Βρήκαν πως ωφελεί το κρασί την υγεία

Μία ουσία του κόκκινου κρασιού που πιστεύεται ότι παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, απεδείχθη για πρώτη φορά πως πραγματοποιεί όσα υπόσχεται, ανακοίνωσαν Ολλανδοί ερευνητές.

Μία ουσία του κόκκινου κρασιού που πιστεύεται ότι παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, απεδείχθη για πρώτη φορά πως πραγματοποιεί όσα υπόσχεται, ανακοίνωσαν Ολλανδοί ερευνητές.

Πραγματοποιώντας μια μικρή, αλλά προσεκτικά σχεδιασμένη μελέτη, σε 11 υπέρβαρους, υγιείς άντρες, ανακάλυψαν ότι η λήψη μιας σχετικά μικρής δόσης ρεσβερατρόλης την ημέρα ασκεί ουσιώδεις ωφέλιμες δράσεις στον μεταβολισμό.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πάτρικ Σράουβεν από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ. «Εντοπίσαμε πολλές επιδράσεις που όλες συγκλίνουν στην καλύτερη μεταβολική υγεία».

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Cell Metabolism», επί 30 ημέρες άλλοι από τους εθελοντές τους έπαιρναν καθημερινά 150 mg ρεσβερατρόλης και άλλοι μια ανενεργό ουσία, ενώ στη συνέχεια πήραν για άλλο ένα μήνα τα αντίθετα συμπληρώματα.

Μια σειρά λεπτομερών εξετάσεων αποκάλυψε πως όταν οι εθελοντές έπαιρναν το συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης, μειωνόταν η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ τους, ελαττώνονταν τα επίπεδα σακχάρου και τριγλυκεριδίων, μειωνόταν η αρτηριακή τους πίεση, ήταν βελτιωμένοι οι δείκτες φλεγμονής στον οργανισμό τους και αυξανόταν η μυϊκή αποδοτικότητά τους.

Όλες αυτές οι αλλαγές μιμούνται τις μεταβολικές επιδράσεις της δίαιτας και της άσκησης – και μολονότι οι άντρες δεν αδυνάτισαν, η μεταβολική τους υγεία ήταν σημαντικά βελτιωμένη, κατά τον δρα Σράουβεν.

Η ρεσβερατρόλη, που υπάρχει στην φλούδα των σταφυλιών, καθώς και στα φιστίκια και στην μαύρη σοκολάτα, βρίσκεται συχνά στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, αλλά έως τώρα τα ευρήματα αφορούσαν μελέτες σε ζώα.

Το 2006 λ.χ. επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ανακοίνωσαν πως μπορεί να εξουδετερώσει τις βλαβερές επιδράσεις της παχυντικής διατροφής και να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει πως ελαττώνει τον κίνδυνο καρκίνου, προλαμβάνει τον διαβήτη και την παχυσαρκία, βελτιώνει την αντοχή κατά την άσκηση και επιβραδύνει το γήρας.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που γίνεται σε ανθρώπους και τα ευρήματά της χαρακτηρίζονται ως ιδιαότερα ενθαρρυντικά.

«Είχε αποδειχθεί σε μελέτες με ζώα και σε κυτταρικές καλλιέργειες ότι ασκεί ισχυρές επιδράσεις στην μεταβολική υγεία, αλλά έως τώρα δεν είχαμε μελέτες σε ανθρώπους», εξήγησε ο δρ Σράουβεν. «Η μελέτη μας είναι η πρώτη που υποδηλώνει πως όντως μπορεί να ωφελήσει και εμάς».

Η επιλογή παχύσαρκων εθελοντών για την παρούσα μελέτη δεν ήταν τυχαία. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο τύπου 2 διαβήτη, ο οποίος είναι μια μεταβολική νόσος που προκαλείται από την αντοχή του οργανισμού στην ινσουλίνη. Έπειτα από 30 μέρες λήψης συμπληρώματος ρεσβερατρόλης, οι εθελοντές είχαν ενδείξεις βελτιωμένης αντοχής στην ινσουλίνη – άρα είχαν μειωθεί οι πιθανότητές τους να εκδηλώσουν διαβήτη.

«Το επόμενο βήμα είναι να καταγράψουμε τις μακροχρόνιες επιδράσεις της και να διερευνήσουμε εάν μπορεί να ωφελήσει άτομα με τύπου 2 διαβήτη που έχουν πολλές μεταβολικές διαταραχές», είπε ο δρ Σράουβεν.

Αν και οι επιδράσεις της ρεσβερατρόλης στον μεταβολισμό ήταν πολύ ενθαρρυντικές, ήταν μικρότερες σε σύγκριση με αυτές της συστηματικής γυμναστικής. Γι’ αυτό και οι ειδικοί τονίζουν πως η λήψη της θα πρέπει να θεωρείται ως συμπληρωματική σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

«Θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς πως η ρεσβερατρόλη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αντίδοτο στην κακή διατροφή και στην καθιστική ζωή», τόνισε ο δρ Ντέιβιντ Κατζ, διευθυντής του Κέντρου Μελέτης της Πρόληψης του Πανεπιστημίου Γέιλ.

«Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση συμβάλλουν στην προστασία από την καρδιοπάθεια, τον καρκίνο, τον διαβήτη και το εγκεφαλικό – και ακόμα κι αν παρέχει ανάλογη προστασία η ρεσβερατρόλη, πράγμα που ακόμα δεν γνωρίζουμε, θα πρέπει να συνδυαστεί με τον υγιεινό τρόπο ζωής και όχι να τον υποκαταστήσει».



ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr