Ακόμα μια μελέτη που δείχνει ότι η συστηματική κατανάλωση ψαριού ωφελεί σημαντικά την μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου, ανακοίνωσαν αμερικανοί επιστήμονες.
Ακόμα μια μελέτη που δείχνει ότι η συστηματική κατανάλωση ψαριού ωφελεί σημαντικά την μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου, ανακοίνωσαν αμερικανοί επιστήμονες.
Όπως έδειξε, όσοι τρώνε ψητό ή βραστό ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, προάγουν την υγεία του εγκεφάλου τους.
Στη μελέτη συμμετείχαν 260 εθελοντές, μέσης ηλικίας 71 ετών. Τομογραφίες του εγκεφάλου τους έδειξαν πως όσοι έτρωγαν συστηματικά ψάρι είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν ενδείξεις καταστροφής των εγκεφαλικών κυττάρων στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη βραχυχρόνια μνήμη.
Βραχυχρόνια μνήμη είναι λ.χ. να θυμηθεί κανείς έναν τηλεφωνικό αριθμό που μόλις του είπαν.
Οι ίδιοι εθελοντές είχαν και λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ ή ήπια νοητική διαταραχή, η οποία πολλές φορές εξελίσσεται σε άνοια, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σάιρους Ρατζί, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίο του Πίτσμπουργκ.
Αρκετές μελέτες έχουν συσχετίσει την πλούσια σε ψάρια διατροφή με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ, αλλά η παρούσα βασίστηκε σε απεικονίσεις του εγκεφάλου και όχι σε τεστ νοητικής λειτουργίας και έτσι είναι η πρώτη που τεκμηριώνει άμεση σχέση της κατανάλωσης ψαριών με την δομή του εγκεφάλου.
«Το συμπέρασμα είναι περισσότερο ψάρι, περισσότερη εγκεφαλική ουσία, λιγότερο Αλτσχάιμερ», είπε παραστατικά ο δρ Ρατζί.
Η μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βορείου Αμερικής (RSNA).
Από τους 260 εθελοντές, οι 163 έτρωγαν ψάρια από 1 έως 4 φορές την εβδομάδα. Κατά την έναρξη της μελέτης οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την κατανάλωση ψαριών και τον τρόπο μαγειρέματος, ενώ οι απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου τους έγιναν, κατά μέσον όρο, 7 χρόνια αργότερα.
Το 47% απ’ όσους σπανίως έτρωγαν ψάρι, παρουσίασαν τελικά καταστροφή εγκεφαλικών κυττάρων και νόσο Αλτσχάιμερ ή ήπια νοητική διαταραχή.
Το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ όσων έτρωγαν ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ήταν μόλις 3%.
Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων τους οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες κινδύνου έκπτωσης της μνήμης, μεταξύ των οποίων την ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, την παχυσαρκία και το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας.
Το όφελος των ψαριών αποδίδεται στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν – ένα είδος λίπους που υπάρχει σε αφθονία στα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο σολομός και ο τόνος.
ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου