Η λέξη 'μικροοργανισμός', από μόνη της πολλές φορές μας οδηγεί στην σκέψη της αρρώστιας. Δεν είναι όμως βλαπτικοί όλοι οι μικροοργανισμοί.
Η λέξη 'μικροοργανισμός', από μόνη της πολλές φορές μας οδηγεί στην σκέψη της αρρώστιας. Δεν είναι όμως βλαπτικοί όλοι οι μικροοργανισμοί. Ο λόγος για τα προβιοτικά, δηλαδή ζωντανούς μικροοργανισμούς που ζουν σε φυσιολογικές συνθήκες μέσα στο σώμα μας, δημιουργώντας τη γνωστή 'μικροχλωρίδα' του εντέρου, που συμβάλλουν στην πρόληψη αλλά και στη θεραπεία ορισμένων ασθενειών, όπως αποδεικνύεται από κλινικές μελέτες.
Πώς λειτουργούν
Τα μικρόβια που απαρτίζουν τα προβιοτικά, αποικούν στο σώμα μας, με αποτέλεσμα να αποκλείουν ή να εμποδίζουν άλλα παθογόνα μικρόβια να κατοικίσουν μέσα μας, προσφέροντας έτσι 'οφέλη υγείας στον ξενιστή/ χρήστη', σύμφωνα και με τον ορισμό.
Πού τα βρίσκουμε
Στο σώμα μας, βρίσκονται κυρίως στον εντερικό σωλήνα. Μόνο κατά τη γέννηση, ο γαστρεντερικός μας σωλήνας είναι στείρος μικροβίων. Μέσα σε λίγες ώρες τα βακτήρια που πέρασαν στο σύστημα του βρέφους κατά τη διαδικασία της γέννας αποικίζουν τον πεπτικό σωλήνα με αποτέλεσμα αυτός να περιέχει περίπου 10 φορές περισσότερα βακτήρια από τα κύτταρα του σώματος.
Στη συνέχεια, η μικροβιακή χλωρίδα του βρέφους εμπλουτίζεται με μικρόβια από τη γονική περιποίηση, τα φιλιά, το θηλασμό, το φαγητό κ.λ.π. Μετά από αυτό τον αρχικό αποικισμό, η μικροβιακή χλωρίδα παραμένει εντυπωσιακά σταθερή σε όλη τη ζωή και το ανοσοποιητικό σύστημα του εντέρου αναγνωρίζει και ανέχεται τα συγκεκριμένα είδη βακτηρίων, που αποκτήθηκαν στην βρεφική ηλικία. Συνεπώς, μετά τη χρονική αυτή περίοδο είναι πολύ δύσκολο να μεταβληθεί μόνιμα η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου.
Στα τρόφιμα, τα πλέον χρησιμοποιούμενα προβιοτικά τρόφιμα είναι τα τυριά και τα γιαούρτια. Αυτό σημαίνει πως χρησιμοποιούμε πολλές φορές αυτούς τους μικροοργανισμούς καθημερινά. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, τα προβιοτικά έχουν αποκτήσει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, εφόσον μελέτες δείχνουν πως παίζουν έναν εξαιρετικά ωφέλιμο ρόλο για την υγεία του οργανισμού. Τα σημαντικότερα προβιοτικά αναγνωρίζονται τα γένη Lactobacillus (λακτοβάκιλλοι) και Bifidobacterium (μπιφιδοβακτήρια), καθώς και οι Saccharomyces (σακχαρομήκυτες), με κυριότερο στέλεχος τον Saccharomyces boulardi, που έχει φανεί πως συμβάλλει στη διατήρηση και επανάκτηση της φυσιολογικής χλωρίδας του λεπτού και παχέος εντέρου.
Πηγές: www.nutrimed.gr, iatronet.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου