Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (1 - 7 Νοεμβρίου)

Με την ευκαιρία της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF ενώνει τη φωνή της με άλλους παγκόσμιους φορείς και συνεργάτες σε μια κοινή έκκληση για να περάσει το μήνυμα για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού στο ευρύ κοινό

Με την ευκαιρία της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF ενώνει τη φωνή της με άλλους παγκόσμιους φορείς και συνεργάτες σε μια κοινή έκκληση για να περάσει το μήνυμα για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού στο ευρύ κοινό, με στόχο οι νέοι άνθρωποι τόσο στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όσο και στις πιο αναπτυγμένες χώρες να κατανοήσουν τη σημασία του μητρικού θηλασμού πριν γίνουν γονείς.

Η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF, στα πλαίσια της εκστρατείας αυτής, ετοίμασε και αποστέλλει σε κλινικές και νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, σε κέντρα υγείας, υπεύθυνους αγωγής υγείας και άλλους σχετικούς φορείς, ειδικό ενημερωτικό φάκελο, αφίσες και οπτικό υλικό, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, τόσο των λειτουργών της υγείας, όσο και των πολιτών.

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για την παιδική επιβίωση, ανατροφή και ανάπτυξη είναι σημαντικά. Επιστημονικά στοιχεία έχουν δείξει ότι ο μητρικός θηλασμός μπορεί να οδηγήσει σε μια μείωση 13% των θανάτων των παιδιών κάτω των πέντε ετών, αν τα μωρά θήλαζαν αποκλειστικά για 6 μήνες και συνέχιζαν να θηλάζουν μέχρι και ένα έτος.

Ο μητρικός θηλασμός παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της δυστροφίας (χαμηλό ύψος σε σχέση με την ηλικία του παιδιού), μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες

Παρόλο που ο μητρικός θηλασμός συνδέεται άμεσα με τη μείωση των θανάτων των παιδιών κάτω των πέντε ετών, μόνο το 36% των βρεφών κάτω των 6 μηνών στις αναπτυσσόμενες χώρες τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα.

«Καμία άλλη προληπτική παρέμβαση δεν είναι πιο αποδοτική για τη μείωση του αριθμού των παιδιών που πεθαίνουν πριν από τα πέμπτα γενέθλιά τους» δηλώνει ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake. «Ο μητρικός θηλασμός είναι η καλύτερη τροφή, ανεξάρτητα αν το μωρό γεννήθηκε στην Ουγκάντα ή την Αγγλία, την Κίνα ή τον Καναδά».

Οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται για τη σημασία του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού όταν προσέρχονται για προγεννητική φροντίδα ή αμέσως μετά τον τοκετό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα δίκτυα υγείας θα πρέπει να διαθέτουν προσωπικό, που όχι μόνο έχει τις πιο πρόσφατες γνώσεις και δεξιότητες για να υποστηρίξει τις μητέρες να ξεκινήσουν το θηλασμό, αλλά και για να προσφέρει οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με το πώς να συνεχίσουν τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες και μέχρι τα δύο χρόνια ή και περισσότερο.

Ωστόσο, ενώ τα ποσοστά μητρικού θηλασμού στον αναπτυσσόμενο κόσμο βρίσκονται σε άνοδο, στα δύο τρίτα των χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία, εκατομμύρια μωρά δεν επωφελούνται από την σωτήρια αυτή πρακτική.

Χρειάζεται να καλλιεργηθεί ένα ευρύτερο δίκτυο συνηγόρων υπέρ του μητρικού θηλασμού, χρησιμοποιώντας νέους και δημιουργικούς τρόπους επικοινωνίας με τις μητέρες και τις οικογένειες. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πέρα από τα στενά όρια του μαιευτηρίου είναι κρίσιμης σημασίας για να αγγίξουμε μεγαλύτερο κοινό, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των νέων.

Η UNICEF, με την ευκαιρία της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, ενθαρρύνει τη χρησιμοποίηση όλων των δυνατών μέσων επικοινωνίας, όπως η κοινωνική δικτύωση, τα ιστολόγια, η κινητή τηλεφωνία κ.α. Γι' αυτό, όλες οι σχετικές πληροφορίες για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού θα αναρτηθούν επίσης από την Ελληνική Επιτροπή της UNICEF στην ιστοσελίδα της www.unicef.grστο Facebook www.facebook.com/unicef.gr και στο twitter: @unicefgreece

Τη χρονιά αυτή, ας δώσουμε έμφαση στο ρόλο που μπορεί να παίξει το κάθε μέλος της κοινωνίας στην ευαισθητοποίηση σχετικά με το μητρικό θηλασμό, που αποτελεί την καλύτερη αρχή για τη ζωή των παιδιών.

 

ΠΗΓΗ: health.in.gr