Με 48ωρη πανελλαδική απεργία, στις 2 και 3 Ιανουαρίου, απαντούν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας στην κλιμακούμενη μείωση του ποσοστού κέρδους τους, η οποία ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας.
Με 48ωρη πανελλαδική απεργία, στις 2 και 3 Ιανουαρίου, απαντούν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας στην κλιμακούμενη μείωση του ποσοστού κέρδους τους, η οποία ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας.
Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών θα διαμορφωθεί κοντά στο 15%, από 23% που είναι σήμερα. Αυτό θα επιτευχθεί με δύο τρόπους:
Οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης έκαναν λόγο για αναγκαία παρέμβαση, προκειμένου να μειωθεί η διογκούμενη φαρμακευτική δαπάνη, που απειλεί τη βιωσιμότητα των Ταμείων.
Ανακοίνωσαν, επίσης, ότι ισχύουν ίδιοι κανόνες στη συνταγογράφηση για τους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων, από την 1η Ιανουαρίου 2012.
Γιατροί όλων των Ταμείων θα συνταγογραφούν πλέον στο ειδικό έντυπο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Από το νέο χρόνο, αναμένεται περαιτέρω μείωση στις τιμές των φαρμάκων λόγω της κλιμακωτής μείωσης στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.
Μείωση
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τα 2 τελευταία χρόνια η φαρμακευτική δαπάνη στα Ταμεία μειώθηκε κατά 1,6 δισεκατομμύριο ευρώ. Στόχος - είπε - είναι να υπάρξει περαιτέρω μείωση κατά 1 δισ. το 2012.
Ο κ. Κουτρουμάνης, χαρακτήρισε αναγκαίες τις παρεμβάσεις, λέγοντας ότι τα Ταμεία διέθεταν πόρους από τους κλάδους σύνταξης, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τους κλάδους Υγείας.
’Αν δεν απέδιδαν τα μέτρα, θα έπρεπε να μειώσουμε τις συντάξεις κατά 12%. Το φάρμακο αποτελούσε πληγή την τελευταία δεκαετία και είχε χαρακτήρα μόνιμου σκανδάλου’, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.
Ο κ. Κουτρουμάνης, χαρακτήρισε αποτελεσματική την παρέμβαση για δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως όσα Ταμεία έμειναν εκτός (ΕΤΑΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΜ-ΜΜΕ, Οίκος Ναύτου) εμφανίζουν φέτος αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Συμμετοχή
Οι δυο υπουργοί αναφέρθηκαν και στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη, λέγοντας ότι στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. (9% έναντι 25% έως 30%).
Το τελευταίο διάστημα, εξήγησαν, η συμμετοχή των ασφαλισμένων διαμορφώνεται ανά φάρμακο και όχι ανά συνταγή, με αποτέλεσμα να υπάρχει εκλογίκευση της κατάστασης.
Αντίδραση
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, για μείωση στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου σημείωσε τα εξής:
'Την ώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστάνε 400 εκατομμύρια ευρώ. Την ώρα που τα φαρμακεία κλείνουν από την πιστωτική ασφυξία των πολυεθνικών και των τραπεζών...
Ο υπουργός κ. Λοβέρδος επέλεξε να μειώσει ακόμη περισσότερο το πενιχρό εισόδημα των φαρμακοποιών.
Τον καθιστούμε υπεύθυνο για το χάος που θα επικρατήσει από το νέο έτος στον χώρο της φαρμακευτικής περίθαλψης.Ρωτάμε τον κ. Λοβέρδο: τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν με τις αποφάσεις του';
ΠΗΓΗ:iatronet.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου