Μεταμοσχεύσεις: 64 δότες έδωσαν ζωή σε 152 ασθενείς

Ενθαρρυντική χρονιά αποδεικνύεται το 2011 για τις μεταμοσχεύσεις, καθώς ο στόχος των εφτά δοτών ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού φαίνεται εφικτός. Η ανακοίνωση των επιτυχών μεταμοσχεύσεων, η θέσπιση κυρώσεων στην περίπτωση εμπορίας οργάνων, αλλά και οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης του κοινού απέδωσαν σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ενθαρρυντική χρονιά αποδεικνύεται το 2011 για τις μεταμοσχεύσεις, καθώς ο στόχος των εφτά δοτών ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού φαίνεται εφικτός. Η ανακοίνωση των επιτυχών μεταμοσχεύσεων, η θέσπιση κυρώσεων στην περίπτωση εμπορίας οργάνων, αλλά και οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης του κοινού απέδωσαν σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), έως τα τέλη Οκτωβρίου 64 δότες οργάνων έχουν συμβάλλει στη μεταμόσχευση 152 ασθενών που περίμεναν στις λίστες αναμονής.

Ειδικότερα από τον Αύγουστο έχει ξεπεραστεί ο αριθμός των δοτών της περσινής χρονιάς ενώ ο φετινός στόχος των 7 δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού (δηλαδή, 77 δότες οργάνων) φαίνεται ότι θα επιτευχθεί, αφήνοντας περιθώριο στους αρμόδιους να θέτουν ακόμη υψηλότερους στόχους για το 2012.

«Σε μία περίοδο όπου η Ελλάδα είχε άλλες πρωτεύουσες προτεραιότητες υπό τις οποίες ο υπουργός Υγείας έπρεπε πρωτίστως να ασχολείται με δημοσιονομικά ζητήματα, εμείς εντάξαμε το θέμα των μεταμοσχεύσεων στην καθημερινή μας ατζέντα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος,κατά την έναρξη της εκδήλωσης του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) στο Μέγαρο Μουσικής για τον εορτασμό της χτεσινής Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων.

Ο ίδιος δήλωσε την ικανοποίηση του για την πορεία των μεταμοσχεύσεων στην χώρα μας, ανακοινώνοντας την ενίσχυση του ΕΟΜμε την μεταφορά υπαλλήλων από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Αυτό άλλωστε αποτελούσε και πάγιο αίτημα της διοίκησης του Οργανισμού. Όπως τόνισε στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος του ΕΟΜ Αναστάσιος Χατζής «δεν νοείται αποτελεσματικό και επιτυχημένο σύστημα μεταμοσχεύσεων, χωρίς ένα ισχυρό κεντρικό Οργανισμό, ικανό να οργανώνει, να ελέγχει και να αξιολογεί τις απαιτούμενες διαδικασίες από τον δότη στους λήπτες».

Σχέδιο δράσης

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χατζής ανακοίνωσε το σχέδιο δράσης για τα έτη 2012 – 2015 με κύριους άξονες προερχόμενους από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σε θέματα Μεταμοσχεύσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.Αυτοί είναι:

* η αύξηση της διαθεσιμότητας οργάνων προς μεταμόσχευση

* η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της προσβασιμότητας του συστήματος μεταμοσχεύσεων

* η βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας της δωρεάς οργάνων και της μεταμόσχευσης

«Η μεταμόσχευση είναι μια από τις απαιτητικότερες ιατρικές πράξεις, η οποία δεν χρειάζεται μόνο επιστημονική επάρκεια, αλλά κυρίως ένα δομημένο και επαρκές συντονιστικό σύστημα, με εξειδικευμένους επαγγελματίες» πρόσθεσε ο κ. Χατζής.

Επιπλέον, υπογράμμισεότι«πρωταρχικό ζητούμενο είναι η υποστήριξη των Μ.Ε.Θ. από τη πολιτεία, για τη διευκόλυνση του σημαντικού έργου τους, και κυρίως η επάρκεια κλινών σε αυτές, κυρίως για τους ανθρώπους που μπορούν να σωθούν, αλλά και για τους δυνητικούς δότες. Επίσης και η ενίσχυση των Κλινικών Μεταμοσχεύσεων και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων με έμψυχο δυναμικό».

Έρευνα για τη δωρεά οργάνων

Η δωρεά οργάνων στη συνείδηση του κόσμου παραμένει ως μία πράξη άμεσα συνδεδεμένη με αλτρουιστικά συναισθήματα. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα της έρευνας που παρουσίασε η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Τζένη Κρεμαστινού, για τις Στάσεις και τις Απόψεις Πολιτών και Επαγγελματιών Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας μελέτης, οι πολίτες έδειξαν θετική διάθεση απέναντι στο νέο νομικό πλαίσιο για τις μεταμοσχεύσεις, ενώ οι γιατροί που ερωτήθηκαν και ιδιαίτερα οι εντατικολόγοι τάσσονται «υπέρμαχοι» της ιδέας καθώς βιώνουν καθημερινά την ανάγκη για μοσχεύματα και αντιλαμβάνονται την δωρεά οργάνων ως ένα «μέσον» μεγιστοποίησης της αποστολής τους.

Όμως, όπως τόνισε η κ. Κρεμαστινού το «διστάζω» αποτελεί τον πιο σημαντικό φραγμό συστράτευσης του ακροατηρίου στο θέμα της «Δωρεάς Οργάνων» ,ενώ η ανάγκηενημέρωσης και δημιουργίας θετικών παραστάσεων προκύπτει με σαφήνεια.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ίδιας έρευνας, οιανεπαρκείς υποδομές στα νοσοκομεία, η έλλειψη συντονιστών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η απουσία αρχείου για την καταγραφή των εγκεφαλικών θανάτων υπονομεύουν τηδωρεά οργάνων, γεγονός που δείχνει την ανάγκη άμεσης λήψης σχετικών μέτρων.

ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr