Δραματική είναι η αύξηση των νέων κρουσμάτων AIDS στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), φέτος μέχρι τις 31 Οκτωβρίου είχαν δηλωθεί 803 περιστατικά HIV λοίμωξης και συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 έχουν δηλωθεί 276 περισσότερα νέα κρούσματα (αύξηση της τάξης του 52,7%).
Δραματική είναι η αύξηση των νέων κρουσμάτων AIDS στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), φέτος μέχρι τις 31 Οκτωβρίου είχαν δηλωθεί 803 περιστατικά HIV λοίμωξης και συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 έχουν δηλωθεί 276 περισσότερα νέα κρούσματα (αύξηση της τάξης του 52,7%).
Η αύξηση των κρουσμάτων AIDS στη χώρα μας είναι ραγδαία, λένε οι ειδικοί τονίζοντας ότι τα χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Ελλάδα δείχνουν να αλλάζουν, καθώς τα νέα κρούσματα σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 190, καταγράφοντας 1.250% αύξηση των μολύνσεων από τον ιό HIV.
«Αυτό που παρατηρούμε σαν αλλαγή είναι ότι έχουμε μεγάλη αύξηση στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών και δε μιλάμε για μια μικρή αύξηση. Μάλιστα 1 στις 4 γυναίκες ενδοφλέβιων ουσιών που δηλώθηκε ως οροθετική το 2011 είναι μικρότερη των 25 ετών», ανέφερε χτες σε συνέντευξη Τύπου η υπεύθυνη του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης, Φανή Γκόμα, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.
Από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ φαίνεται ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα έχει φτάσει τα 11.340 (803 φέτος). Ο συνολικός αριθμός των ασθενών είναι 3.235, των θανάτων 2.152, ενώ 5.500 ασθενείς υποβάλλονται σε αντιρετροϊκή αγωγή. Ωστόσο, μόνο κατά τη φετινή χρονιά και συγκεκριμένα το διάστημα Ιανουάριος – Οκτώβριος καταγράφηκαν 803 περιστατικά HIV λοίμωξης, εκ των οποίων οι 686 ήταν άνδρες και οι 117 γυναίκες. Οπως μάλιστα διευκρίνισε η κ. Γκόμα, ο μεγαλύτερος αριθμός των περιστατικών αφορά την ομάδα των ανδρών (ποσοστό 33,13%) που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες.
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος συντονιστής των εθελοντών του Συλλόγου Οροθετικών Θεσσαλονίκης «Θετική Φωνή», Γιάννης Πρώιος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη ενίσχυσης των υφιστάμενων υποδομών επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων στο ΑΧΕΠΑ, η μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα, δεν επαρκεί για να καλύψει το σύνολο των ασθενών. «Η μονάδα φτιάχτηκε για 40 οροθετικούς, σήμερα όμως οι οροθετικοί φτάνουν τους 1.000. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη η Πολιτεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί», τόνισε ο ίδιος.
Στο πλαίσιο πάντως της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, στις έδρες των 36 κέντρων υγείας της 4ης ΥΠΕ και στις πρωτεύουσες των νομών της κεντρικής, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Στόχος της όλης προσπάθειας είναι να σχηματιστεί νοερά μια αλυσίδα που θα συμπεριλάβει τα όρια ευθύνης της 4ης ΥΠΕ από τη Θεσσαλονίκη έως τον Εβρο καταδεικνύοντας την ευαισθησία στην οροθετικότητα. Ειδικότερα αύριο στα 36 κέντρα υγείας της 4ης ΥΠΕ θα γίνει ομιλία - συζήτηση σχετική με το θέμα, με τη συμμετοχή σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ την Παρασκευή προγραμματίζονται από τις 9 π.μ. - 9 μ.μ. εκδηλώσεις σε τρία κεντρικά σημεία του δήμου Θεσσαλονίκης (πλατεία Αριστοτέλους, πλατεία Ναυαρίνου, Αγ. Σοφίας και Τσιμισκή) και προβολή της ταινίας «Θετικές ιστορίες» στο «Ολύμπιον».
«Στόχος της εκστρατείας είναι η αφύπνιση. Πρέπει να σταματήσουμε να εφησυχάζουμε.Το AIDS είναι δίπλα μας», ανέφερε η υποδιοικήτρια της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, Αλίκη Δημητριάδου.
Εκστρατεία για την πρόληψη και την ενημέρωση των πολιτών διοργανώνει επίσης η αντιδημαρχία Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας και το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου.
ΠΗΓΗ: Αγγελιοφόρος
© 2019 Iatrica Όροι χρήσης | Πολιτική προστασίας απορρήτου