Πόσο επηρεάζει ο ύπνος το βάρος μας

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής ύπνος έχει επιπτώσεις στο μεταβολισμό του οργανισμού μας με συνέπεια την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Συγκεκριμένα, η μικρή διάρκεια ύπνου (λιγότερο από 6 ώρες) αλλά και ο υπερβολικός ύπνος (πάνω από 8 ώρες) μπορεί να αυξήσουν σταδιακά το βάρος μας να μας οδηγήσει στη παχυσαρκία.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής ύπνος έχει επιπτώσεις στο μεταβολισμό του οργανισμού μας με συνέπεια την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Συγκεκριμένα, η μικρή διάρκεια ύπνου (λιγότερο από 6 ώρες) αλλά και ο υπερβολικός ύπνος (πάνω από 8 ώρες) μπορεί να αυξήσουν σταδιακά το βάρος μας να μας οδηγήσει στη παχυσαρκία. Ο τρόπος με τον οποίο φαίνεται να επηρεάζει η έλλειψη ύπνου το βάρος μας είναι πολυπαραγοντικός.

Πώς επιδρά ο μη επαρκής ύπνος στον οργανισμό μας;

  • παρεμβαίνει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων αυξάνοντας τα επίπεδα του σακχάρου 
    και της ινσουλίνης στο αίμα, που έχει σαν αποτέλεσμα την αποθήκευση λίπους στο σώμα
  • μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης, προκαλώντας αυξημένη όρεξη για γλυκά
  • μειώνει τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης η οποία ρυθμίζει το ποσοστό του λίπους και 
    της μυϊκής μάζας στο σώμα
  • μπορεί να οδηγήσει σε ινουλινοαντίσταση συμβάλλοντας στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2
  • μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση
  • μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα
  • μειώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα
  • αυξάνει τα επίπεδα stress στον οργανισμό μας.

Ακόμα και σε νεαρά και υγιή άτομα, η έλλειψη ύπνου κατά 3-4 ώρες για μια εβδομάδα έχει σημαντική επίδραση στον οργανισμό.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να κοιμηθούμε;

Οι καλύτερες ώρες για να πάμε για ύπνο και να ξυπνάμε ξεκούραστοι είναι μεταξύ 9-12μ.μ. για τις ηλικίες 18-45 ετών. Εάν κοιμηθούμε μετά τις 12, ακόμα και με επαρκείς ώρες ύπνου δεν θα έχουμε πετύχει τη μέγιστη ξεκούραση. Αυτό συμβαίνει γιατί ο καθένας μας έχει ένα βιολογικό ρολόι που ρυθμίζει διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, ακόμα και τις ώρες ύπνου.

Συγκεκριμένα, από τις 11 μ.μ. έως τις 3 π.μ. η κυκλοφορία του αίματος είναι κυρίως συγκεντρωμένη στο συκώτι όπου γίνεται η διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού. Έτσι όταν δεν κοιμόμαστε τις ώρες αυτές η διαδικασία της αποτοξίνωσης περιορίζεται. Πχ. Εάν κοιμηθούμε στις 11μ.μ. υπάρχουν 4 ολόκληρες ώρες για αποτοξίνωση του οργανισμού μας, ενώ εάν κοιμηθούμε στις 2 π.μ. έχουμε μόνο 1 ώρα! Έτσι, εάν για μεγάλο χρονικό διάστημα κοιμηθούμε μετά τις 3 π.μ. τότε ο οργανισμός μας δεν αποτοξινώνεται με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τοξίνες που ως γνωστόν έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μας.

Έτσι το μυστικό για σωστή απώλεια βάρους είναι: 

‘να τρώμε λιγότερο, να κινούμαστε περισσότερο και να κοιμόμαστε καλά …!”

ΠΗΓΗ: iatronet.gr