Ο ρόλος του ασβεστίου στην ανάπτυξη και τα οστά

Η περίοδος ανάπτυξης του παιδιού είναι καθοριστική και για την εξέλιξη της υγείας του στη μετέπειτα ζωή. Κατά την παιδική ηλικία (6-11 ετών), αν και ο ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι ιδιαίτερα ραγδαίος, το ύψος και το βάρος αυξάνονται σχετικά γρήγορα και σταθερά.

Η περίοδος ανάπτυξης του παιδιού είναι καθοριστική και για την εξέλιξη της υγείας του στη μετέπειτα ζωή. Κατά την παιδική ηλικία (6-11 ετών), αν και ο ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι ιδιαίτερα ραγδαίος, το ύψος και το βάρος αυξάνονται σχετικά γρήγορα και σταθερά.

Την περίοδο αυτή όλα τα θρεπτικά συστατικά της διατροφής είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη. Ιδιαίτερο βάρος, ωστόσο, δίνεται σε συστατικά που είναι υπεύθυνα για το χτίσιμο γερού σκελετού, με σημαντικότερο το ασβέστιο, τη βιταμίνη D, το μαγνήσιο και το φώσφορο.

Ασβέστιο και ανάπτυξη των οστών

Η πρόσληψη ασβεστίου κατά την παιδική ηλικία σε επαρκείς ποσότητες είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της μέγιστης οστικής πυκνότητας. Μάλιστα ακριβώς επειδή κατά την ενήλικη ζωής η οστική μάζα αρχίζει να μειώνεται σταδιακά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά να προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου καθημερινά. Έτσι η διατροφή τους σε μια τόσο νεαρή ηλικία καταφέρνει να επηρεάσει τόσο την ανάπτυξη τους κατά την εφηβεία (αποφυγή ραχίτιδας) όσο και τις δυσμενείς επιπτώσεις σε μεγαλύτερη ηλικία (οστεοπόρωση). Καλές πηγές ασβεστίου αποτελούν τα γαλακτοκομικά όπου μετά την ηλικία των δύο ετών συστήνεται η κατανάλωση ημιαποβουτυρωμένων, τα τυριά, τα ψάρια (ιδιαίτερα αυτά που καταναλώνονται με το κόκκαλο) αλλά και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά και χυμοί.

Βιταμίνη D, ο σύμμαχος του ασβεστίου και όχι μόνο

Η απορρόφηση του ασβεστίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόσληψη βιταμίνης D. Η παρουσία της βιταμίνης D, βοηθά και ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον γαστρεντερικό σωλήνα. Αυτός είναι και ο λόγος που η βιταμίνη D συνδυάζεται συχνά μαζί με τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο, όπως εμπλουτισμένα τρόφιμα. Η κύρια όμως πηγή της βιταμίνης στον άνθρωπο θεωρείται η σύνθεσή της στο δέρμα. Πολύ λίγα τρόφιμα στη φυσική τους μορφή περιέχουν βιταμίνη D. Τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως διάφορα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, τόνος, ρέγγα) και αυγά, αποτελούν καλές πηγές της βιταμίνης.

Ο ρόλος του μαγνησίου και του φωσφόρου στο σχηματισμό των οστών

Δύο άλλα θρεπτικά συστατικά τα οποία σχετίζονται με την υγεία των οστών είναι το μαγνήσιο και ο φώσφορος. Περίπου τα 2/3 του μαγνησίου στο σώμα μας βρίσκονται στα οστά. Αντίστοιχα, περίπου το 80% του φωσφόρου στο σώμα μας βρίσκεται στα οστά και τα δόντια, κι αυτό γιατί βοηθά στη δημιουργία και το σχηματισμό των δοντιών. Ιδιαίτερα καλές πηγές φωσφόρου αποτελούν τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια, ενώ καλές πηγές μαγνησίου αποτελούν όσπρια όπως τα φασόλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, ο σολομός κα.

Με άλλα λόγια, η καλή υγεία και το χτίσιμο ενός γερού και συμπαγούς σκελετού προϋποθέτει τον εμπλουτισμό της δίαιτας των παιδιών με καλές διατροφικές πηγές ασβεστίου, βιταμίνης D, μαγνησίου και φωσφόρου, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους στα τόσο απαραίτητα αυτά θρεπτικά συστατικά.

ΠΗΓΗ: nutrimed.gr, iatronet.gr