Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές

Άνθρωποι που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, αλλά που ζουν σε περιοχές με μεγαλύτερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αντιμετωπίζουν περίπου 20% περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας από καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με ανθρώπους που ζουν σε πιο καθαρή ατμόσφαιρα, αναφέρει νέα έρευνα.

Άνθρωποι που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, αλλά που ζουν σε περιοχές με μεγαλύτερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αντιμετωπίζουν περίπου 20% περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας από καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με ανθρώπους που ζουν σε πιο καθαρή ατμόσφαιρα, αναφέρει νέα έρευνα.

Αν και το κάπνισμα είναι η πρώτη αιτία καρκίνου του πνεύμονα, περίπου 1 στους 10 ανθρώπους που εμφανίζουν τη νόσο δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Η επικεφαλής της έρευνας, Michelle Turner, του Πανεπιστημίου της Οτάβα, δήλωσε ότι ο καρκίνος του πνεύμονα σε ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ είναι σημαντικός. Στις ΗΠΑ αποτελεί την έκτη αιτία καρκίνου.  Σύμφωνα με προηγούμενους υπολογισμούς του αριθμού των μη καπνιστών που εμφανίζουν καρκίνο του πνεύμονα ο αριθμός κυμαίνεται από 14 έως 21 στις κάθε 100.000 γυναίκες και 5 έως 14 σε κάθε 100.000 άντρες.

Τα μικρά σωματίδια που μπορούν να ερεθίσουν τους πνεύμονες και να προκαλέσουν φλεγμονή εκτιμάται ότι αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα αλλά οι ερευνητές δεν είχαν αποσαφηνίσει την επίδρασή του συγκριτικά με το κάπνισμα.

Στην έρευνα, η Turner παρακολούθησε περισσότερους από 180.000 μη καπνιστές για 26 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της έρευνας πέθαναν 1.100 άνθρωποι από καρκίνο του πνεύμονα.

Οι συμμετέχοντες ζούσαν στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ και στο Πουέρτο Ρίκο και με βάση τον ταχυδρομικό τους κώδικα οι ερευνητές υπολόγισαν την ποσότητα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην οποία εκτίθεντο-υπολογισμένη σε μονάδες μικρογραμμαρίων σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Τα επίπεδα ρύπανσης κυμαίνονταν από το χαμηλό των 6 μονάδων έως το υψηλό των 38. Τα επίπεδα μειώθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, ωστόσο, από 21 μονάδες κατά μέσον όρο το διάστημα 1979-1983 έφθασε στις 14 μονάδες το 1999-2000 οδηγώντας στο μέσο επίπεδο των 17 μονάδων.

Έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, όπως παθητικό κάπνισμα και έκθεση στο ραδόνιο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι για κάθε 10 επιπλέον μονάδες έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση ο κίνδυνος ενός ανθρώπου για καρκίνο του πνεύμονα αυξανόταν κατά 15 έως 27%.

Ο αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μικρός συγκριτικά με την εικοσαπλάσια αύξηση του κινδύνου από το κάπνισμα.

Η ερευνητική ομάδα δεν απέδειξε ότι η ρύπανση προκάλεσε τα περιστατικά καρκίνου, αλλά σημειώνει ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η έκθεση σε μικρά σωματίδια αυξάνει την καρδιοαναπνευστική θνησιμότητα.

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει στο περιοδικό ‘American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine’, ότι μικρά σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούν να τραυματίσουν τους πνεύμονες μέσω φλεγμονής και να προκαλέσουν βλάβη στο DNA.

 

Πηγές: ‘American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine’.