Οι γυναίκες που καπνίζουν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο στο δέρμα – και μάλιστα μια μορφή που μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα του σώματος, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.
Οι γυναίκες που καπνίζουν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο στο δέρμα – και μάλιστα μια μορφή που μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα του σώματος, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν, όσες καπνίζουν επί 20 χρόνια ή περισσότερο, έχουν διπλάσιες πιθανότητες απ’ ό,τι οι άντρες να παρουσιάσουν τη νόσο.
Οι επιστήμονες διερεύνησαν την πιθανή συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος και των μη μελανωματωδών καρκίνων του δέρματος.
Οι μη μελανωματώδεις καρκίνοι είναι το ακανθοκυτταρικό και το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, που είναι λιγότερο επιθετικοί σε σύγκριση με το κακόηθες μελάνωμα.
Ωστόσο το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, που αντιπροσωπεύει το 20% των κρουσμάτων μη μελανωματωδών δερματικών καρκίνων, φέρει υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης στο σώμα.
Το καρκίνωμα αυτό αναπτύσσεται συνήθως στο πρόσωπο γύρω από τα χείλη ή γύρω από τα αυτιά, και δίχως θεραπεία μπορεί να διαβρώσει και να καταστρέψει εντελώς τα όργανα αυτά. Εντούτοις, κάτι τέτοιο σπανίως συμβαίνει στα αρχικά του στάδια, ενώ συνήθως αντιμετωπίζεται πριν εξαπλωθεί.
Στη νέα μελέτη, συμμετείχαν 698 εθελοντές, άλλοι εκ των οποίων έπασχαν από μη μελανωματώδεις δερματικούς καρκίνους και άλλοι όχι. Όλοι οι εθελοντές έδωσαν λεπτομερή στοιχεία για το ιστορικό καπνίσματος (είπαν λ.χ. επί πόσα χρόνια κάπνιζαν, πόσα τσιγάρα την ημέρα ή πότε διέκοψαν το κάπνισμα).
Η ανάλυση όλων των στοιχείων έδειξε πως ο κίνδυνος ακανθοκυτταρικού καρκινώματος αυξανόταν κατ’ αναλογίαν με τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν και με τα έτη καπνίσματος - με τις καπνίστριες να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, ιδίως όταν κάπνιζαν επί περισσότερες από δύο δεκαετίες.
Ανάλογη συσχέτιση με το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα δεν παρατηρήθηκε.
Βιολογικά αίτια
Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ντέινα Ρόλινσον, από το Κέντρο Καρκίνου Moffitt στην Τάμπα της Φλόριντα, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι καπνίστριες να εκδηλώσουν τον συγκεκριμένο καρκίνο.
Ενδέχεται, όμως, να παίζει ρόλο το ότι είναι πιο ενεργό στους πνεύμονές τους ένα ένζυμο που λέγεται CYP και το οποίο μεταβολίζει πιο γρήγορα τη νικοτίνη.
Η αυξημένη δραστηριότητα του ίδιου ενζύμου ενδεχομένως εξηγεί γιατί οι γυναίκες διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο απ’ ό,τι οι άντρες να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα.
Οι γυναίκες φαίνεται επίσης ότι φέρουν υψηλότερα επίπεδα ενός τμήματος του DNA το οποίο ενώνεται με καρκινογόνες χημικές ουσίες του τσιγάρου – και αυτό θα μπορούσε να αποτελεί την απαρχή της ογκογόνου διεργασίας.
Έχουν επίσης στα πνευμονικά κύτταρά τους χαμηλότερη ικανότητα επιδιόρθωσης του DNA– μιας διεργασίας κατά την οποία ένζυμα διορθώνουν τις μεταλλαγές του DNA, οι οποίες οδηγούν στον καρκίνο.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cancer Causes and Control».
ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου