Σε ισχύ ο συναγερμός για τη φυματίωση

Να συνεχιστεί ο αντιφυματικός εμβολιασμός στην Ελλάδα, ζητεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Οι ειδικοί καλούν σε επαγρύπνηση και συνέχισή του στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Να συνεχιστεί ο αντιφυματικός εμβολιασμός στην Ελλάδα, ζητεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Οι ειδικοί καλούν σε επαγρύπνηση και συνέχισή του στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σχετική εγκύκλιο έχει αποστείλει στις υπηρεσίες ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος, ενώ για το θέμα ενημερώνει με εγκύκλιο τις υγειονομικές δομές και η διοίκηση του ΙΚΑ.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί και την φετινή περίοδο, καθώς η χώρα μας δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη διακοπή του, με βάση τις πρόσφατες οδηγίες της Διεθνούς Ένωσης κατά της Φυματίωσης και των νόσων του Αναπνευστικού (IUALATD) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Κατά συνέπεια, ο αντιφυματικός εμβολιασμός θα εξακολουθήσει να γίνεται όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή στην ηλικία των 6 ετών, αφού προηγουμένως γίνει έλεγχος με δερμοαντίδραση mantoux. 

Για όσα παιδιά δεν εμβολιάστηκαν για διάφορους λόγους στη συνιστώμενη ηλικία ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί κυρίως στον εμβολιασμό των παιδιών που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου όπως:

  • Μετανάστες από χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη ενδημικότητας.
  • Αθίγγανοι και άλλες πληθυσμιακές ομάδες που ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης.
  • Παιδιά με mantoux (-) στην οικογένεια των οποίων υπάρχει άτομο με φυματίωση (θετικά πτύελα).
  • Νεογνά μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV (όχι βρέφη που έχουν παρουσιάσει ήδη συμπτωματολογία βρεφικού AIDS).
  • Νεογνά, στο άμεσο περιβάλλον των οποίων, υπάρχει άτομο με φυματίωση (εμβολιάζονται κατά τη γέννηση).Σε παιδιά άνω του ενός (1) έτους και σε ενήλικες η δόση του εμβολίου B.C.G. είναι 0,1 ml εμβολίου.

Βρέφη

Σε βρέφη κάτω του ενός έτους η δόση είναι 0,05 ml. Εφιστάται η προσοχή των εμβολιαστών στην καλή εφαρμογή της τεχνικής, ώστε τόσο η δερμοαντίδραση mantoux όσο και ο αντιφυματικός εμβολιασμός να διενεργούνται καθαρά ενδοδερμικά.

Υπενθυμίζεται, δε, η συνέχιση του προληπτικού ελέγχου με δερμοαντίδραση mantoux σε μη εμβολιασμένα με B.C.G. παιδιά, στις ηλικίες 12 - 15 μηνών, 4 - 6 ετών (πριν τον εμβολιασμό με B.C.G.) και στην ηλικία 11 - 12 ετών στα ανεμβολίαστα παιδιά (όταν γίνεται η εκτίμηση της εμβολιαστικής τους κάλυψης).

ΠΗΓΗ: iatronet.gr