Η χαλαρή γυμναστική βελτιώνει το σπέρμα

Οι άντρες που γυμνάζονται με μέτρια ένταση έχουν καλύτερη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων απ’ ό,τι όσοι διάγουν καθιστική ζωή ή ασκούνται έντονα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι άντρες που γυμνάζονται με μέτρια ένταση έχουν καλύτερη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων απ’ ό,τι όσοι διάγουν καθιστική ζωή ή ασκούνται έντονα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η κινητικότητα αναφέρεται στην ικανότητα των σπερματοζωαρίων να κολυμπούν και να κινούνται προς τα πάνω στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, ώστε να φτάσουν έως την σάλπιγγα όπου γίνεται η γονιμοποίηση του ωαρίου.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γιαμαγκούτσι, στην Ιαπωνία, μελέτησαν 215 άντρες, οι οποίοι έδωσαν δείγματα σπέρματος και πληροφορίες για το πόσο δραστήριοι ήταν.

Με βάση τις απαντήσεις τους χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: σε όσους γυμνάζονταν έντονα, σε εκείνους που γυμνάζονταν μέτρια και σε εκείνους που ασκούνταν λίγο.

Η ηλικία και το σωματικό βάρος ήταν παραπλήσια και στις τρεις ομάδες.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, οι άντρες που γυμνάζονταν μέτρια είχαν την υψηλότερη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και επίσης ήταν η ομάδα με το μικρότερο ποσοστό ανδρών (14,3%) με μειωμένη κινητικότητα.

Η κινητικότητα είναι μειωμένη όταν λιγότερο από το 40% των σπερματοζωαρίων κολυμπούν με την καλή ταχύτητα.

Απ’ όσους γυμνάζονταν λίγο, το 31% είχαν είχαν μειωμένη κινητικότητα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους γυμνάζονταν έντονα ήταν 27%.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), το οποίο διεξήχθη στο Ορλάντο.

«Η άσκηση αποτελεί συνιστώσα του υγιεινού τρόπου ζωής και συμβάλλει στην αναπαραγωγική ηλικία», δήλωσε η πρόεδρος της ASRM δρ Ντολόρες Λαμπ, καθηγήτρια στο Τμήμα Ουρολογίας και διευθύντρια του Κέντρου Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Κολεγίου Ιατρικής Baylor, στο Χιούστον.

«Η νέα μελέτη, που αξιολόγησε τη συχνότητα, την ένταση και την διάρκεια της γυμναστικής, δείχνει πως η μετρίας εντάσεως γυμναστική μπορεί να συστηθεί για την βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος σε άντρες δίχως γνωστούς λόγους διαταραχής της αναπαραγωγικής ικανότητάς τους».

ΠΗΓΗ: Web Only, ygeia.tanea.gr