Οι ηλικιωμένοι που παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος για δύο χρόνια, παρουσιάζουν μεγαλύτερη βελτίωση στα τεστ μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης μνήμης, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Οι ηλικιωμένοι που παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος για δύο χρόνια, παρουσιάζουν μεγαλύτερη βελτίωση στα τεστ μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης μνήμης, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Μπορεί τα οφέλη να είναι μέτρια αλλά σίγουρα είναι ενθαρρυντικά, σύμφωνα με την Δρ Τζανιν Γουόλκερ, ερευνήτρια στο Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο.
«(Οι βιταμίνες) παίζουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της υγιούς γήρανσης και της πνευματικής κατάστασης, όπως επίσης και η διατήρηση μιας καλής γνωστικής λειτουργικότητας για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια» σημειώνει η Δρ Γουόλκερ.
Οι ερευνητές ζήτησαν από περίπου 700 άτομα, 60-74 ετών, να παίρνουν καθημερινά μια δόση φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12 ή ανενεργά χάπια (placebo). Η ημερήσια δόση περιλάμβανε 400 μg φυλλικού οξέος και 100 μg Β12, ενώ οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν σε ποια από τις δυο ομάδες άνηκαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες είχαν ενδείξεις κατάθλιψης, αλλά κανείς δεν είχε διαγνωστεί με κλινική κατάθλιψη.
«Θεωρήσαμε ότι οι ηλικιωμένοι με καταθλιπτικά συμπτώματα είναι ένα σημαντικό κομμάτι προς έρευνα, δεδομένου ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης», διευκρινίζει η Αυστραλή ερευνήτρια.
Μετά από 12 μήνες, οι συμμετέχοντες δεν παρουσίαζαν διαφοροποιήσεις ως προς τις επιδόσεις τους στα τεστ μνήμης. Αλλά μετά από δύο χρόνια, όσοι είχαν πάρει βιταμίνες είχαν βελτιώσει το σκορ τους. Συγκεκριμένα, ως προς τη μεσοπρόθεσμη μνήμη, η ομάδα ελέγχου είχε βελτιώσει το σκορ από το 5,2 στο 5,5 σε διάστημα δύο ετών. Όσοι είχαν πάρει βιταμίνες είχαν αυξήσει το σκορ από το 5,16 στο 5,6.
Η μεσοπρόθεσμη μνήμη είναι αναγκαία για να μπορέσει κάποιος να θυμηθεί π.χ. έναν τηλεφωνικό αριθμό που κάποιος του είπε πριν λίγο, ενώ ημακροπρόθεσμη μνήμη λειτουργεί όταν προσπαθούμε να θυμηθούμε πληροφορίες που έχουμε μάθει πριν από ένα 24ωρο ή αρκετές εβδομάδες.
Δεν είναι ξεκάθαρο πως οι βιταμίνες ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργικότητα, αφού δεν υπάρχει επιστημονική συναίνεση ως προς τα οφέλη των βιταμινούχων συμπληρωμάτων.
Σύμφωνα με μια θεωρία, οι βιταμίνες μειώνουν στον οργανισμό τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, ενός μορίου που έχει συσχετιστεί με την καρδιαγγειακή νόσο και την κακή γνωστική λειτουργία. Η μείωση της ομοκυστεΐνης λοιπόν μπορεί να συντελεί σε μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, άρα βελτίωση της πνευματικής λειτουργίας.
Ο Δρ Τζόσουα Μίλλερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, εξηγεί ότι είναι δύσκολο τα εργαστηριακά ευρήματα να μεταφραστούν σε πραγματικά οφέλη για την καθημερινή ζωή του ανθρώπου. «Για κάθε μεμονωμένο άτομο, η επίδραση των συμπληρωμάτων διατροφής είναι διαφορετική. Ωστόσο, μια ακόμη και μικρή αύξηση της γνωστικής λειτουργικότητας μπορεί να έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην λειτουργικότητα των ηλικιωμένων, αλλά και στο κόστος περίθαλψής τους.»
Η έρευνα πάντως θα συνεχιστεί ώστε να μελετηθούν και άλλες ομάδες πληθυσμού, ειδικότερα τα άτομα που είναι άνω 74 ετών, καθώς το προσδόκιμο επιβίωσης του σύγχρονου ανθρώπου αυξάνεται διαρκώς.
ΠΗΓΗ:health.in.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου