Καλύτερη καρδιαγγγειακή υγεία έχουν οι πολύτεκνες μητέρες

Οι γυναίκες που έχουν μείνει έγκυες τουλάχιστον τέσσερις φορές είναι λιγότερο πιθανό να αποβιώσουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, συγκριτικά με εκείνες που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά, δείχνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility.

Οι γυναίκες που έχουν μείνει έγκυες τουλάχιστον τέσσερις φορές είναι λιγότερο πιθανό να αποβιώσουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, συγκριτικά με εκείνες που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά, δείχνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο υποστηρίζουν ότι το παρατηρούμενο όφελος μπορεί να αποδοθεί στις προστατευτικές επιδράσεις των ορμονών της κύησης, καθώς και στην επιπλέον κοινωνική υποστήριξη που παρέχεται στις πολύτεκνες μητέρες ή ακόμη και στο γεγονός ότι οι γυναίκες που αποκτούν περισσότερα παιδιά βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση ως προς την υγεία τους. 

Η Δρ Ντόνα Κριτζ-Σιλβερστέιν εξηγεί ότι «η καρδιακή νόσος είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα. Είναι κύρια αιτία θανάτου, ενώ πολλές γυναίκες δεν θεωρούν ότι κινδυνεύουν.»

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, η καρδιακή νόσος αποτελεί αιτία θανάτου περισσοτέρων από 600.000 Αμερικανών ετησίως, με τις γυναίκες να αναλογούν σε ποσοστό άνω του 50% του αριθμού αυτού. 

Στην έρευνα που έγινε από την ομάδα του Δρ Μάρνι Τζέικομπς πήραν μέρος σχεδόν 1.300 γυναίκες από το Ράντζο Μπερνάρντο στην Βόρεια Καλιφόρνια. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν οι συμμετέχουσες ήταν περίπου 70 ετών, οι ερευνητές τις ρώτησαν για τον αριθμό των κυήσεων και πόσο παιδιά είχαν αποκτήσει. Επίσης τις ρώτησαν για τον τρόπο ζωής τους, όπως το κάπνισμα και τη γυμναστική, και μέτρησαν τα επίπεδα της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης, το ύψος και το βάρος τους. 

Για τα επόμενα 19 χρόνια, ανά τακτά χρονικά διαστήματα το δείγμα ελεγχόταν ιατρικώς, ενώ απαντούσε και σε ερωτηματολόγια. Παράλληλα οι ερευνητές μελετούσαν και τα αρχεία θανάτων. 

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 707 (55%) γυναίκες είχαν αποβιώσει από διάφορες αιτίες. Μόλις οι μισοί εκ των θανάτων αυτών αποδίδονταν σε καρδιακά και αγγειακά νοσήματα, περιλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας, του εμφράγματος και των εγκεφαλικών επεισοδίων. 

Συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν κυοφορήσει ποτέ, όσες είχαν αναφέρει τουλάχιστον τέσσερις κυήσεις, είχαν 35% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε καρδιακή ή αγγειακή νόσο, περιλαμβανομένης και της πιθανότητας να αποβιώσουν από εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλη σχετική πάθηση με τις αρτηρίες και την υπέρταση. 

Μάλιστα η τάση αυτή συνέχισε να παρατηρείται και όταν οι ερευνητές μελέτησαν τον αριθμό των φορών που γυναίκες είχαν γεννήσει (και όχι μόνο τις κυήσεις), αλλά δεν είναι σίγουροι ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν οφείλεται στην τύχη. 

Όπως σημειώνουν, το εύρημα αυτό μπορεί να αποδοθεί στον μικρότερο αριθμό γυναικών που απέκτησαν τέσσερα ή περισσότερα παιδιά (131 συμμετέχουσες), συγκριτικά με 240 που είχαν μείνει έγκυες τουλάχιστον τέσσερις φορές. Στο άλλο άκρο βρίσκονταν 316 γυναίκες που δεν είχαν ποτέ κυοφορήσει και 406 που δεν γέννησαν ποτέ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη ενδεχομένως να μην αφορά γενικά τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, καθώς το δείγμα αποτελούνταν από γυναίκες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης, με καλή οικονομική κατάσταση και καλή πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας. 

Ωστόσο, η Δρ Κριτζ-Σιλβερστέιν εξηγεί ότι η σχέση εγκυμοσύνης και μειωμένου κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα παράγει περισσότερο οιστρογόνο, και η μεγαλύτερη δια βίου έκθεση στην ορμόνη έχει καρδιοπροστατευτικές επιδράσεις. Επίσης, οι καρδιαγγειακοί θάνατοι μπορούν να είναι μειωμένοι στις γυναίκες που έχουν αποκτήσει παιδιά λόγω της γενικότερης υποστήριξης που απολαμβάνουν καθώς αυτές μεγαλώνουν. 

Τέλος, να επαναλάβουμε ότι τα υψηλότερα επίπεδα γονιμότητας αντανακλούν γενικά καλύτερη κατάσταση υγείας.

 

ΠΗΓΗ:health.in.gr