο χώρο, καλό θα ήταν να είναι κλειστού τύπου (με καπάκι), ποδοκίνητοι με πεντάλ, για να μην χρειάζεται να πιάνεται με τα χέρια το καπάκι και να διατηρούνται πάντα καθαροί.
- Στο χώρο του μαγειρείου απαγορεύεται η είσοδος και η διατήρηση κατοικίδιων ή άλλων ζώων.
Ψυγεία
- Στο ψυγείο δεν βάζουμε ποτέ τα τρόφιμα ανακατεμένα και δεν το παραφορτώνουμε.
- Τα έτοιμα μαγειρεμένα τρόφιμα τα τοποθετούμε στα πάνω ράφια και τα ωμά στα κάτω ράφια, έτσι ώστε να αποφευχθεί η τυχόν επιμόλυνση των τροφίμων εάν στάξουν τα ωμά πάνω στα έτοιμα τρόφιμα.
- Οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό των ψυγείων θα πρέπει να είναι: Για την συντήρηση 2ο έως 5ο C (βαθμούς Κελσίου), για την κατάψυξη -18ο C (βαθμούς Κελσίου).
- Ελέγχουμε την θερμοκρασία των ψυγείων με θερμόμετρα χωρίς υδράργυρο.
- Απαγορεύεται να καταψύξουμε ξανά κάποιο προϊόν το οποίο έχει ξεπαγώσει.
- Καθαρίζουμε τακτικά τα ψυγεία.
Τρόφιμα
- Κατά την παραλαβή των πρώτων υλών προσέχουμε την ποιότητα των προϊόντων και ιδιαίτερα την ημερομηνία λήξης αυτών.
- Πετάμε τα ληγμένα τρόφιμα και δεν τα χρησιμοποιούμε ποτέ.
- Τα ζεστά μαγειρεμένα τρόφιμα, μέχρι να καταναλωθούν, πρέπει να διατηρούνται σε θερμοθαλάμους, με θερμοκρασία από 60ο C (βαθμούς Κελσίου) και πάνω.
- Τα ευαλλοίωτα τρόφιμα (γάλα, αυγά, κρέας, κοτόπουλα κ.α.) πρέπει να διατηρούνται εντός των ψυγείων.
- Τα τρόφιμα κατά την αποθήκευση διατηρούνται σε καθαρό χώρο και θα πρέπει να είναι ξεχωριστά και μακριά τοποθετημένα από άλλα προϊόντα όπως καθαριστικά, εντομοκτόνα κ.α. για μη μόλυνση των τροφίμων.
- Πλένουμε πολύ καλά τα τρόφιμα που θα καταναλωθούν ωμά και δεν θα μαγειρευτούν (φρούτα, λαχανικά).
- Το νερό που χρησιμοποιείται πάντα να είναι πόσιμο.
Η διάθεση των μερίδων του συσσιτίου να γίνεται σε σκεύη μιας χρήσης. Σε περίπτωση που χρησιμοποιούνται περιέκτες (δοχεία) των σιτιζομένων, αυτά να είναι καθαρά και να κλείνουν.
ΠΗΓΗ:iatronet.gr